Dr Šekler: Kovid propusnice jedino da važe 24 sata 

Od sinoć u 22 sata počela je kontrola ugostiteljskih objekata, kako bi se proverilo da li prisutni imaju kovid propusnice. Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo kaže da smatra da bi kovid propusnice trebalo da važe 24 sata i da nisu vremenski ograničene.

Srbija 24.10.2021 | 11:08
Dr Šekler: Kovid propusnice jedino da važe 24 sata 

"Po meni to tako treba da izgleda. Ovde vidim da su samo ugostiteljski objekti i da je samo od 22 časa. Kako ćeš da nekog ko je seo u objekat možda u 18 sati i ostao tu do 22 i možda nije vakcinisan i ti ga tolerišeš četiri sata da diše isti vazduh sa ljudima, grli se i pije. Ja znam da neki misle da je gužva veća posle 22 sata, ali bez obzira meni se čini da vremensko ograničenje ovog tipa nije trebalo da bude", kazao je Šekler.

Kaže da mu se čini da je suviše kratko ograničeno bez jasne strategije, i da je "nezadovoljan sa ovakvim oblikom kovid propusnica i ovo nigde na svetu nije video.

"Iz kontakata sa ljudima sa kojima sam non stopu u vezi, situacija je tragična, užasna, katastrofalna. Imate svaki dan skoro 8.000 zaraženih. Ta brojka nikako ne pada bitnije. Oscilacije od par stotina ili hiljadu novozaraženih ne znači ništa, ako znate da se jedan iz porodice testira, a dvoje se ne testiraju jer im je po simptomima jasno da su bolesni. Mnogo ljudi umire, mesta nigde nema. A da je neko pričao u martu i aprilu kada smo imali sjajan početak vakcinalne kampanje, on ne bi verovao", kazao je Šekler.

Moraju, smatra, da budu strože mere i drastične kazne, jer "mi drugo rešenje nemamo".

"Ovo sa školama je bilo očekivano i delta lakše zaražava decu. Hvala dragom Bogu jer su mnogo blaži simptomi kod dece, ali zato lako prenose bolest na starije. Drago mi je što je država odlučila da pomeri vakcinaciju na pet meseci za sve vakcine sem 'Sinofarma', a za 'Sinofarm' sam čuo da će moći posle četiri meseca. To je bitno da ako ste pri kraju imuniteta, a udahnete veliku količinu virusa u riziku ste. Ovako ćemo na minimalnu meru svesti zaražavanje vakcinisanih", napominje Šekler.

Smatra da zbog delta plus soja nema potrebe za dodatnom brigom.

"On čini svega nekoliko procenata od ukupne količine virusa. On nije dodatno drugačiji od delte, neki pretpostavljaju da je deset do 15 odsto prenosiviji, ali to su podaci koje nije lako dokazati", zaključio je Šekler.

(Kurir.rs/RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milanka

25.10.2021 06:58

Važit ce ti propusnice kad preselis na onaj svijet 24 h

ODGOVORITE
Name

Klik

25.10.2021 16:01

Dozivotno vakcinisanje .toliko o misljenju "struke".

ODGOVORITE
Name

hm

26.10.2021 08:35

doci ce narod i pred tvoju kucu nista ne brini.

ODGOVORITE