Nole se ogradio od političkih struja bilo koje vrste

Najbolji teniser sveta Novak Đoković oglasio se na svom Instagram profilu, rekavši da se on uvek trudio da bude apolitičan.

Srbija 06.12.2021 | 07:12
Nole se ogradio od političkih struja bilo koje vrste

"S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima, odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas", napisao je Đoković i dodaje:

"Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od 'pozicije' i 'opozicije', političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem apolitičan. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude 'obeležen' kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd".

Kako navodi, on lično bira da li će da izađe u javnost i kaže šta misli o nekim temama.

"Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih 'zvučnijih' imena u našem sportu. Iako mi se to često 'obilo o glavu' u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu".

"Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare - što se jedan sportista “meša tamo gde mu nije mesto”, ali ja sam čovek pre nego što sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi", napisao je Đoković.

"U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste - hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu".

Navodi da oseća da ima pravo na svoje mišljenje o određenim temama.

"S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima. Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad".

"Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gde bi nam bio kraj", zaključio je Novak Đoković.

(B92)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vesna Bl

06.12.2021 07:26

Bravo, bravo....

ODGOVORITE
Name

NR

06.12.2021 08:44

Bravo Nole Šampion je šampion. Svjetski čovjek. Gospodin

ODGOVORITE
Name

Milan

06.12.2021 08:55

Nole L E G E N D A !

ODGOVORITE
Name

?

06.12.2021 12:41

Apoliticni skoro pa uvijek imaju najispravnije stavove!

ODGOVORITE
Name

Šta je ovo?

07.12.2021 02:32

"Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gde bi nam bio kraj"... Energija za sport da se iskoristi za zdravlje!?!?!? Po njemu trošenje energije na sport je isto kao trošenje energije na politiku, tj nepotrebno??? Ne mogu da vjerujem šta čitam od najbolje tenisera svih vremena!?!?!?

ODGOVORITE
Name

izraelac

09.12.2021 18:35

noleta prati 9 000 000 i kusur ljudi..svi mi imamo insgram i znamo šta je mislio kad je rekao... on je pravi patriota i voli svoj narod.njega vlast ne interesuje ni politika

ODGOVORITE