Detalji razgovora: Bajden zaprijetio, Putin odgovorio

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu.

Svijet 07.12.2021 | 21:49
Detalji razgovora: Bajden zaprijetio, Putin odgovorio

On je upozorio na "snažne ekonomske i druge protivmere" koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Bajden je izrazio duboku zabrinutost SAD i naših evropskih saveznika zbog povećanja ruskih snaga oko Ukrajine i jasno stavio do znanja da ćemo odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim merama u slučaju vojne eskalacije“, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Bajden je, prema saopštenju, ponovio svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvao na smanjenje tenzija.

Dvojica lidera održala su danas video-sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima, koji su, kako navodi britanska agencija, pali na najnižu tačku od kraja Hladnog rata.

Kremlj, koji je pre današnjeg sastanka saopštio da ne očekuje nikakve pomake, negirao je da ima nameru da napadne Ukrajinu i poručio da su ruske trupe odbrambene, a Putin i Bajden su se saglasili da njihovi timovi prate situaciju, navodi Rojters.

Obe strane izrazile su očekivanja da će Bajden i Putin moći uskoro u ličnom i neposrednom susretu da razgovaraju o vezama između dve države, ekonomskim sankcijama SAD i navodnim ruskim sajbernapadima na američke kompanije, navodi Rojters.

(Tanjug  Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nije nego

07.12.2021 23:37

Kao oni napadaju a on se brani.

ODGOVORITE
Name

Predator

08.12.2021 00:27

Predsednik Putin je odgovorio na pretnje bajdena. Svi su se usrali od straha.

ODGOVORITE
Name

NE

08.12.2021 08:44

Oni se dogovaraju, a nastradaće sirotinja u Ukrajini. Uvijek se prepucavaju preko drugih po cijelom svijetu.

ODGOVORITE