Boldvin je ciljao u kameru prije nego je ispalio metak

Reditelj filma "Rust" se oglasio i objasnio šta je prethodilo tragediji koja je zaprepastila filmsku industriju i ostatak sveta.

Magazin 25.10.2021 | 09:39
Boldvin je ciljao u kameru prije nego je ispalio metak

Džoel Souza, reditelj filma "Rust", otkrio je u razgovoru sa detektivom Džoelom Kanom kako je došlo do toga da Alek Boldvin na snimanju upuca direktorku fotografije Galinu Hačins.

Ono što je tragediji prethodilo, kako piše Njujork Tajms jeste da je Boldvin vežbao scenu u kojoj pištolj uperi u kameru. Pištolj je, uprkos tome što je filmskoj ekipi rečeno da je bezbedan, iznenada opalio i ranio Souzu, a ubio Galinu. "Zvuk je glasio kao bič, a onda glasan pucanj", rekao je Souza policiji.

Time je odgovorio na pitanje koje svi postavljaju, a koje glasi - zašto je pištolj bio usmeren ka direktorki fotografije. Međutim, i dalje ostaje nejasno zašto je uopšte pištolj u sebi sadržao pravu municiju. Souza kaže da je bio uveren u bezbednost oružja jer mu je tako rečeno, ali i zato što je svo oružje na setu bilo pregledano, čime se bavila oružarka Hana Gutjerez-Rid. Pored nje, oružje je pregledao i asistent reditelja Dejv Hols, koji bi tek nakon pregledanja predavao oružje glumcima u ruke.

Na dan tragedije, kaže Souza, snimana je scena u crkvi. Nakon priprema pred snimanje scene imali su pauzu za ručak koja je održana na drugoj lokaciji. Posle toga, ekipa se vratila na set, ali Souza kaže da nije siguran da li je tada oružje ponovo provereno.

Boldvin je seceo na crkvenoj klupi i vežbao scenu unakrsnog izvlačenja revolvera koji je potom po scenariju trebalo da uperi u kameru. U tom trenutku, Souza je stajao pored Galine i proveravao kadar. U jednom trenutku, kako kaže, video je da se Galina hvata za grudi i pada unazad. Tek kada je pala video je da ona krvari iz ramena.

Detektiv Džel Kano je u izveštaju naveo i da je, po uspostavljanju kontakta sa Souzom, primetio da je on ranjen u desno rame.

- Džoel je rekao da ni u kakvim okolnostima nigde u blizini snimanja ne bi trebalo da bude prave municije - kaže detektiv, a u izveštaju piše i da je Souza imao niz problema nakon što je šestoro članova ekipe dalo otkaz zbog kašnjenja sa platama i loših bezbedonosnih uslova. Sve je zbog toga kasnilo, ali brzo su uspeli da nađu novu ekipu.

Detektiv je čuo i svedočenje kamermana Rida Rasela koji je u trenutku tragedije stajao blizu Galine i Souze. Rasel je rekao da je nakon ručka izašao sa seta na pet minuta. Dok se vratio, pištolj je već bio u upotrebi. Ni on nije mogao da kaže da li je oružje nakon pauze ponovo proveravano jer je bio odsutan tih pet minuta. Hana Gutjerez-Rid je, kako kaže, pripremila pištolj koji je onda sa police dohvatio Dejvid Hols. Hols je pištolj predao Boldvinu, a u tom trenutku je Hana žargonski potvrdila da je pištolj bezbedan uzvikom "hladan pištolj".

Rasel svedoči da je Boldvin bio veoma pažljiv sa oružjem i naveo je primer snimanja jedne pređašnje scene, kada je pre pucanja želeo da se uveri da u blizini nema dece.

Incident, kaže Rasel, nije snimljen jer se ekipa tek pripremala za scenu kada je pištolj opalio.

(Blic  Foto: Profimedia)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar