Olaf Šolc danas izabran za novog kancelara Njemačke

Kandidat za kancelara Olaf Šolc izabran je danas u Bundestagu za novog šefa nemačke vlade, a njegovi ministri i on posle toga dali su zakletvu.

Svijet 08.12.2021 | 11:06
Olaf Šolc danas izabran za novog kancelara Njemačke

Kako navode nemački mediji, dobio je 395 glasova.

Podsećanja radi, stranke nemačke "semafor koalicije" - Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodarska stranka (FDP) - potpisale su u utorak koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen kraj šesnaestogodišnje vladavine Angele Merkel.

Šolc je ranije rekao da će borba protiv koronavirusa najpre iziskivati svu pažnju nove koalicije.

Šef Zelenih Robert Habek naglasio je da je cilj da se uspostavi vlada za građane Nemačke.

On je istakao da je izazov da se u najvećoj industrijskoj naciji Evrope i četvrtoj privredi sveta spoje klimatska neutralnost i blagostanje.

Kopredsedavajuća Zelenih Analena Berbok ocenila je da je koalicioni sporazum "na visini realnosti". Lider FDP Kristijan Lindner je poručio da sada počinje "vreme dela".

On je objasnio da je zajednički cilj smelost ka većem napretku.

"Nemamo nikakve iluzije", poručio je Lindner.

Koalicioni sporazum je dokument od 177 strana, koji nosi naziv "Smelost ka većem napretku".

Za potpisivanje sporazuma koalicioni partneri su izabrali berlinski "Futurium", centar za izložbe na temu oblikovanje budućnosti, koji simbolizuje ujedno i namere vlade.

(Tanjug) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Evo,

08.12.2021 12:06

Svjedoci smo jos jedne mirne predaje vlasti u jos jednoj zapadnoj demokratskoj, "uredjenoj", zemlji, za koje teoreticari zavjere tvrde da se uvode diktature, slusajuci medije tako nekih stvarnih diktatura. Diktatura se "uvodi" drugacije.

ODGOVORITE
Name

RE:

08.12.2021 12:34

E moj prijatelju, nema nikakve teorije zavjere, nego je cinjenica da ima namjeru da pogazi pravo paragrafa 1 i 2 njemackog temeljnog zakona (ljudska prava)... I kada se takvo nesto jednom ucini onda se vise ne zna gdje je pocetak a gdje kraj. Razmisli....

Name

NRW

08.12.2021 14:47

O cemu pricate?! Mislim da se trebate baviti nasom trojicom intelektualaca. Solc je odlican politicar, tih, odmjeren, sa ogromnim iskustvom (gradonacelnik, mi.finansija, vicekancler). Mislim da Njemackoj dolaze jos bolji dani, "sukladniji" savremenim tokovima. I sam sam glasao za njega.

Name

Re: NRW

08.12.2021 16:10

Da tih i umjeren sa WireCard aferom iza sebe...ali vrijeme ce pokazati. Vidjeces sta ce ti "sukladnost" jos donijeti.

Name

Sve

08.12.2021 15:07

po PLANU 95 % ?? vakcinisano ! Sta to znaci ???

ODGOVORITE