PIC osudio poteze vlasti Srpske, podrška Šmitu

Upravni odbor PIC-a osuđuje radnje koje je poduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju Dejtonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji. Vlasti u Republici Srpskoj najavile su i mjere koje bi – ukoliko bi se provele – značile poništavanje 26 godina reformi u provođenju mira, koje su važne i za proces priključivanja EU.

Bosna i Hercegovina 08.12.2021 | 14:29
PIC osudio poteze vlasti Srpske, podrška Šmitu

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za primjenu mira sastali su se 7. i 8. decembra 2021. godine kako bi razmotrili stanje primjene Opšteg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH). Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor još jednom je potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

Još jednom je potvrđena puna podrška visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje primjene Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a osuđuje radnje koje je poduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju Dejtonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji. Vlasti u Republici Srpskoj najavile su i mjere koje bi – ukoliko bi se provele – značile poništavanje 26 godina reformi u provođenju mira, koje su važne i za proces priključivanja EU.

Upravni odbor PIC-a upozorava da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje kako Aneksa 4 tako i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Dalje navode da usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima ne samo da se krši Aneks 4, onemogućava efikasan odgovor na pandemiju covida-19 nego se takođe BiH još više udaljava od usklađenosti sa standardima EU, među kojima je i postojanje jedinstvenog ekonomskog prostora.

U vezi sa najavom mjera jednostranog povlačenja Republike Srpske iz sporazuma o prenosu nadležnosti na državu, između ostalog u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, Upravni odbor PIC-a naglašava da ne može biti jednostranog povlačenja iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu.

Upravni odbor PIC-a dijeli zabrinutost koju su izrazili MMF i Svjetska banka o ozbiljnim posljedicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći. Potezi koje poduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opšti okvirni sporazum za mir, imat će posljedice.

U svjetlu tih dešavanja, Upravni odbor PIC-a ponovio je svoju punu podršku i opredijeljenost za blisku saradnju sa visokim predstavnikom u vršenju njegovog značajnog mandata kao i za njegove izvršne nadležnosti, te pozdravio njegov angažman sa političkim liderima Bosne i Hercegovine na ispunjavanju programa 5+2, uključujući i formiranje radne grupe za državnu i vojnu imovinu.

Upravni odbor PIC-a ponovio je da svako ugrožavanje državnih institucija, ili pak pokušaji narušavanja funkcionalnosti tih institucija, utiču na stabilnost BiH, kao i njenih entiteta i Distrikta Brčko. Upravni odbor PIC-a poziva sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija te destabilizacijskim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji.

Upravni odbor PIC-a dalje je pozvao sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou bez daljeg odlaganja i angažuaju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu.

Upravni odbor PIC-a takođe je pozvao sve političke lidere da iskorijene korupciju koja ozbiljno ugrožava institucije, sprječava razvoj i podstiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih. Ne smije se dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez jačanja integriteta i poštenijeg izbornog procesa, te bez davanja jednakih prilika svim građanima da se kandidiraju za najviše funkcije u ovoj zemlji. Upravni odbor PIC-a je izrazio svoju punu podršku naporima koji se odvijaju u vezi s ustavnom i izbornom reformom.

Takođe, Upravni odbor PIC-a pozvao je stranke iz Federacije BiH da vrate povjerenje, otklone nefunkcionalnosti i u potpunosti provedu rezultate izbora iz 2018. godine.

Upravni odbor PIC-a održaće svoj sljedeći redovni sastanak 7. i 8. juna 2022. godine.

(Agencije Foto: OHR) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Re

08.12.2021 13:48

Joj burle svi ti daju crveni karton, samo još Šmit se ne odlučuje.

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2021 15:48

Ništa mu ne možete,sve je jači..

Name

Prevodilac

08.12.2021 14:11

Vlast RS ozbiljno podrivaju Dejtonski okvir a ista vlast se bori da se vrati izvorni Dejtonu.Izgleda da neko nema prevod Dejtonskog sporazuma ili je pogresne preveo.

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2021 14:28

Čizmica prevodila a Burle diktirao prevod kako on prepoznaje haha

Name

Re

08.12.2021 15:16

Konji, balvani, pijandure, narkomani, nema tu ko da sta procita. Ruljak do ruljka.

Name

Evo

08.12.2021 15:28

javio se prevodilac,da nam prevede Dejton Vidi se,lik se razumije...u gusle ?????

Name

Leo

08.12.2021 18:23

E ti bi trebao da im prevedes...sta to pise u Dejtonskom sporazumu...ima li gdje u Dejtonu sve ovo sto je oduzeto i nametnuto?

Name

Василије

08.12.2021 14:27

PIC je u potpunoj moralnoj krizi.

ODGOVORITE
Name

I ja dajem

08.12.2021 15:36

Podrsku sirnom namazu od cokolade ..,.

ODGOVORITE
Name

Dvije strane medalje

08.12.2021 16:05

Duduk treba da ode sa političke scene zbog mnogo čega lošeg što uradi za srpski narod. Dok, u pogledu odnosa sa zapadnim dušebrižnicima situacija je šarena. Tu nema čisti, velika je to igra interesa. Bio ili ne Duduk na poziciji kojoj jeste zapadnim dželatima srpski narod i Republika Srpska svakako smetaju. Tako da se u tom smislu ne može baš sve natovariti na Duduka. Što jest , jest. Viže boli kad te udari tvoj rođeni , nego stranac. Zato Duduk treba da nestane.

ODGOVORITE
Name

Za "re"

08.12.2021 19:13

Oces reci "ludji".

ODGOVORITE