Predstavama za javnost neće se vratiti nadležnosti

Lažna je dilema da li je SPS ili bilo koja srpska partija za jače nadležnosti Republike Srpske, poručio je potpredsjednik SPS i narodni poslanik Maksim Skoko.

Republika Srpska 19.10.2021 | 19:42
Predstavama za javnost neće se vratiti nadležnosti

Čitava priča oko vraćanja nadležnosti ipak podrazumijeva stvarnu i realnu namjeru da se zaista vrate nadležnosti, ali imajući u vidu istoriju ovakvih najava i realizaciju najavljenih poteza u prošlosti, izvjesno je da će i ovaj put sve i ostati na pričama, zaključcima koji se ne poštuju i još jednoj u nizu zloupotreba i ponižavanja institucije Narodne Skupštine, istakao je on.  

-Prenos nadležnosti, koji je sprovođen u dugom vremenskom periodu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma je bio loš, nepromišljen i protiv interesa Republike Srpske. Očigledan primjer je prenos nadležnosti u pitanjima odbrane, gdje je nakon rasformiranja Vojske Republike Srpske to obavljeno na način da su formirane Oružane snage BiH, umjesto da se insistiralo na trajnoj demilitarizacijii BiH.

Saglasnost predstavnika Republike Srpske tada je trebala biti uslovljena demilitarizacijom. Međutim, činjenica je da su i tada, kao i prilikom svih drugih prenosa nadležnosti, predstavnici Republike Srpske i srpskog naroda u oba doma Parlamentarne skupštine BiH u u skladu sa procedurama kvalifikovanom većinom izglasali prenos svake od nadležnosti o kojima SNSD danas priča - ističe Skoko. 

On je nakon sastanka sa predstavnicima opozicionih stranaka koji je održan u Istočnom Sarajevu poručio da SPS smatra da bi RS bila snažnija da su mnoge od prenesenih nadležnosti ostale nadležnost RS, kao i da su mnoge nadležnosti prenesene nepotrebno, međutim, realnost je da u ovom trenutku nema mogućnosti da se te nadležnosti vrate na ustavan i zakonit način, osim na način na koji su i prenesene, a da je sve ostalo loše smišljena predstava za javnost.

- Sva dešavanja i predstave za javnost u režiji vlasti Republike Srpske usmjerene su na skretanje pažnje sa afera u zdravstvenom sektoru, izbjegavanje odgovornosti i pokušaje dizanja tenzija sa ciljem da se skrene pažnja javnosti sa kolapsa sistema u Republici Srpskoj, afera i kriminalnih radnji u zdravstvu.

Naravno, ne isključujemo mogućnost da će se u svrhu zadržavanja vlasti po svaku cijenu i izbjegavanja odgovornosti eventualno posegnuti i za pokušajem ugrožavanja mira i međunarodnom radikalizacijom. Ali smo isto tako svi svjesni da u tom pokušaju ne bi imali ni podršku svojih najvjernijih glasača. Samo oni koji ne znaju šta je rat, mogu da se cjenkaju mirom da bi opstali na vlasti i da bi na taj način izbjegli odgovornost za afere i ukupno stanje u društvu.

Narod Republike Srpske je zajedno sa svojom Vojskom izborio i sačuvao Republiku Srpsku i odratovao svoje ratove. Oni koji tada nisu ratovali a kojima je do rata, neka traže svoju ulaznicu u istoriju na drugom mjestu. Naš posao je oporavak društva, iskorjenjivanje kriminala u institucijama i vraćanje institucija narodu.

Naš posao je stvaranje uslova za dostojan život naših građana, ekonomski razvoj i demografska obnova. Opstanak bilo koga na vlasti nije i nikad neće biti prioritet Republike Srpske i njenih građana, a sve čime se danas bave narodne institucije Republike Srpske je upravo grčevita i panična borba za opstanak na vlasti - istakao je Skoko.

(BN)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Vgrd

19.10.2021 17:59

Skoko raspusti OO u Visegradu. Svi su ti korumpirani izdali su principe stranke, izdali su tebe i Selaka okrenuli su se SNSD i propalom nacelniku opstine kome u politickom smislu nema spasa jer i sudska odluka je na strani SDS i skupstinske vecine. Ruzno je da si na republickom nivou sa SDS, a u Visegradu protiv.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

19.10.2021 21:03

Nisu oni samo u Visegradu uz SNSD U stvari oni su u sve i jednoj opstini u vlasti Negdje sa SNSDom negdje sa PDPom negdje sa SDSom itd A onda se cude kada onako prodju na protestu opozicije

Name

Gacko

19.10.2021 18:08

Maksime, odluci vec jednom, vlast ili opozicija

ODGOVORITE
Name

Bets

20.10.2021 17:24

On to ne smije učiniti, sve i da hoće! Zato mu ostaje da priča prszne priče i čeka .....

Name

Zena

19.10.2021 18:22

Naravno da država i dobro svih građana treba da bude ispred interesa političke stranke. Na žalost, dok god je SNSD na vlasti bitna je samo njihova vlast, a mi, običan narod smo samo sredstvo za njihov cilj-još novca. Samo nam mažu oči smišljajući imaginarne probleme, zanemarajući stvarne.

ODGOVORITE
Name

V.Ć

19.10.2021 18:37

Ako je tvoja stranka opozicija zašto ste u gaku uz načelnika?

ODGOVORITE
Name

Mani

21.10.2021 05:11

Zbog PARA!

Name

Bombon

19.10.2021 18:37

Bilo lijevo ili desno Papakland blista!

ODGOVORITE
Name

Krajina

19.10.2021 18:55

Sps je uvijek uz svoj narod!

ODGOVORITE
Name

David

19.10.2021 19:21

Skoko svaka ti je na mjestu

ODGOVORITE
Name

Milance

19.10.2021 19:25

koliko je vidljivo, ova partija je opoziciona, bila je prisutna na protestu i na okupljanjima lidera opozicije, tako da lupate gluposti vi ostali.. dodik vas vodi sve u propast, tako da bolje podržati opoziciju sledeće godine

ODGOVORITE
Name

Samo naprijed

19.10.2021 19:26

Apsolutno treba podržati opozicione partije, vrijeme je za neku promjenu. Snsd je lud, vodi svoj sopstveni narod u ambis. Ajde opozicijo

ODGOVORITE
Name

Vasilije

19.10.2021 19:27

Narod mora prepoznati laznu nacionalnu retoriku vlasti, bravo za tekst!

ODGOVORITE
Name

Bravo

19.10.2021 19:29

Vjerujem u sps, a i opoziciju, da mogu iduće godine da promjene vlast, ne da samo oni dođu, nego da urade nešto korektno, bar 1% bolje da bude. to je opet nešto

ODGOVORITE
Name

Profesor

19.10.2021 20:31

Kao i uvek iskreno i u srediste problema!

ODGOVORITE
Name

Jakov R.

19.10.2021 21:32

Gospodine Skoko. Odajete, bar ,utisak dobronamjernog čovjeka, za razliku od ovih "rijaliti predsjednika" !! Pravna država i smjenjivost vlasti su aksiomi demokratije! Mi nemamo ni jedno ni drugo. Smijenit će te "harmonikaša" !? Čisto sumnajm. Baš pričaju da je pobrao velike "simpatije"! Šta možemo , pola naših glasača skoro je došlo iz "srpskih šuma" !

ODGOVORITE
Name

Sokrat

20.10.2021 18:25

Samo odaje i ništa biše!

Name

Mladen Mr

20.10.2021 08:08

Veliko bravo za gospodina Maksima Skoku upravo najveci cilj nasih politicara jeste stvaranje boljeg zivota nasih gradjana! Svaka cast bar neko u ovom moru istih da stavlja zivot zivot svojih gradjana ispred licnih interesa!

ODGOVORITE
Name

Svejetlana Ivanjic

20.10.2021 08:14

Svaka cast za gospodina Skoku! Jedan od rijetkih politicara koji istinski zastupa stavove svog naroda!

ODGOVORITE
Name

Bozo s Romanije

20.10.2021 11:45

Jedino ce te moci vratiti institucije sto je ovaj papak dao ako djelujete slozno u opoziciji, vracajte nam sto je nase

ODGOVORITE
Name

vlado70

20.10.2021 11:49

e moj skoko...dzaba provedosmo godine u rovu da bi ovi sverceri i profiteri sve nase dali drugima...daj boze da se srbi sloze

ODGOVORITE
Name

Selim3

21.10.2021 21:41

Sačuvaj nas BOŽE od Kovida i SKOKA!

ODGOVORITE