Šmit o posebnoj sjednici: Prevelik zalogaj za igru

Kristijan Šmit visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na današnjoj konferenciji za medije govorio je o brojnim temama pa tako i o Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini Republike Srpske koja će se održati u petak, a koja, prema njegovom mišljenju ne bi trebala donijeti rezultate pogodne za medije.

Bosna i Hercegovina 08.12.2021 | 20:40
Šmit o posebnoj sjednici: Prevelik zalogaj za igru

Šmit se osvrnuo na održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se trebalo glasati o povlačenju saglasnosti Republike Srpske o državnim institucijama u BiH rekavši da treba sačekati taj 10. decembar i vidjeti šta će se desiti.

“Ako u Republici Srpskoj ima mudrih političara, a ja sam siguran u to da im, onda će se iz toga svega vidjeti i poziv na razgovor i mislim da će se moći neke stvari uraditi. Možda ti rezultati neće biti pogodni za rezultate u medijima, ali je to nešto što je sasvim dobro u demokratiji. Tako da ja sada nisam nešto specijalno nervozan niti gledam toliko dramatično šta će se desiti, ali mislim da je to ipak malo preveliki zalogaj za taktičke igrarije”, naveo je Šmit.

Šmit je ipak ocjenio da mu se čini da su se stavovi pregovarača približili, te da je optimističan u vezi sa izmjenama izbornog zakona.

“Nekada mi se stvarno čini da poneko ima ideju da se u Ustav može ugraditi kakvi će biti izborni rezultati, da se to ugradi u Ustav. To je nešto o čemu odlučuju građani”, rekao je Šmit.

Poručio da je optimističan po ovom pitanju, te da postoji saradnja pregovarača sa hrvatskom, bošnjačkom, ali i sa srpskom stranom u ovom procesu, u mjeri u kojoj se to njih tiče.

(N1 Foto:N1)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mrki73

08.12.2021 20:32

Ja mislim da Dodik jednostavno želi da ga neko makne sa vlasti kako tako pa da na miru troši ono što je "pošteno" zaradio. Vidi se da i on ne zna više gdje udara. Laki je malo nurovozan

ODGOVORITE
Name

Dane

08.12.2021 22:37

Додик жели као и шта сваки патриот Србин жели а то је слободна РС и ако се не поштује Дајтон онда независна РС.

Name

Re dane

09.12.2021 06:24

U Dejtonu Dane piše da entitet može prenijeti nadležnosti na državu, znači preneseno po Dejtonu, tako je Dane, poštovati Dejton

Name

Re: Re Dane

09.12.2021 11:55

A sta onda ako se ne postuje ono sto se prenijelo na BiH sa entiteta RS? Sta onda uraditi? Dokle da se trpi da mi stranac namece zakone ili ti Sarajevo? Ma oladite, neka uradi i Dodik jednu dobru stvar za RS i ovo sto radi ima podrsku velikog broja naroda iz RS, vidjecete.

Name

Milan

08.12.2021 21:13

Ko je ovaj tip !?!? Njemu pridaju značaj samo kvazi mediji, odnosno mediji koji se samo zovu mediji, ahahahahaha !

ODGOVORITE
Name

Realista

08.12.2021 22:42

E vidiš ovo je visoki predstavnik kog je čitav svijet prihvatio kao takvog osim Dodika i Rusije i Kine. Kina je nebitna jer nije potpisnica Dejtona. Čak ga je i Srbija prihvatila, dakle mi Srbi bi uvijek "uz dlaku", ma koliko to haotično i glupo bilo.

Name

Re realisti

09.12.2021 07:16

Nije ga prihvatio savijet bezbjednosti. To ti je jedan klošar ćelava nakaza koja skrnavi srpska stratišta i šprda se kako su srpsku djecu bacali u jamu u Kazanina i kako su streljali djake njegive švabe u kragujevcu a to sve ba jeduć baklave onako prljavim usranim rukama.

Name

Deko

09.12.2021 11:43

Re realisti: Nije bolest sve što boli, nije ni tebi lako sa samim sobom.

Name

Kosta

09.12.2021 15:46

Sve se čini da je general ronhil Božija kazna Srbima.Dvadeset godina se lažno predstavlja i na lažnim izborima pobjeđuje.Klanjaju mu se i borci i ratni invalidi i akademici i umjetnici i vrhunski sportisti i zdravstveni radnici i privrednici i na kraju i visoki crkveni velikodostojnici.Zar baš niko za sve ove godine nije vidio ko je General Ronhil.Da smo narod normalan odavno bi on robijao

Name

Cvija kaze drugojacije

09.12.2021 00:18

I o referendumu, i o vojscii i o Dejtonu. Svadja ili dogovor?

ODGOVORITE
Name

mihail

09.12.2021 07:16

Dodik je kriminalac kukavicije jaje potureno da razori i bioloski i ekonomski srpsku naciju , ali je sada u pravu i dobice podrsku od svakog srbina .Ne mogu muslimani traziti od zapada unistenje RS-a i dobijanje turske BiH kakvu je hteo Alija.To su do sada radili preko visokog predstavnika sada preko Ustavnog suda Republika kojoj oduzmes imovinu a oduzeo si:vojsku, policiju, poreski sistem, monetu itd ostaje prazna ljustura Sve ovo je omogucio strancima taj isti Dodik Sada bi sve da finisira i zato pokrece povrat svega na bas ovakav nacin koji je nametnula zlocinacka zapadna tzv demokratija.Opozicija mora da istraje na prvo resavanju kriminalni afera a onda ustraje na povretu nadleznosti i jacanju temelja RS-a

ODGOVORITE
Name

Rambo

09.12.2021 08:39

Dodik nije nikakav patriota,da se njega pitalo RS nebi ni postojala,ovo bi davno bila unitarna BiH!Zato nemojte pricati gluposti o dodiku i njegovom patriotizmu!

ODGOVORITE
Name

Srbija

09.12.2021 21:05

Glasate za mora rs da ima svoju vojsku moramo svi zlozni da budemo oko srpske

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

10.12.2021 07:20

Glasajte za veće plate, penzije, bolju privredu, poljoprivredu, zdravstvo, školstvo, turizam,