Orlovima pao mrak u Belgiji, doživjeli poraz

Košarkaši Srbije izgubili su od Belgije u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo rezultatom 73:69 (21:13, 20:16, 22:25, 6:19).

Košarka 28.11.2021 | 20:51
Orlovima pao mrak u Belgiji, doživjeli poraz

Osim prvog poraza otkako je Svetisav Pešić preuzeo reprezentaciju, utakmicu je obeležio prekid utakmice na startu poslednje četvrtine nakon koje su Orlovi potpuno pali i dozvolili domaćinu da napravi preokret.

Belgija je imala 4:2 na početku utakmice, a onda je Srbija preuzela kontrolu, prvi deo je završen rezultatom 21:13, a u drugoj deonici je razlika išla i do 14 poena.

Odlično raspoloženi Miloš Teodosić je u prvom delu pogodio tri trojke i briljirao sa asistencijama u svom stilu. To je nastavio da radi i u trećoj deonici, ali Srbija je propustila priliku da se odaljni na "bezbednu" prednost.

Posle 30 minuta igre na semaforu je pisalo 63:54 za našu reprezentaciju, a onda je posle dvadesetak sekundi igre u poslednjoj deonici došlo do prekida meča.

Deo reflektora u hali koji obasjavaju teren prestali su da rade, pa je usledila pauza nakon koje je ekipa Svetislava Pešića potpuno pala.

Belgija je serijom (2:12) otvorila poslednju deonicu, i tako je došla do prednosti (65:66).

Bako i Van Rosom su najzaslužniji za trijumf Belgije. Pogađali su važne trojke u poslednoj četvrtini u kojoj je Srbija postigla samo šest poena i na kraju priveli utakmicu kraju.

Van Rosom je meč završio sa 20 poena, a Baku sa 14 poena, 11 skokova i pet asistencija.

Najbolji u Srbiji je bio Aleksa Avramović sa 22 indeksnapoena do kojih je stigao najviše zahvaljujući 10 postignutih poena. Teodosić je pogodio četiri trojke iz devet pokušaja, na kraju je imao 14 poena i devet asistencija, a Petrušev je meč završio sa 16 poena.

U ponedeljak u okviru Grupe A meč drugog kola igraju Letonija i Slovačka.

Selekcija Srbije sledeći meč u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo igra na domaćem terenu protiv Slovačke, 25. februara naredne godine.

Mons Dvorana: Mons arena. Sudije: Konde (Španija), Šarapa (Belorusija), Baldini (Italija)

Belgija: Bako 14, Žile 5, Mvema 11, Obasoan 10, Van Rosom 20, Akjazili 2, Delaliu /, Kestelo /, Liber 5, Seron /, Van Vlit /, Vanvajn 6.

Srbija: Avramović 19, Jagodić-Kuridža 5, Radanov /, Ristić 8, Trifunović 0, Dangubić 5, Jović /, Koprivica /, Petrušev 16, Teodosić 14, Zagorac 2.

Kraj meča

40. minut - Na kraju je Van Rosom pogodio jedno od dva bacanja i tako overio pobedu Belgijanaca - 69:73.

39. minut - Teodosić je izjednačioo, ali nova trojka Van Rosoma, možda i ključna - 69:72..

38. minut - Trojka Baka, u koliko važnom trenutku, nije uspeo Dangubić da odgovori - 67:69.

37. minut - Srbija je olako ispustila ozbiljnu prednost, Belgijanci sada imaju plus. Ovo je prvo vođstvo domaćina još od samog početka utakmice. Uzvraća Petrušev - 67:66.

36. minut - Novi poeni Van Rosoma, a potom i njegova lična greškanakon koje je Zagorac promašio šut za tri poena - 65:64.

35. minut - Snažno zakucavanje Beka, a onda i polaganje Van Rosoma, deluje da ćemo imati neizvesnu završnicu 65:62.

34. minut - Nova asistencija Teodosića, sada poeni Zagorca - 65:58.

32. minut - Popravljena su svetla, dobro je što se pauza nije odužila - 63:54.

31. minut - Čudna situacija u Belgiji. Deo reflektora koji obasjavaju teren je prestao da radi, pa je utakmica prekinuta posle dvadesetak sekundi poslednje deonice - 63:54.

ČETVRTA ČETVRTINA

30. minut - Novi poeni kapitena reprezentacije Srbije, ovog puta je položio loptu u koš. Srbija ima +9 pred početak poslednjih 10 minuta utakmice - 63:54.

28. minut - Otišla je Srbija ponovo na dvocifrenu prednost 56:46

26. minut - Teodosić je odlično raspoložen! Pogodio je i četvrtu trojku na utakmici - 52:44.

25. minut - Konačno poeni za Srbiju! Teodosić je upisao dve asistencije, prvo je namestio koš Avramoviću, potom i Dangubiću. Petrušev je pogodio oba slobodna bacanja - 49:44.

23. minut - Loš početak drugog poluvremena za Srbiju, Belgijanci su trojkom Vanvijna smanjili zaostatak, a Bako je sa linije slobodnih bacanja dodatno približio domaćina - 41:38.

TREĆA ČETVRTINA:

20. minut - Imala je Belgija nalete, ali su naši reprezentativci sačuvali dvocifrenu prednost posle 20 minuta igre - 41:29.

17. minut - Aleksa Avramović igra sjajno! Već je na deset poena - 33:20.

16. minut - Belgijanci su nervozni, jer zbog agresivne odbrane Srbije ne mogu ništa da pogode. Prvi put je razlika dvocifrena - 29:18

15. minut - Održava Srbija razliku u rasponu od šest do osam poena - 25:18.

13. minut - Čvrste odbrane na početku drugog kvartala. Za tri minuta timovi su postigli samo po dva poena - 23:15.

DRUGA ČETVRTINA

10. minut - Za sada sve ide po planu! Teodosić diriguje igrom našeg tima, a Petrušev je pokazao koliko je pojačanje za Srbiju. Posle prvog kvartala - 21:13.

9. minut - Dve trojke Teodosića donose Orlovima najveću prednost. Čini se da je kapiten izuzetno raspoložen na današnjem meču - 19:11!

8. minut - Belgijanci koriste dva slaba napada Srbije i sa četiri poena dolaze na minus dva - 13:11

7. minut - Petrušev igra sjajno, vezao je četiri poena i doneo Srbiji malo osetniju prednost 13:7.

5. minut - Belgija trojkom izjednačuje na 7:7, opasni su domaći u šutu spolja, ne bi trebalo im ostavljati puno prostora.

3. minut - Srbija preuzima inicijativu preko Avramovića za 7:4.

2. minut - Van Rosom postiže prve poene na meču 2:0, Ristić izjednačio za 2:2.

PRVA ČETVRTINA

Mons Dvorana: Mons arena. Sudije: Konde (Španija), Šarapa (Belorusija), Baldini (Italija)

Belgija: Bako, Žile, Mvema, Obasoan, Van Rosom, Akjazili, Delaliu, Kestelo, Liber, Seron, Van Vlit, Vanvajn.

Srbija: Avramović, Jagodić-Kuridža, Radanov, Ristić, Trifunović, Dangubić, Jović, Koprivica, Petrušev, Teodosić, Zagorac.

Drugi meč u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023.godine očekuje košarkašku reprezentaciju Srbije. Prethodno, savladana je Letonija, u dramatičnom meču u hali "Aleksandar Nikolić", rezultatom 101:100.

Danas je protivnik nimalo bezazlena ekipa Belgije, koja je savladala Slovačku kao gost sa 57:83. Tim Svetislava Pešića biće oslabljen za Alena Smailagića, košarkaša Partizana, koji je doživeo povredu skočnog zgloba u meču sa Letoncima.

Srbija je, podsetimo, bez najvećih zvezda, jer pored NBA asova povratniku na klupu reprezentacije, Svetislavu Pešiću, na raspolaganju nisu ni evroligaške zvezde.

Srbija je u grupi A sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom, tri ekipe prolaze u narednu rundu kvalifikacija, ali je važno i preneti što je moguće više bodova, jer sledi ukrštanje sa grupom B u kojoj su Grci, Turci, Belorusi i Britanci. Kada se te dve grupe "spoje", baš kao i u ostalim evropskim, igraće se opet po principu svako sa svakim, kod kuće i na strani, pa će tri prvoplasirane ekipe iz novonastalih grupa izboriti plasman na Mundobasket 2023.

(Kurir/foto:KSS)

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar