Kroz upisnu politiku oblikovati ekonomski razvoj Bijeljine

Gradska uprava Bijeljina održala je sastanak sa predstavnicima srednjih škola, Privredne komore, Udruženja “Preduzetnik” i Zavoda za zapošljavanje s ciljem usklađivanja upisne politike sa tržištem rada na terotoriji Bijeljine.

Republika Srpska 24.11.2021 | 18:55
Kroz upisnu politiku oblikovati ekonomski razvoj Bijeljine

Tradicionalni sastanak u Gradskoj upravi je prilika da škole sa privrednim subjektima, Zavodom za zapošljavanje i lokalnom zajednicom razmijene dosadašnja iskustva i na osnovu toga projektuju buduću upisnu politiku. Time se oblikuje plan ekonomskog ali duhovnog razvoja jedne sredine, kažu učesnici sastanka.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina naglašava da zbog toga treba napraviti dobar balans u tome koja zanimanja treba upisati.

“To mora da bude izbalansirano u odnosu na potrebu da se obrazuje određen broj kadrova za nastavak daljeg školovanja ali i učenici za praktična zanimanja koja su neophodna našem tržištu rada”, kaže Đurić.

Dodaje da će u tekućoj školskoj godini 958 učenika zavšiti osnovnu školu, što je za skoro 90 više nego prošle godine.

 “To je nešto čime se malo koja sredina u Srpskoj može pohvaliti. Takođe je signal da ova sredina ima snagu i vitalnost da se razvija i bude perspektivna”, ističe on.

U Gradskoj upravi kažu da je cilj takvih sastanaka da svi saslušaju jedni druge, utvrde stanje na evidencijama i tržištu rada, te kakvi su planovi i programi škola.   

“Vjerujem da će zaključci koji su danas doneseni, a koji će biti upućeni prije svega Aktivu direktora srednjih škola regije Bijeljina, biti proslijeđeni Ministarstvu prosvjete i kulture, te da će biti uvaženi”, kaže Ljubica Mlađenović, šef odsjeka Odjeljenja za društvene djelatnosti GU Bijeljina.

U Udruženju “Preduzetnik” u Bijeljini ističu da nailaze na sve više sluha kod nadležnih kada se radi u upisu i školovanju učenika za deficitarna zanimanja. Direktorima srednjih škola su, kažu ponudili mogućnost obavljanja učeničke prakse u zanatsko-preduzetničkim radnjama na području grada.

“Sa resornim ministarstvom smo postigli sporazum da se učenička praksa može obavljati i utvrdili formu ugovora po kome se ta praska može obavljati u zanatsko-preduzetničkim radnjama u kojima je vlasnik radnje ujedno i mentor, dakle onaj ko prati i prezentuje odvijanje učeničke prakse”, kaže Milorad Stević, direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja “Preduzetnik” Bijeljina.

Na području grada su i dalje deficitarna sva građevinska zanimanja, što će, s obzirom na to da je Bijeljina veliko gradilište, biti trend i u budućnosti.

“Istakli smo kao deficitarna i neka instalaterska zanimanja kao što su vodoinstalateri, elektorinstalateri, električari, automehaničari, ali i mesari, serviseri i serviseri bijele tehnike. Takođe smo na području grada konstatovali ekspanzuju u oblasti IT sektora, odnosno otvaranje agencija za računarsko programiranje”, objašnjava Stević.

Na području Bijeljine takođe nedostaju i poslastičari, a to što će srednja stručna škola u Janji upisati pola odjeljenja za ova zanimanje, najbolji je primjer važnosti međusobne saradnje.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

24.11.2021 20:01

Od svih načelnika opština do sada izabranih, izdojio bih načelnike opština Bijeljina, Brod, Šamca i Modriče. I neka vam oni budu uzor. Ljudi bez mana, svi građani su im važni, nikog ne izdvajaju .

ODGOVORITE