U Fajzeru: Ukradeni podaci o vakcini protiv kovida

"Fajzer" tužio dugogodišnju zaposlenu zbog navodne krađe "velikog broja" poverljivih dokumenata, uključujući i one povezane sa vakcinom protiv korone.

Svijet 25.11.2021 | 12:27
U Fajzeru: Ukradeni podaci o vakcini protiv kovida

U tužbi koja je podnesena u utorak u saveznom sudu u San Diegu, "Fajzer" je rekao da je reč o zaposlenoj Sijao Li Ćun, koja je prekršila svoj ugovor o poverljivosti prenevši više od 12.000 datoteka, bez dozvole, na svoje lične račune i uređaje sa svog poslovnog lap-topa.

"Zbog velikog broja dokumenata koje je gospođa Li nezakonito prisvojila, 'Fajzer' tek treba da utvrdi obim poslovnih tajni i poverljivih informacija koje ona poseduje“, saopštila je kompanija.

Navodni ukradeni materijali uključuju "priručnik" od 24. septembra koji sadrži interne procene i preporuke o Fajzer-Bajontek vakcini protiv koronavirusa, zatim "Fajzerov" odnos sa nemačkim partnerom za vakcine, kao i prezentacije povezane s antitelima protiv raka.

Iz kompanije "Fajzer" je rečeno da je Ćun, koja je bila pomoćnica direktora za statistiku, u više navrata pokušavala da prikrije tragove onoga šta je uradula. Takođe se navodi, da je okrivljena obmanula "Fajzer" o tome što je uzela, kako je to uzela, kada i zašto je to učinila i gde se nalaze ukradeni podaci.

Navedeno je i da je Ćun u kompaniji radila 15 godina, ali da je skoro primila ponudu za novi posao u kompaniji "Ksenkor Inc.", kalifornijskoj kompaniji koja se fokusira na lečenje raka i autoimunih bolesti.

Iz "Fajzera" su naveli i da se njihova kompanija suočava s velikim problemom - da konkurenti pokušavaju da im preotmu zaposlene tokom cele ove godine.

(B92 EPA-EFE/CJ GUNTHER) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mosad Rusi i Kinezi

25.11.2021 12:48

I njima treba sastav vakcine zar ne? Imaju ga oni odavno, samo im je trebao recept.....

ODGOVORITE
Name

Laik

25.11.2021 14:12

Da li je ovde riječ o Vakcini (Lijeku) ili se radi nekom naprednom oružju , za koje se ne smiju znati podatci i sastav. To Ljudi ubrizgavaju u sebe, valjda treba da znaju šta ubrizgavaju. Ovi kao Koka.Kola, sastav: od biljnih ekstrakata, a unutra čista hemija i naj jeftiniji šećer.

ODGOVORITE
Name

Darko

25.11.2021 14:44

Dobro si se nazvao... Laik 😆

Name

Re

25.11.2021 20:27

Eto ti si pametan, zašto nisi nešto napisao i obrazložio kako stvari funkcionišu. Ovako, samo konstatacija, u rangu šahiste u mjesnoj zajednici .

Name

Šušara

25.11.2021 15:00

Čitava kineska proizvodnja je bazirana na plagijatima i krađi tuđih patenata.

ODGOVORITE