U Njemačkoj sve popularniji “benzin turizam”

Rastuće cijene motornih goriva kod kuće podstakle su prekogranični “benzin turizam” u Njemačkoj ove jeseni.

Svijet 27.10.2021 | 22:28
U Njemačkoj sve popularniji “benzin turizam”

Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nijemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susjednim zemljama. piše Raša tudej (RT).

Cijena benzina u Njemačkoj dostigla je skoro 2,0 evra (2,30 dolara) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susjednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

„Vožnja preko granice samo da bi se napunilo gorivo vrijedno je truda ako je razlika u cijeni velika, a razdaljina veoma kratke”, kaže Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u njemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Međutim, kako se razlika u cijeni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nijemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk da bi napunilo auomobil gorivom

„Svi su zabrinuti zbog rasta cijena. Čuo sam da bi slijedeće godine mogle da se utrostruče”, rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugdje i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome zavisi od svog automobila. “Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje?”, dodaje on.

Globalne cijene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, uslijed otvaranja ekonomija nakon korona mjera lokdauna.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

Uticaj ovih faktora na cijene goriva se osjeća ne samo u Njemačkoj, već i širom Evrope. Prema ZTG-u, njemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi, cijene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina, navodi RT.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Svijet je puko

27.10.2021 21:53

HRANA ĆE UBRZO DA BUDE LUKSUZ, A KO BUDE IMAO SVOJU ZEMLJU DA JE OBRAĐUJE I SIJE ON NEĆE BITI GLADAN!

ODGOVORITE
Name

PITANJE ZA BN

27.10.2021 21:56

ZAŠTO NIKO NEPIŠE KAKO U DRŽAVI NEDOSTAJE POTVRDA O REGISTRACIJI VOZILA I DA ZA KOJI DAN ĆE TO BITI GORUĆI PROBLEM U PROPALOJ DRŽAVI...!

ODGOVORITE
Name

Re

27.10.2021 22:01

Zasto ne pitas Dodika. Zašto ti urušava zivot

Name

Re

27.10.2021 22:05

Kolika glupost. Ispade da se Švabe pate hahaha daj malo otvorite poglede i posjetite Njemacku dobijete jasnu sliku koliku glupost valjate. Ti koji kupuju benzin vani su gradjani ti zemalja koji rade u Njemackoj

Name

Re: Re

28.10.2021 12:42

Значи, тако добро зарађују и живе, да морају бјежати кући наточити лож уља?! Виђао сам овде како прије границе наточе до чепа, па још и канистер у гепек, онако да им се нађе успут.

Name

Dušan

28.10.2021 10:25

Vi nikada nećete skontati ,da narod u EU ne gleda na cijenu goriva. Dođe napuni rezervoar i ode.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

28.10.2021 12:46

По ту цијену Баја овде шверцовао још прије 30 година.

ODGOVORITE