Virus korona u Srpskoj ugasio brojna preduzeća

U jeku pandemije virusa korona mnoga preduzeća su zbog nemogućnosti poslovanja zatvorena, a samim tim i mnogi radnici su ostali bez posla. Rješenje je okrenuti se domaćoj proivodnji i stvoriti dobro privredno okruženje, poručuju ekonomisti.

Republika Srpska 23.10.2021 | 20:33
Virus korona u Srpskoj ugasio brojna preduzeća

Pandemija se uvukla u sve sfere društva, njene posljedice vidljive su iz dana u dan. Tako je uticala i na loše poslovanje pojedinih preduzeća, dok su neki, zbog gubitaka, bili primorani da zatvore svoje firme. Samo u posljednjih mjesec dana u Bosni i Hercegovini zatvoreno je 150 preduzeća.  

„Jedan od značajnih faktora jeste naravno i pandemija, jer jednostavno ovo predugo traje, sigurno da smo došli u situaciju da je jedan značajan broj preduzeća jednostavno iscrpio sve svoje unutrašnje kapacitete i mogućnosti, da su na neki način pokušavali da se održe sve ove mjesece, nekih gidinu i po dana, od same pojave pandemije i za ovo vrijeke jednostavno, kažem s tim što su iscrpili svoje mogućnosti, nažalost nisu više bili u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze prema drugima, samim tim su došli u situaciju da se moraju zatvoriti“, navodi Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

Pandemija je uticala i na inflaciju u svijetu što je dodatno otežalo rad pojedinih firmi. Poskupljenjem sirovina za preradu, naftnih derivata, te građevinskih proizvoda došlo je i do poskupljenja namirnica, ali i nemogućnosti poslovanja pojedinih firmi, smatraju ekonomisti. 

„Pandemija je pokazala koliko su ranjive zemlje koje su tako jako otvorene prema svetu, u smislu nemaju svoju domaću proizvodnju za domaće tržište. Situacija je definitivno takva da su lanci snabdevanja, dakle, u ovom slučaju kada govorimo o ulju, ili o bilo kom drugom proizvodu, ako imate sirovinu pri ruci, onda ne zavisite od toga koliko ona košta vani ili koliko košta prevoz, da dođe sirovina da to proizvedete“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

U proizvodnim granama privrede, rješenje je okrenuti se domaćoj proizvodnji, ali za to nema dovoljno volje nadležnih, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

„Mislim da je šeta kad god izgubimo neki proizvodni kapacitet, a pogotovo još veća šteta što ne pomažemo ili ne podržavamo otvaranje novih. Ali za to treba mnogo znanja, struke, veštine, pameti i strateškog opredelenja kojeg očigledno nedostaje u bilo kojoj Vladi u Bosni i Hercegovini“, ističe Pavlović.

BiH nema instrumente da zaštiti svoju privredu, te je ona direktno zavisna od spoljnih faktora, navode stručnjaci. Osim finansijskog podsticaja, trebalo bi da se radi i na drugim faktorima.

„Bilo bi bolje da mi imamo dobro privredno okruženje. Da svi nivoi vlasti stvaraju takvo privredno okruženje, koje je stimulativno samo od sebe prema privrednicima, nije to uvijek finansijska podrška, nitu su to carinske ili necarinske barijere, koje će zaštititi privredu, teorija je pokazala i praksa mnogih zemalja, da zapravo zdrava konkurencija podstiče privredu, ali problem su kod nas nepovoljan privredni ambijent opterećen domaćim unutrašnjim barijerama u vidu visokih poreza i drugih neporeskih opterećenja, tako da je to ono na čemu bi vlasti trebale raditi“, ističe ekonomista Jelena Trivić.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu da su Vladi uputili niz mijera za Program ekonomskih reformi, kako bi se prevazišli problemi uzrokovani pandemijom, i kako bi se sačuvala radna mjesta. Mnogi radnici su zbog zatvaranja preduzeća ostali bez posla.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milanka

23.10.2021 20:24

Puno ih je vec i bilo ugaseno i bez korone...

ODGOVORITE
Name

jezero ognjeno

24.10.2021 01:03

Mediji imate krv svojih sunarodnika na vasim dusama.

ODGOVORITE
Name

Bombaš

24.10.2021 07:08

Kod nas je virus Dodik -Kriminal vec 14 godina prisutan.Covid je mala maca za Sektu.

ODGOVORITE