Mađarska pomogla obnovu Saborne crkve u Mostaru

Državni sekretar za vjerska i nacionalna pitanja u Kabinetu premijera Republike Mađarske Mikloš Šoltes posjetio je danas srpsku zajednicu u Mostaru i obišao gradilište Saborne crkve Svete Trojice za čiju obnovu je uručio donaciju Vlade Mađarske od 66. 000 evra.

Bosna i Hercegovina 01.12.2021 | 22:21
Mađarska pomogla obnovu Saborne crkve u Mostaru

Šoltes je sa saradnicima prisustvovao i osveštanju zgrade ”Prosvjetine škole” u Mostaru koju su osveštali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i mostarski sveštenici Radivoje Krulj i Nebojša Radić.

Šoltes je izjavio da Mađarska ima dobre odnose sa srpskim narodom u Srbiji, ali i van Srbije.

”Srbi u Mađarskoj, kao nacionalna manjina, imaju crkve, škole, kulturne institucije, koje podržavamo. Nama Mađarima je jako važan mir na Balkanu. Zbog toga je važno i da imamo dobre odnose sa svim narodima na Balkanu. Stoga želimo da ojačamo saradnju i sa srpskom zajednicom, zato mi je drago da sam u Mostaru”, kazao je državni sekretar Šoltes.

On navodi da Mađarska želi donirati sredstva za obnovu Saborne crkve, kako je pomogla i hrvatsku zajednicu u izgradnji studentskog doma „Dompes“. Spremni su uspostaviti saradnju i na području kulture i obrazovanja.

”Svjesni smo da naša donacija nije dovoljna za obnovu Saborne crkve, ali nastojimo da i Mađarska učestvuje u obnovi zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom. Možda je simbolično, ali prije 25 godina upravo mađarski vojnici su pomogli u obnovi Staroga mosta u Mostaru”, naglasio je.

Šoltes je dodao da će pokrenuti inicijativu za saradnju srpske zajednice u Mađarskoj sa srpskom zajednicom u Mostaru na obrazovnom i kulturnom polju. „Srpska omladina iz Mađarske ima priliku da ode u Srbiju, ali bilo bi takođe važno da se sreću sa srpskim zajednicama na drugim mjestima. Bilo bi nam jako drago da i srpska omladina iz Mostara ostvari posjete Mađarskoj, to bi bio dobar primjer saradnje i pomoglo bi u očuvanju identiteta”, naveo je Šoltes.

On je naglasio da je jako važno da sarađuju hrišćanske zajednice, ali da se moraju poštovati i druge vjere.

Podsjetio je na brojne programe pomoći kroz projekat ”Mađarska pomaže”.

”Mi ne podržavamo migracije, jer smo unaprijed vidjeli posljedice toga. Mi želimo pomoći, ali na licu mjesta, odnosno tamo gdje postoje problemi. Zadnjih godina davali smo velike podrške u 50 država, uspjeli smo pomoći više od 250.000 ljudi, imali smo 190 projekata i dali smo podršku od 75 do 80 milona evra. To smo dali hrišćanskim zajednicama. Jako nam je važno da svako ostaje u svom kraju. Migracijska kriza bi se završila, kada bi i velike države davale pomoć na licu mjesta”, poručio je Šoltes.

Vladika Dimitrije zahvalio se gostu iz Mađarske na pomoći za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, kao i institucijama Republike Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH.

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović koji je bio prisutan u Mostaru zahvalio se Vladi Mađarske za pomoć u obnovi Saborne crkve u Mostaru, ali i za pomoć Srbima u Mađarskoj gdje je otvoren veliki broj srpskih škola i Muzej Srpske pravoslavne crkve.

”Ova mala srpska pravoslavna zajednica u Mostaru, koja je nekada bila daleko veća i moćnija, zaslužuje podršku da se po svim elementima izjednači sa rimokatoličkom i islamskom zajednicom”, naveo je Davidović.

Saborna crkva Svete Trojice, koja je u potpunosti porušena u junu 1992. godine,  još nije obnovljena. Završeni su građevinski radovi, a počeli su unutrašnji radovi.

Najviše sredstava za obnovu izdvojile su Republika Srbija i Republika Srpska. Saborna crkva u Mostaru sagrađena je daleke 1873. godine i do izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, bila jedna od najvećih pravoslavnih bogomolja na Balkanu. Bila je jedan od simbola Mostara, kao i simbol viševjekovnog postojanja Srba na ovom prostoru. Saborni hram u Mostaru je i nacionalni spomenik te mu je zbog toga u potpunosti vraćen predratni izgled.

(Topportal)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

borac

02.12.2021 05:28

Ali od para sto mu je dodik dao.

ODGOVORITE
Name

neznam

02.12.2021 05:30

Prije koji dan kazu podatci preko 300 firmi zatvoreno u BiH a crkve i dzamije nicu kao gljive.Ima li glupljeg naroda od nas.

ODGOVORITE
Name

sale

02.12.2021 07:31

Svaka cast za lijepu gestu, a kada ce na red doci izgradnja fabrika?

ODGOVORITE
Name

Mirko

02.12.2021 07:46

Bravo, divna poruka da se Mostar opet izgradi kao grad zajedništva i suživota svih mostaraca u kom će se svi osjećati kao svoji na svom.

ODGOVORITE
Name

A niko nepita...

03.12.2021 08:56

Gdje ce vecina tog novca zavrsit

ODGOVORITE