Gadafijev sin na izborima ne može da se kandiduje

Libijska izborna komisija saopštila je danas da Saif Al Islam Gadafi, sin nekadašnjeg lidera Moamera Gadafija, ne može da se kandiduje na predstojećim izborima u decembru.

Svijet 24.11.2021 | 21:38
Gadafijev sin na izborima ne može da se kandiduje

Gadafi je bio jedan od 25 kandidata koji su diskvalifikovani i na ovu odluku komisije se može žaliti. Oko 98 Libijaca se registrovalo kao kandidati na izborima.

Vojni tužilac je zatražio od komisije da odbaci kandidaturu Gadafija pošto je 2015. godine u odsustvu proglašen krivim za ratne zločine zbog uloge u borbama koje su izbile nakon svrgavanja njegovog oca 2011. godine.

On negira krivicu.

Privremeni premijer Abdulhamid Al Dejba rekao je da se neće kandidovati za predsjednika pošto je to bio uslov kada je stupio na aktuelnu dužnost.

U libijskoj javnosti se navodi da drugi istaknuti kandidat, Kalifa Haftar ima američko državljanstvo zbog čega ne bi mogao da učestvuje na izborima. Veliki broj ljudi ga optužuje za ratne zločine počinjene tokom napada na Tripoli 2019. godine i 2020. godine.

Haftar negira optuže i tvrdi da nema američko državljanstvo.

Predstavnik UN za Libiju Jan Kubiš rekao je Savjetu bezbjednosti UN da libijsko pravosuđe mora da donese konačnu odluku o izbornim regulativama i o tome koji je kandidat pogodan.

(Srna  Foto:YOUTUBE/AL JAZEERA ENGLISH/SCREENSHOT/PROFIMEDIA)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Мирко

25.11.2021 05:35

Хахаха ....недају амери

ODGOVORITE
Name

?

25.11.2021 08:07

U Libiji niko i nista ne odlucuje!

ODGOVORITE