Astronomi pronašli planetu gde godina traje 8 dana!

Astronomi su pronašli udaljenu egzoplanetu (planetu) gde bi površina mogla biti napravljena od rastopljenog gvožđa. Planeta, klasifikovana pod imenom GJ 367b i nalazi se 31 svetlosnu godinu od Zemlje prečnik joj je nešto više od 9.000 km, što je čini otprilike veličinom Marsa.

Zanimljivosti 06.12.2021 | 15:49
Astronomi pronašli planetu gde godina traje 8 dana!

Preciznim određivanjem poluprečnika i mase, GJ 367b je klasifikovan kao stenovita planeta“, rekla je Kristin Lam iz Nemačkog centra za vazduhoplovstvo.

“Izgleda da ima sličnosti sa Merkurom. Ovo ga svrstava među zemaljske planete veličine podzemlja i donosi istraživanje korak napred u potrazi za ‘drugom Zemljom’.”

Njegova godina traje manje od osam sati, što ga čini delom grupe planeta „ultra-kratkog perioda“ (USP), koje kruže oko svoje zvezde za manje od jednog zemaljskog dana. Pošto je planeta tako blizu zvezdi, njena površinska temperatura bi mogla da dostigne 1.500 stepeni Celzijusa – što je više od 500 puta veće od zračenja Zemlje piše Independent.

“Već poznajemo nekoliko ovih (USP planeta), ali njihovo poreklo je trenutno nepoznato. Merenjem preciznih osnovnih svojstava planete USP, možemo dobiti uvid u istoriju formiranja i evolucije sistema. , rekao je dr Lam.

Istraživači su bili u mogućnosti da odrede poluprečnik i masu planete sa visokim stepenom preciznosti mereći njenu radijalnu brzinu – kolebanje dok se kreće ka i udaljavajući se od Zemlje – što im je takođe dalo više informacija o njenoj unutrašnjoj strukturi.

“Velika gustina ukazuje na to da planetom dominira gvozdeno jezgro“, rekao je Silard Čizmadija iz Nemačkog vazduhoplovnog centra.”Ova svojstva su slična onima Merkura, sa njegovim nesrazmerno velikim jezgrom od gvožđa i nikla koje ga razlikuje od drugih zemaljskih tela u Sunčevom sistemu.” dodao je Silard

GJ 367b se nalazi oko zvezde crvenog patuljaka približno polovine veličine Sunca. Njihova uporedna hladna temperatura olakšava uočavanje planeta oko njih, a oni su neki od najčešćih objekata u našoj galaksiji.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar