Na Islandu napravili pivo od graška i kiselog kupusa?!

Da dobro ste pročitali pivo napravljeno od graška i kiselog kupusa prodaje se i pije na Islandu! Već zamišljamo kakav je to ukus! Na islandu već vlada velika potražnja za ovim pivom!

Zanimljivosti 06.12.2021 | 17:04
Na Islandu napravili pivo od graška i kiselog kupusa?!

Lokalna pivara u Rejkjaviku je lansirala praznično pivo napravljeno od graška i kiselog crvenog kupusa. Fermentisani napitak -pivo je najnoviji proizvod bogate mašte Valgeir Valgeirsson, glavnog pivara u pivari RVK Brewing.

Pivo je nastalo tako što se Valgeir Valgeirsson udružio se sa brendom za očuvanje povrća “Ora”, vodećim proizvođačem hrane u zemlji. Inače Valgeirson se već istakao u pravljenu piva od neobičnih sastojaka kao što su morske alge ili čak sušenih riba!

Ovo zanimljivo i neobično pivo po ukusu se pravi u maloj pivari u Rejkjaviku, i pivo se zove “Ora jolabjor“ te ima u sebi 5,2% alkohola. Pivara Brewing ima godišnji kapacitet od samo 50.000 litara što je poprilično skromno u razmerama piva koje proizvode svetski (pivarski) giganti.

Tokom različitih faza pripreme ovog piva kupus i grašak se mešaju sa ječmenim sladom, hmeljom i karanfilićem.  Ovo neobično pivo napravljeno od konzerviranog graška i kiselog crvenog kupusa brzo postaje savršen spoj za islandske praznične svečanosti ovih dana pred Božić piše euronews

“Iznenađen sam koliko je bilo dobro i prijatno, u poređenju sa onim kada vidite kako se grašak i crveni kupus sipaju u pivaru“, kaže Hedin Unštajnson,koji je osetio miris povrća u pivu.

“Očekivao sam izraženiji ukus sastojaka”, čudi se Niels Bjarki Finsen, koji ga poredi sa engleskim “gorkim“ pivom od ćilibara.

Inače prva serija, prodata je na internetu, svo  pivo  je rasprodato za svega šest sat od stavljanja u online prodavnicu. Pivo od graška i kiselog kupusa se prodaje po ceni od tri evra na Islandu.

(Zanimljivostidana.com)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar