Pilule protiv korone nisu efikasne kao što se mislilo

Merckov oralni antivirusni tretman protiv Covid-19 nije tako efikasan kao što se mislilo, rekla je farmaceutska kompanija, nakon što je potpuna analiza rezultata ispitivanja pružila nove podatke o njegovoj sposobnosti da smanji hospitalizacije i smrtne slučajeve.

Zdravlje 27.11.2021 | 18:41
Pilule protiv korone nisu efikasne kao što se mislilo

Kompanija je saopštila da je njen oralni lijek, molnupiravir, pokazao relativno smanjenje rizika od 30 posto u poređenju s placebom kod svih 1.400 pacijenata uključenih u ispitivanje.

Prošli mjesec Marck je saopštio da je smanjenje rizika od hospitalizacije i smrti otprilike 50 posto. U potpunoj analizi, jedna smrt je prijavljena u grupi koja je primala molnupiravir, a devet u placebo grupi.

Kompanija je istakla da novi podaci nastavljaju da podržavaju efikasnost i ukupnu povoljnu procjenu koristi i rizika molnupiravira za liječenje blagog do umjerenog Covid-19 kod odraslih osoba sa visokim rizikom za progresiju bolesti.

Iz Mercka su napomenuli da je statistički kriterijum uspjeha već bio ispunjen i da je spoljni odbor za podatke savjetovao da se zaustavi upis u studiju.

Molnupiravir, koji je razvijen zajedno sa Ridgeback Biotherapeutics i takođe poznat kao Lagevrio, odobren je za upotrebu u Velikoj Britaniji. Evropski regulatori ga takođe razmatraju. Merck je potpisao ugovor s Poolom patenata lijekova kako bi lijek bio dostupan siromašnijim zemljama.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

?

27.11.2021 19:12

Manite se pilula, vakcine su zakon

ODGOVORITE
Name

zeljko

09.12.2021 14:52

Ni vakcine nisu efikasne, koliko se vakcinisanih razbolelo, pa i preminulo, mislim da je u svemu ovom najbitnije koliko nam je jak imuni sistem, zato ja preventivno pijem sve sto stignem (kurkumu, indijski tamjan, vitamine), za sada sam odlicno...

ODGOVORITE