U Srpskoj sutra lijekovi jeftiniji samo 20 feninga

Uredba o smanjenju marži, koju je nedavno donijela Vlada RS, a kojom se, između ostalog, smanjuju i marže na lijekove za dva odsto, izazvala je veliko negodovanje farmaceutske industrije, zbog čega su čak zaprijetili i preseljenjem u FBiH.

Republika Srpska 24.11.2021 | 18:13
U Srpskoj sutra lijekovi jeftiniji samo 20 feninga

Iako su tražili hitan sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, do njega još nije došlo.

Podsjećamo, Vlada RS je odlučila da smanji marže nakon što je analiza  Udruženja građana „Misli dobro“ pokazala da su lijekovi u BiH najskuplji u regionu, a koju su farmaceuti ocijenili nestručnom i paušalnom.

Trenutne marže na lijekove u veleprodaji su osam odsto, a u maloprodaji 20 odsto. Od sutra će one biti snižene na šest u veleprodaji, odnosno na 18 odsto u maloprodaji.

U praksi to znači da će građani za lijek koji je do sada koštao 10 KM morati izdvojiti svega 20 feninga manje.

Račić: Ozbiljne veledrogerije najavljuju preseljenje u FBiH

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za CAPITAL da će, ukoliko za dan ili dva ne dobiju odgovor iz Vlade, poslati i urgenciju za sastanak jer dobijaju sve više zahtjeva od veledrogerija i apoteka da se taj sastanak što prije održi.

„Uzrok skupljih lijekova kod nas je visoka stopa PDV-a, kao i veličina tržišta i visoki troškovi registrovanja od strane Agencije za lijekove BiH. Tu treba tražiti razloge, a ne u marži“, rekao je Račić.

Kazao je da veoma ozbiljne veledrogerije najavljuju preseljenje u FBiH, ukoliko se odluka Vlade ne promijeni.

„Oni već imaju poslovne jedinice u FBiH i samo bi njih preregistrovali u sjedište, dok bi sjedište u RS bi postale poslovne jedinice. Tako bi i dalje radili sa maržama od osam odsto, a ne od šest kako je to propisala Vlada RS“, naglasio je Račić.

Adžić: Građanima dva odsto ne znači ništa, a malim apotekama znači

Predsjednik Farmaceutskog društva RS Rada Amidžić kaže da procenat od dva odsto stanovnicima ništa ne znači i da građani očekuju da dobiju lijek po značajno nižoj cijeni.

„To je minimalno 20 odsto“, kazala je ona i ponovila da je u BiH najveći PDV na lijekove u okruženju te da bi se rješenje trebalo tražiti u tom dijelu.

„Kada bi se spustio PDV dobili bismo približno istu cijenu lijeka kao u Srbiji. Mi zaista želimo da lijekovi budu jeftiniji, ali ako već radimo neka poboljšanja želimo da se to radi na pravi način“, kazala je ona.

Na pitanje šta tih dva odsto znači apotekama, ako građanima ne znači ništa, Adžić kaže da za male apoteke kumulativno znači mnogo.

„Mi imamo možda 20 odsto apoteka koje su na rubu egsistencije. Za velike lance vjerovatno ne znači mnogo, jer oni imaju i pogodnosti prilikom nabavke lijekova. Međutim, vlasnicima pojedinačnih apoteka, a to su uglavnom farmaceuti, ovo će otežati rad“, naglasila je ona.

Najproblematičnije je, kaže, to što je Vlada donijela ovu odluku bez ikakve konsultacije sa zainteresovanim stranama.

Nove marže će, kaže, primjenjivati, ali neće sjediti mirno.

„Borimo se za status pacijenata, ali na način da se to reguliše mnogo restriktivnije, da se sagleda šta se može uraditi po pitanju smanjenja PDV-a. Marže dva odsto neće ništa pomoći građanima, one stupaju na snagu sutra, mi ćemo ih se pridržavati, ali nećemo sjediti mirno, nego ćemo ukazati na propuste postojeće uredbe i dati prijedloge za poboljšanja“, rekla je ona.

Vukić: Ima prostora i za veće smanjenje nego što to uredba predviđa

S druge strane, Uroš Vukić iz Udruženja „Misli dobro“ smatra da farmaceuti nemaju razloga da se bune i da prostora za smanjenje cijena lijekova ima čak i u većoj mjeri nego što predviđa uredba.

„Uredba je privremenog karaktera, a maloprodajnom tržištu lijekova treba pristupiti sistemski, jer je činjenica da je apotekarska djelatnost u ovom trenutku jedna od profitabilnijih u Republici Srpskoj, a da je tako govori i činjenica da imamo sve više apoteka. Činjenica je da je maloprodajna marža u RS od 20 odsto, u odnosu na region najveća, što isključivo odgovara maloprodajnim lancima apoteka. Marža je veća jedino u FBiH gdje iznosi 25 odsto“, rekao je on.

Kazao je da treba otvoriti i pitanje “farmaceutske usluge” koja u Crnoj Gori i Srbiji ne postoji, a da samo po tom osnovu, apotekama u Republici Srpskoj godišnje ode oko osam miliona KM.

Istakao je i da će ovo udruženje u narednom periodu uraditi detaljnu analizu maloprodajnog tržišta apoteka u RS i BiH koja „će dodatno potvrditi da postoji ogroman prostor za smanjenje cijena lijekova i da je ovo trenutno jedna od najprofitabilnijih djelatnosti u BiH“.

Inače, u Srpskoj ima oko 480 apoteka, od kojih čak polovinu drže tri lanca.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

B55

24.11.2021 17:21

Bit ce jeftiniji i za 99% kad ovaj zaglupljeni narod uvidi da se truje tom hemijom..

ODGOVORITE
Name

Borac

24.11.2021 19:59

Pa sta se drugo i ocekivalo. Nece valjda smanjiti vici zarade i moja apoteka.

Name

Dubica

24.11.2021 23:07

No sikiriki, tih 20 feninga ostavljamo na 100.drugih poskupljenja. Bravo za drzavu opet smo daleko ispod nule!!!

Name

Стирокарт

24.11.2021 17:28

Врати ти паре РС,пусти ти лијекове.

ODGOVORITE
Name

NR

24.11.2021 17:30

Još jedan od hiljadu razloga za smjenu ministra Šeranića. Čovjek nema pojma a nikoga ne konsultuje. Ovo sa maržama da nije žalosno bilo bi smiješno.

ODGOVORITE
Name

Kole

24.11.2021 17:37

Znacu antibiotik koji je bio 18.00 sad 17.80 a u Srbiji isti taj 305 din. Ili 5.10km ljepota od zivota.

ODGOVORITE
Name

Niko

24.11.2021 22:56

U Beogradu kafa u kafiću u proseku 4KM, benzin 3KM, pa da i mi dignemo cijene, da bude sve kao u Srbiji.Kad se već poredimo.Moze?

Name

Re

25.11.2021 09:54

Tako je! U Srbiji, sta košta ovdje20, 5 KM!

Name

A SAD ADIO

24.11.2021 17:47

Zatvorite te male apoteke koje su na ivici opstankakako već kažete. Pa samo ih u Banjaluci ima 200, kao da biste radili bez profita. Farmaceutska MAFIJA, građevinska MAFIJA, naftna MAFIJA, politička MAFIJA. DRŽAVA-??? Do kada ćete nas u zdrav mozak?

ODGOVORITE
Name

Bravo Radovane III

24.11.2021 18:06

Joj Radovane crni Radovane zasto si otisao iz zavicaja? Svima bi bilo bolje da si tamo ostao.

ODGOVORITE
Name

Milicionar

24.11.2021 18:22

Farmaceuti su najveća mafija u svijetu pa i kod nas. Zna se ko je na čelu naše farmaceut mafije u RS i dekan med fakulteta. Čuj preseliće se u federaciju, pa sretan vam put. Doće iz Srbije i otvoriti apoteke. Ja svakako sve što mi treba i kupujem tamo a ovde samo što moram

ODGOVORITE
Name

Narkomafijaska

24.11.2021 18:36

Praonica.

ODGOVORITE
Name

Неле

24.11.2021 18:55

Предлажем да сви сутра и у наредном периоду напунимо џепове кованицама од по 20 пфенинга и почнемо обилазити апотеке да им донирамо. Уђем у апотеку, оставим 20 пфенинга, и изађем. Без иједне ријечи, и све по закону. Ваљал' ова?

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

24.11.2021 19:24

Браво за Јадована. Шта би ми да нас наша влада не помаже?

ODGOVORITE
Name

Narod Je .....

24.11.2021 20:45

Kada misli da za sve njegove bolesti i probleme postoji lijek u apoteci. Ja sam Pokojnoj Babi, kad je god nešto zaboli, davao "Tik-Tak" bombonu da proguta, svaki puta joj bilo bolje, nije tražila drugi lijek. Jednostavno, umrla je od starosti.

ODGOVORITE