Makron u Zagrebu: Izuzetno važno i za Zapadni Balkan

- Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio u Zagrebu da je saradnja koju osnažuju Francuska i Hrvatska "izuzetno važna" za temu Zapadnog Balkana.

Region 25.11.2021 | 12:32
Makron u Zagrebu: Izuzetno važno i za Zapadni Balkan

"Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome", rekao je Makron posle razgovora sa šefom hrvatske države u obraćanju novinarima na kojem nije bilo pitanja.

Ocenio je da je ova poseta "sigurno novo poglavlje" u odnosima dveju država.

Uz zahvalnost na prijemu i srdačnom dočeku, Makron je istakao da je ponosan što je prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o jednoj nepravdi jer ova poseta je simbol našeg prijateljstva", rekao je Makron i dodao da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu.

"Današnja službena poseta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrsti će našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi odbrane, koja isto tako učestvuje u NATO-u", rekao je Makron, preneo je hrvatski portal Index.

Milanović je rekao da je sa Makronom razgovarao o nabavci aviona, ali i događajima u regionu i svetu, Ukrajini i Rusiji.

"Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na jedan širi način od našega. Razgovore ocenjujem odličnim. Radujem se svemu ovome, deklaraciji o saradnji, ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promena kojoj se radujem", kazao je Milanović.

Pojašnjavajući narandžaste simbole na reverima dvojice predsednika, Milanović je rekao da mu je supruga rano jutros rekla da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama i da mu je drago da se francuski predsednik pridružio tome.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Istina

25.11.2021 11:43

Oko nas se naoruzavaju,nije to dobro.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

25.11.2021 12:59

Занимљиво? Некада смо живјели у истој држави а иако су СР Словенија и СР Хрватска биле нешто напредније и богатије , није то била баш таква разлика како се чинило. Европа је , крајем осамдесетих , била пристрасна и форсирала ове две католичке републике у односу на остале. Сада је разлика огромна а Европа и даље форсира и помаже те републике стварајући све дубљи јаз и неповјерење. Не знам како је та иста Европа успјела заборавити "избрисане" у Словенији и протууставно одузимање конститутивности Србима у "лијепој њиној"? И не само да је заборавила те "демократске" радње него је прешла и преко невиђене пљачке стечених и осталих права , горе поменутих , а сада се поставља као медијатор и миритељ. Стравично је колико се потцјењују и понижавају остали народи бивше државе.

ODGOVORITE
Name

Guest

26.11.2021 13:59

U semu tacno komentarisano,ali ne mozes Hrvatsku porediti kao Sloveniju. Slovenija je uvijek u svemu odudarala od sviju. A Hrvatska je primljena u EU i NATO samo zato sto pripada njima zna se po kojoj liniji. Hrvatsku i sada spasavaju sredstva istih.

Name

Istina

25.11.2021 15:28

Raspuchin,slazem se da je razlika ogromna i svaki dan veca jer mi ne napredujemo ali sto se tice oduzimanja prava Srba u Hrvatskoj,da su potpisali plan koji im je medjunarodna zajednica nudila imali bi u Hrvatskoj drzavu ali njihovi predstavnici su donjeli krivu odluku isto kao sto sada za nas nasi predstavnici rade krive stvari i vode nas u izolaciju.

ODGOVORITE