Odbijen sporazum, rudari nastavljaju prekid proizvodnje

Prekid proizvodnje u svim rudnicima u Federaciji BiH koji su u sastavu koncerna Elektroprivrede nastavlja se do daljeg, potvrdio je Upravni odbor Saveza sindikata radnika rudnika uglja u FBiH na danas održanoj sjednici u Kaknju.

Bosna i Hercegovina 26.11.2021 | 16:18
Odbijen sporazum, rudari nastavljaju prekid proizvodnje

Kao razlog za prekid proizvodnje navedeno je odbijanje uprave Elektroprivrede da prihvati sporazum koji su u protekla dva dana sindikati usaglasili sa resornim ministrom u Vladi FBiH Nerminom Džindićem.

Savez sindikata radnika rudnika uglja pozvao je rudare iz Tuzle, Zenice, Kaknja, Breze i Bile, članove njihovih porodica i građane da se u popodnevnim časovima okupe pred rudničkim kapijama ili upravama rudnika.

Predsjedniku DF-a i aktuelenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću upućen je zahtjev da smijeni generalnog direktora Elektroprivrede Admira Anedilju, koji je kadar ove stranke.

Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Elektroprivrede, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, te stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu.

Takođe, rudari traže i poštovanje odredbi Kolektivnog ugovora, potpunu realizaciju sporazuma koji su Sindikat i Elektroprivreda potpisali 19. maja, smjenu direktora Elektroprivrede i direktora rudnika koji su u primjenu stavili sporne pravilnike o radu i radnom učinku, te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH od 1.000 KM.

(Srna  Foto:Ilustracija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bijeljinac

26.11.2021 16:59

Samo oštro radnička klaso.

ODGOVORITE
Name

Ista praksa Svuda

26.11.2021 17:22

U ovoj prokletom avliji!!! Puna podrška rudarima i sindikatu.Istrajte do kraja???????

ODGOVORITE
Name

MIŠKO

27.11.2021 15:17

SRETO RUDARI ! SAMO SLOZNO ! NEMA NAZAD !SUVGDJE JE ISTO !

ODGOVORITE