Direktor "Elektroprivrede RS" porodicu Dodik pomaže sa 31,8 miliona maraka

Strujni udar na džepove građana ne brine Luku Petrovića, direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ i generalnog sekretara vladajućeg SNSD.

Republika Srpska 16.10.2021 | 11:40
Direktor "Elektroprivrede RS" porodicu Dodik pomaže sa 31,8 miliona maraka

Dok vlasnik života u Republici Srpskoj Milorad Dodik prijeti novim ratom, na drugoj strani dešava se nova otimačina javnog novca za pomoć vrhovnoj porodici.

Kanal kroz koji će proći novih 22.000.705,4 KM vodi do banjalučkog „Prointera“ i „saradnika“ mu Igora Dodika, sina Miloradovog. Drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete. Ukupno 31.828.565 KM!

Za svih osam lotova, u tenderu nazvanom „zajedničкa javna nabavкa usluga nadzora, održavanja i administracije sap infrastruкture, održavanja SAP ERP sistema uz proširenje postojećih funkcionalnosti i nabavke SAP licenci i održavanja SAP licenci, implementacija SAP u ZP, implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata, implementacija modula investicija i projektnog sistema, nabavka data centra, matičnog i 15 zavisnih preduzeća u sastavu 'Elektroprivreda RS' Trebinje“, jedini ponuđač bio je – „Prointer“. Kako i ne bi, kada je za bezočni budžetski odliv Petrović iskoristio ograničeni postupak.

Nadzor, održavanje i administracija SAP sistema – 2.796.768 KM!

Održavanje SAP ERP sistema za proširenje postojeće funkcionalnosti – 9.209.538 KM!

Nabavka i održaanje SAP licenci - 4.816.475 KM!

Implementacija SAP u Ruding i Bistricu – dva puta po 74.369 KM!

Implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata – 2.805.660 KM!

Implementacija modula investicija – 1.067.040 KM!

Nabavka data centra – 1.156.487 KM!

Prema podatku iz 2015, u Republici Srpskoj ima 359.567 domaćinstava, svako od njih samo za ovaj posao vladajućoj porodici dalo je – 61,2 KM. Ako se u obzir uzme da broj domaćinstava značajno opada, jer stanovništvo odavno bježi glavom bez obzira, onda cifra značajno raste.

Tu svakako nije kraj, jer je Petrović 30. septembra sa firmom „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića, potpisao ugovor vrijedan 9.827.860 KM. Toliko košta „održavanje softverske platforme za snabdijevanje“. Krneta je, naime, partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru.

Da je „Prointer“ u vezi sa vladajućom porodicom Dodik, potvrdio je i sam član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i to 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima, a potom i u intervjuu „Recite AlJazeeri“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, kazao je Dodik pred narodnim poslanicima.

Da Dodik mlađi „sarađuje“ sa „Prointerom“ pred Osnovnim sudom u Banjaluci potvrdio je i Bojan Vujić, nekadašnji direktor firme, trenutno na čelu „Infinity International Group“, u čijem sastavu posluje – „Prointer“. 

Nakon oba priznanja, tenderi su nastavili da se nižu. Poslovanje ove firme prošireno je i na porodici mrsku Federaciju BiH s kojom bi Dodik ovih dana ratovao.

O Petroviću je mnogo toga rečeno.

Tek što je sjeo u fotelju direktora Elektroprivrede Republike Srpske, 16. novembra 2018. godine, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović razmišljao je kako najbolje i najbrže da se oduži za ukazano mu povjerenje. U javnom preduzeću kojim je zagospodario počeo je da smišlja IT potrepštine, a onda i da raspisuje tendere za samo jednog ponuđača. Od tada do danas samo „Prointeru“ je oko 40 miliona KM.

Prethodne uprave, Željko Kovačević i Radmila Čičković, nisu pokazale naročit interes za razvoj trećeg doba unutar ERS-a. Ovoj firmi, od 2016. do Petrovićevog mandata, namijenili su tek pet ugovora vrijednih 10.542.024 KM. Najunosniji među njima, onaj dvogodišnji za nadzor, održavanje i administraciju SAP infrastrukture, od 9.950.850 KM „Prointer“ je morao da dijeli sa beogradskom bazom i banjalučkim „Lanacom“ Nebojše Ninića. 

DVA MILIONA KM U PRVOJ GODINI V.D. MANDATA

U januaru 2019. Petrović je, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio – ERS-u je potrebno unapređenje i tehnička podrška IT infrastrukture.

To je, prema tenderskoj dokumentaciji, podrazumijevalo instalaciju i konfiguraciju nove opreme, novih servisa sa „business continuity“ i „desaster recovery“, virtuelizaciju servera, održavanje data centra, radnih stanica i telefonskih centrala. Jasno, stigla je tek jedna ponuda, direktoru prihvatljiva. Ugovor vrijedan – 233.906 KM potpisao je 23. januara.

Ipak, nije bilo dovoljno. Ni blizu! Tri i po mjeseca je razmišljao šta bi još trebalo javnom preduzeću. Obnova proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“! Jedna ponuda – prihvatljiva. Novi potpis na odliv 116.997 KM stavljen je 13. maja.

U ERS-u se Petroviću nije dopadao ni dispečerski centar pa je uslijedila ugradnja video zida i rekonstrukcija prostora u upravnoj zgradi u Trebinju. Od svih bh. IT ponuđača ponudu šalje samo „Prointer“, direktor Petrovič prihvata i 7. juna potpisuje ugovor vrijedan čak 584.971 KM.

Uzavrelu atmosferu hladio je novim tenderom, onim za sistem za klimatizaciju. Jedna ponuda bila je spremna, komisija je odlučila da je „Prointer“ ponovo prihvatljiv.

Sve, od 2. avgusta, vrijedi 35.077 KM. Nova sezona skupih ugovora počela je s prvim kišnim, oktobarskim danima. „Serverska infrastruktura“ na red je došla polovinom mjeseca, kada je stigla ponovo jedna ponuda. Po ugovoru, ERS je „Prointeru“ platio 438.724 KM.

Tenderska transparentnost direktoru Elektroprivrede RS ne znači mnogo. Što (sam ili uz „nečiju“ pomoć) zamisli, to može da ostvari i direktnim sporazumom. „Cisco Webex Cloud licence“, svakako „Prointeru“, 29. oktobra plaća 3.942 KM.

Uspješnu prvu godinu v.d. mandata u udobnoj fotelji ERS-a Petrović je zaključio 12. decembra ugovorom za „migraciju domenske infrastrukture i mail servera na nove platforme“ i nabavku licenci. Nije potrebno napominjati – stigla je jedna ponuda, a sklopljeni posao bio je vrijedan 438.560 KM.

U njegovoj prvoj godini građani su preko ERS-a za „Prointer“ dali gotovo dva miliona maraka.

2020. KAO UVERTIRA U SRETNIJU 2021.

To je svakako tričav iznos, jer su godine kasnije, ispostaviće se, bile mnogo sretnije.

Ozbiljnim konzumentima budžeta potreban je kontinuitet pa je direktor, kako je ponovo pristigla samo jedna ponuda, obnovio ugovor za „unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture“. Sve je 30. aprila 2020. platio nešto jeftinije, 233.064 KM.

Da ne bi morao svake godine da raspisuje tendere i luta od „Prointera“ do „Prointera“, u junu je odlučio da sa ovom firmom, koja je ponovo jedina poslala ponudu, potpiše trogodišnji okvirni sporazum za obnovu proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“ – 297.987 KM.

Da bi zadovoljio kontinuitet u odlivu javnog novca, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio je da mu treba „obnova proizvođačke podrške i licenci za cisco uređaje“. Ponudu je opet imao samo „Prointer“ – 40.927 KM.

Međutim, trebalo je agresivnije pa je 2021. započeo nabavkom aktivne i pasivne TK opreme. Ponudu, kao i uvijek, imala je  samo najvažnija privatna IT firma za obavljanje državnih poslova. Ugovor vrijedan 292.488 KM potpisan je 11. februara.

Da se premosti glad do izuzetne poslastice direktor Luka „Prointeru“ je namijenio i dva nova direktna sporazuma – „interfejs SAP sa bilingom“ (7.017 KM), kao i kreiranje pogona i skladišnih lokacija u vezi sa interfejsom (7.020 KM). Vrijednosti oba ugovora procijenio je do maksimalne Zakonom o javnim nabavkama BiH određene granice za direktnu podjelu javnog novca.

A, onda je uslijedio tenderski bum. Petrović je okupio sva zavisna preduzeća iz sistema Elektroprivrede i, sam ili uz „nečiju“ pomoć smislio - potreban mu je sistem za upravljanje imovinom, elektronski radni nalozi i praćenje efikasnosti. „Prointer“, kao i u svim prethodnim slučajevima, jedini šalje ponudu. Direktor Luka nije ni trepnuo kada je 31. marta potpisao ugovor od čak 13.511.328 KM.

Privatna firma koja gospodari javnim sektorom ni najmanje vrijednosti nije prepustila slučaju. Sistem za zaštitu e-mail saobraćaja Luki Petroviću ponudila je da izradi za 7.207 KM. Neimenovana druga firma usudila se da pošalje ponudu, ali je bila skuplja za čitavih 12 maraka. Dakako, eliminisana je, a na novom ugovoru za „Prointer“ stoji datum 23. aprila.

IT mašta direktora petroviča, kojem, sada više nema sumnje, neko pomaže, nema granicu. Izradu studije dugoročnog razvoja automatizacije distributivne mreže platiće 233.979 KM. Da li je potrebno napomenuti da je pristigla samo jedna ponuda?! Ovog puta posao bi trebalo da završi „Prointer“ i „Prointerova“ – „Kaldera“. 

Nije zaboravio, samo je malo odgodio ugovor za unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture. Polovina juna ove godine idealna je za novi ugovor na osnovu samo, opet jedne pristigle ponude. Sada sve košta 231.660 KM.

S datumom 2. jul stoji ugovor za rekonstrukciju i proširenje pasivne računarske mreže i aktivne mrežne opreme i switcheve, a potpisan je na osnovu, kako drugačije, nego tek jedne ponude. Vrijednost – 187.080 KM... 

U međuvremenu oglasili su se saopštenjem iz kompanije "Prointer", u kome se kaže da kompanija nije prekštila nijedan zakon tokom potpisivanja ugovora.

"Predmetna nabavka je u formalnom smislu provedena krajem 2020. godine, te je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača objavljena u mjesecu januaru 2021. godine. Napominjemo da se radilo o jednoj jedinstvenoj nabavci koja je zbog specifičnosti uređenja Ugovornog organa kao holding društva morala biti provedena na način da se sa svakim zavisnim društvom holdinga zaključe posebni Okvirni i pojedinačni ugovori za predmetnu nabavku. Dakle, potpisivanjem pomenutih ugovora, kompanija Prointer ITSS nije prekršila nijedan zakon", naglašeno je u saopštenju kompanije "Prointer".

(BN/Žurnal.info)

Komentari / 97

Ostavite komentar
Name

XL

16.10.2021 09:59

DRAGI BOŽE SAČUVAJ BIJEDNI NAROD OD SVAKOGA ZLA I ALAVIH AŽDAJA!

ODGOVORITE
Name

Da da

16.10.2021 11:26

Teško onom koga ovaj mešetar onako grli...mnogo je skupo..

Name

Re

16.10.2021 11:27

A tebe bijedo zeli poslati u rovove.. sve fol srpstvo a milione u dzepove svojoj djeci. Pa sta bi tek radio da je samostalna republika?? Pffff uzas

Name

Hahhaa

16.10.2021 11:35

Gebelsovska prica

Name

Ovca

16.10.2021 11:48

Nažalost ti softveri, održavanja, ukupno sav IT, ne vrijedi pišljivog boba. Plaćeno jeste, ali da biste stekli osjećaj koliko se priča preuveličava pravim jednostavno poređenje. To bi bilo kao da za fiću kažete da je ferari. Vrlo mala korist ...

Name

Seka-peka

16.10.2021 11:50

Lanaco samo od Elektrokrajine u zadnjih 16 godina uzima oko 2 miliona KM godisnje

Name

DEGOTHIA

16.10.2021 11:52

PA TO JE SASVIM PRIRODNO - KNEŽEVINA PROINTER I KNEZ DODIK KOJI KAŽE SVE JE MOJE !!!

Name

Zis

16.10.2021 12:08

Dvije propasti ljudske. Jos im Stevandic fali.

Name

Uhh

16.10.2021 12:34

Jel to njihovo Srbsko jedinstvo?

Name

Re

16.10.2021 13:46

Dva najveca lopova u drzavi. Sad krezubi glasajte za njih. Cijene vrtoglavo rastu zahvaljujuci poskupljenju goriva. Oni namijestaju narodne milione dok narod gladuje. Sram vas bilo.

Name

Veteran

16.10.2021 15:57

E nesretni Luka bolje da te sargan zagrlio nego ova nakaza ovi zagrljaj kosta EPRS 40 miliona i vise

Name

Veteran

17.10.2021 06:45

STA SE GRLITE PUKLA VAM LOPOVSKA POGIBIJA SVE STO STE UKRALI OSTALO VAM PUSTO

Name

Nevesinje

17.10.2021 06:49

Rodio se lopov rudonja na kraj Bosne i doso i opljacko Hercegovinu ostala mu pusta pljacka i kuca

Name

re

18.10.2021 14:32

On ima papire od lekara da je lud pa misle da može da radi šta hoće, ali neće moći više ovako pljačkati narod, ako je lud neka se liječi i ostavi ovaj jadni siromašni narod više.

Name

Joja

16.10.2021 10:01

Kriminalac i lopov...

ODGOVORITE
Name

Za joju

16.10.2021 12:00

Kad vidim facu od ovog glavonje čitav dan nemam napredka..

Name

44

16.10.2021 14:33

Ima li Gorica sta da kazd u odbranu.

Name

mark

16.10.2021 20:52

Veci je hostapler ovaj Petrovic od Dodika. Malo mu je 100.000 miliona koje je ukrao. Sve ces vratiti narodu. Sve se zna lopino.

Name

Prijedorcanin M.

16.10.2021 23:24

Re nice nemoj tako taj narod je u vecini glasao za vlast isti ti dozvoljavaju da ih oni jasu j..u pljackaju i vidis da ti isti i dalje samo nastavljaju pogledaj da ih podrzavaju i poslanici to traje godinama ma neka guraju do poslednjeg Srbina ...

Name

Borci

18.10.2021 11:26

MANITI SE GRLILI KUGA VAS OBADVOJICU UBILA OSTALO VAM SVE PUSTO DABIGDA.

Name

Samo

16.10.2021 10:01

da ih nigdje ne sretnem, kako su odvratni majko moja.

ODGOVORITE
Name

Borac

16.10.2021 15:29

Vidi sto se grle bio im obo poslednji zagrljaj skoncali od gladi i bijedi dabogda a Bog im odrrdio dudnji dan da gladumru

Name

Nikola

16.10.2021 10:01

Ovo se može zaustaviti samo porazom na izborima, a do tada gledaj siritinjo kako se bogate!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

16.10.2021 10:03

Na ovakve stvari OHR i ambasadori Kvinte ćute? Toliko o njima. A narod, koji ovo dozvoljava, ni ne zaslužuje bolji život. Italijani pola države blokirali zbog kovid propusnica, ovde žive od 500-600 KM i ćute!?

ODGOVORITE
Name

Re

16.10.2021 11:55

Bas tako. Cute i rade za 600 ili 800 KM, a politicari u ovoj zemlji su milioneri

Name

Sramota vješanje familijarno

16.10.2021 10:11

Bez ikakvih prigovora uvest smrtnu kaznu “vješanje” svih lopova na trgu ko talibanci pa im neće nikad nijednom lopovu pasti na pamet da marku uzmu a kamo li milijardu maraka.

ODGOVORITE
Name

Re

16.10.2021 11:56

Bas tako!!!! Obzirom na nivo korupcije i kriminala samo ostre kazme mogu preokrenugi stanje.

Name

borac

16.10.2021 10:12

Logicno zato ga je postavio tu da krade ali nece ni petrovic biti siromasan.

ODGOVORITE
Name

C5

16.10.2021 11:01

Ovog ako mi nezaustavimo i ne izadjemo na ulice svi on ce nas u propast da uvuce...poludio je

Name

Lanako

16.10.2021 11:09

Kažu u Lanacu da bi oni radili i 10 puta jeftinije ali da im je rečen da ne smiju da se jave... Ukratko sve je neviđena pljačka????

Name

Re

16.10.2021 11:10

A ni Mile, Skrbic, njihova djecica i zetovi, niko tu nece biti siromasan. Pa svi su milioneri. Ovaj Krneta iz Dwelta se pojavljuje u Panama papirima,pa naravno da Skrbicev zet izvlaci pokradene milione iz BiH. Hocemo istrage, hocemo presude, hocemo vtacanje opljackanog drzavi!!!

Name

Android

16.10.2021 12:03

Teško onom koga ovaj ,grli.

Name

111

16.10.2021 13:21

Sta je sa automatskim ocitanjem brojila ,radnici jos uvjek ocitavaju na terenu a tolika ulaganja u tehnologiju

Name

Kimi

16.10.2021 10:13

Mafija ima svoju državu, ovo još nije zabilježeno u istoriji kriminala...

ODGOVORITE
Name

Jovo

16.10.2021 10:39

Prisjelo vam da Bog da! Životinje nezasite! Doći će i Božija na red. Polako.

Name

Normalan

16.10.2021 10:15

Narode puške u ruke idemo u rat da branimo... hm, šta da branimo!? Da branimo opljačkanu imovinu ovih lopova i kriminalaca!

ODGOVORITE
Name

Ma daj

16.10.2021 10:29

Otkud nam puške?

Name

Auuuu

16.10.2021 10:17

Svi ti programi,uređaji i sve sto se ugrađuje uopste nisu potrebni niti kadar koji oni zaposljavaju znaju sa tim ista raditi.Pa ni Pentagon ni NASA nisu toliko automatizovani.

ODGOVORITE
Name

Pa valjda

16.10.2021 10:55

Jednog dana pašće i taj Petrović. Vi ne pišete koliko je para primio na ruke za zapošljavanje sektasa. I tu se približio milionu maraka al to teško otkriti jer ćute svi jadni roditelji ciju djecu zaposlise. Tuzilastva ne rade ništa i ne može im niko ništa. Tzv Akademska zajednica cuti jer i ona uhljebljena i djecu ugurali u drzavne firme i institucije sistema. Ko da pomogne gradjanima da se rijese ovoga zla od sekte. Šarović sa 10.000 primanja kad je i njemu dobro u ovoj barustini i u kobajagi opoziciji. Nema tu ni O od Opozicije osim možda Vukana i Stanivukovica. Ali mogu li oni ista sa narodom koji spava dubokim snom.

Name

Milan

16.10.2021 10:57

Naravno da im ne treba, ali moraju pronaći "legalan" način da operu državni novac!

Name

Dosta vise

16.10.2021 10:23

Prointera, Dwelta i ostalih firmi za otimanje para od naroda, dosta nam je i Dodikove djece i Skrbicevih zetova, dosta nam je kriminalaca koji su se obogatili pljackajuci drzavu u koju se kao zaklinju. Obicnom covjeku se povraca kada cuje da su Prointer ili Dwelt sklopili jos neki posao sa drzavom. Sto ne informatisu Integru i ostale privatne tajkunske firme? Na stub strama sve plackase Republike Srpske i javno sva imena, da ih siromasni narod u prolazu pljuje. Rat pljackasima I lopovima u politici i na vlasti!!!! To je pitanje opstanka na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Mili

16.10.2021 15:07

Tako je!!

Name

Nezaposlena

17.10.2021 06:57

Stidis li se pljacke Petrovicu kuga te ubila pa ti sva pljacka netrebala nemo je ko koristiti stidis li se Boga i naroda naopako ti se glava okrenula op pljacke nakazo

Name

Zagrljaj udava

16.10.2021 10:33

Mašala, mašala

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

17.10.2021 09:58

Prava slika za konzervu svijnski ili govedji gulas

Name

Sagitarius

16.10.2021 10:37

Sta je tu toliko cudno?? Privatna drzava, logicno sve institucije i vaznija drzavna preduzeca su privatizovana, i postale su instrument za bogacenje vladajuce elite! Zato glasajte ponovo za istu stranku na sljedecim izborima!! Ha,ha,ha!

ODGOVORITE
Name

Revizija

16.10.2021 10:38

Imate li drugih IT strucnih firmi koje bi mogle procijeniti vrijednost ovih ugovora, pa i stranih koje su daleko skuplje od nasih? Vjerujem da je, osim namjestenih tendera i sam obracun tendera velika kradja, sve ovo ne vrijedi 4-5 miliona u vrh glave!

ODGOVORITE
Name

Prijava zloupotrebe

16.10.2021 10:46

Sadrzaj koji izaziva gradjane ...

ODGOVORITE
Name

Medo

16.10.2021 10:47

Ovo normalan covjek vise ne moze trpiti. Da li ovi bolesnici imaju granice,prokletnici sve Vam pusto ostalo.

ODGOVORITE
Name

Ja Srbin bivši vojnik VRS

16.10.2021 10:48

Za programe, održavanje, i proširenje, kojekavih sistema u zdtavstvu, šumarstvu, elektroprivredi, te drugim javnim ustanovama, novca ima u nevjerovatniđ količinama, ali za medicinski kiseonik sa validnim "papirima" nema. RS treba da nestane kad smo dozvolili da nam Dodik i njegova kamarila tako godinama rade.

ODGOVORITE
Name

Посматрач

16.10.2021 16:10

Ниси ти ни србин а поготово ниси српски војник

Name

uh

16.10.2021 10:53

Uh lopova jebli sve svoje i mrtvo i zivo, jos se kese , sve im pussto ostalo iza pasih glava

ODGOVORITE
Name

Boban

16.10.2021 10:59

Zato zbog takvije mafijasa bandere trule padaju ljudima na kuce

ODGOVORITE
Name

Dado

16.10.2021 10:59

Ljudi moji imali kraja ovom lopovluku pa da li ima zakona za ove lopove? Nama ljudi umiru od otrovnog kiseonika a oni i tu zarađuju pa da li je to moguće? Imali neko sposoban u RS da ove lopovepozatvara pa da im narod presudi

ODGOVORITE
Name

Borac RS

16.10.2021 11:01

Dva monstruma.Vidi im samo face na šta liče,strašni za pogledati. Džaba im sva bogatstva svijeta.Jesu li srećni?Nevjerujem da imaju miran san.

ODGOVORITE
Name

Re

16.10.2021 12:03

Pa oni i nisu zasluzili miran san do kraja zivota. No jedan pljackas drzave i naroda u njoj nije zasluzio miran san. I nece ga imati ako se njihov lopovluk bude javno iznosio.

Name

Milenko

16.10.2021 11:01

Ovo je za revoluciju! Prokleti bili i oni i mi što to gledamo, a ništa ne preduzimamo! Mislim da ovakvo nešto nema nigdje u svijetu!

ODGOVORITE
Name

Nenad

16.10.2021 11:02

Dok se djeca lijece SMS-om,evo kafe nemozes popiti da ti ne pridje djevojka sa nekom legitimacijom kaze skuplja pare za lijecenje dijece, oni ovako otimaju od naroda-zemlja bez zakona,banana drzava.

ODGOVORITE
Name

Stanko

16.10.2021 11:03

Nisu njegove niti pošteno zaradjene, pa moze. Umjesto da kupi kiseonik i ljekove ili plati djeci lječenja, sram ga bilo!

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

16.10.2021 11:04

SNSD mafijasi lopovi u zatvor!!!

ODGOVORITE
Name

Uroš

16.10.2021 11:09

Kako pošteno radili tako im Bog dao a pare potrošili za nešto drugo.

ODGOVORITE
Name

SUSTINA

16.10.2021 11:13

OVOLIKO VADJENJE PARA IZ BUDZETA NE BI IZDRZALA NI PRIVREDA NJEMACKE ! KAZE ZAKACIO SE SA CIJELIM SVIJETOM ? PA CIJELI SVIJET NE KRADE OD SVOG NARODA KAO ON-ONI !

ODGOVORITE
Name

BOLEST

16.10.2021 11:14

Samo mi jedno nije jasno , STA RADE SA TOLIKIM PARAMA ? To je neka opasna bolest .

ODGOVORITE
Name

Ja cu ti reci

16.10.2021 11:51

To su virtuelne pare zato sto ne postoje. Neka napisu bn, zurnal, buka, capital …. koliko dobiju novca od stranih drzava i fondova. Napisite cisto da se zna.

Name

!!!

16.10.2021 12:06

Dva buljava i odvratna tipa,konji marke dorat. Ismijavaju se.

Name

40 Britanskih obaveštajaca...

17.10.2021 10:18

U pravu si, to je bolest, prokleto, ne iživljeno, primitivno, ima narodne pokradene pare, ali je ne sretno u duši, umišljaju da su neke ljudske veličine, da su bitni, kleptomani, i na kraju obični krkani koji su svoje ekonomsko pitanje rješili mutnim radnjama, tj. kriminalom!

Name

Darko

16.10.2021 11:30

Bravo a ljudi vasi glasači nemaju penzije veće od 200 KM to se zove borba za predsjednika.

ODGOVORITE
Name

Miroslav Rajčević

16.10.2021 11:31

Ma moraju i oni krepati kao i svi drugi takvi samo sto ce im puno teze biti rastati se sa zivotom. Ostadoše pare...

ODGOVORITE
Name

КРЛЕ

16.10.2021 11:32

Немам више довољно ружних ријечи да бих окарактерисао ову багру..кратко и јасно- фуууј, фууууујјј!

ODGOVORITE
Name

Nedeljko

16.10.2021 11:33

Dok se oni šegače,bogate i uživaju,jadni narod krepava. Pi kakvi smo,dabogda nas nebilo,ne zaslužujemo da postojimo.

ODGOVORITE
Name

Krle

16.10.2021 11:44

Hićeš li ih stići potrošiti Milorade!!!

ODGOVORITE
Name

Istina

16.10.2021 11:49

Aferim,treba pomoc sirotinju!

ODGOVORITE
Name

Domi

16.10.2021 12:07

E moj glupi natode,samo vi glasajte za dodika!Samo naprijed glupa stoko!

ODGOVORITE
Name

Trfa

16.10.2021 12:14

Može se Milokradu hahaha

ODGOVORITE
Name

Vanga

16.10.2021 12:19

Dabogda im ne trebale! Ni ove pare, kao i sve što su do sad oteli! Trošili ih u vlastitom jadu i čemeru!

ODGOVORITE
Name

Wtf

16.10.2021 13:02

Pa ljudi moji, je li ovo normalno??!?! Pa i nije dzaba ona izreka bogati u rat salju volove a bijeda sinove!!!! Zapamtite ovu bitnu stvar, ako se otcjepimo opozicija ce nestati, RS ce postati jednopartijski sistem kao sto je sada ali u mnogo gorem obliku. Protjerace i lincovati svakog ko ima drugacije misljenje!!! Zapamtite ove rijeci.

ODGOVORITE
Name

KOSTA

16.10.2021 13:38

PROPAST ! ŠTA DRUGO REĆI !

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

16.10.2021 13:44

Pošto elektro privreda uskoro ide u privatne ruke, mora se izvući sve što se moše izvući. Ljudi jednostavno ne razumiju na koji način se danas ispoljava "patriotizam". Nije sve u parama, ima nešto i u novcu.

ODGOVORITE
Name

Ilija

16.10.2021 14:03

De Laki pomozi i mene.

ODGOVORITE
Name

Lastva

16.10.2021 14:36

Pozdrav za hrabru Sanju Pešut ,koja stade u odbranu kolege novinara Curaća sa BN.Ne može sve ni Luka da kupi i kontroliše.

ODGOVORITE
Name

NOVEMBARSKO JUTRO

16.10.2021 15:10

PUSTITE BAGRU NEKA SE BOGATE I UZIVAJU ZATO CE UMIRATI NA MUKAMA ZBOG KLETVI NARODA KOJI IH NOSI NA GRBACI.SVE SU STEKLI NA GROBOVIMA MRTVIH BORACA I TO CE IM SE VRATITI.NE BROJI MICO MICIC SADA PARE U GROBU,A DJECA MU SE STIDE OD KOGA SU OTPALI.TAKO CE I OVI.SMIJU SE SELJACICI,JER ZNAJU DA SU IZASLI IZ GUMENJAKA I POLJSKOG WC.IMAKA KI I KRKALOVICKA DJAKUZI,JUCE JE DOBILA JEDNO CEBENCE DA PRILEGNE U CELIJI.

Name

Toma Zdravkovic

16.10.2021 14:47

E ljubavi ove jbt...

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

16.10.2021 14:49

Da mi ih je vidjeti na dugogodišnjoj robiji, želja većine u RS, nadam se da će se ispuniti!

ODGOVORITE
Name

Sunđer Bob

16.10.2021 14:54

ZNAČI SOFTVER ZA OBRAČUN PLATA 2.8 MILIONA KM. NEMA ŠTA, SVAKA ČAST!!!!

ODGOVORITE
Name

GTI

16.10.2021 15:04

I treba pomoci

ODGOVORITE
Name

@@@@

16.10.2021 15:58

Svaka. Vam čas

ODGOVORITE
Name

Po drska za Igora

16.10.2021 16:05

Narode, zaboravljate da je Igor studirao u Italiji, normalno je da su njegove usluge sad nesto i skuplje. OK su cijene za njihove standarde.

ODGOVORITE
Name

Boki

16.10.2021 16:48

Fukaretine, časte jedan drugog, ali našim parama. Neka narod glasa za njih.

ODGOVORITE
Name

Vaske

16.10.2021 18:14

Smijem se kladiti da će ovaj mostrum opet pobjediti na izborima!!! Slušam idiote oko sebe koji bi čak išli i u ratt za ovog zlikovca... A ima ih podosta. Na žalost opozicija nam je mlaka. Vidjelo se po skupu u BL...

ODGOVORITE
Name

ReVaske

16.10.2021 21:02

Sljedeći put dođi i ti na skup da zaokružimo na 20 hiljada.

Name

Jakov R.

16.10.2021 19:58

Alo,alo, "gospodari" ! U kojem svijetu vi živite ? Čemu se veselite ? Kakva užasna depersonalizacija ljudi! Privrede nema, institucije uništene do karikatura ! Radno mjesto je misaona imenica. U suštini , grupa nasilnika koja je zarobila entitet i ovo malo sirotinje , koja je nijema i ne zna šta je snašlo. E,reformisti,komunisti, udbaški sinovi ,baš ste odradili "posao". Njemački i engleski špijunu na vas će biti ponosni !!

ODGOVORITE
Name

Nije jedini

17.10.2021 06:11

Nema tog javnog preduzeća koje nije dalo prointeru desetine miliona za tkz Sap i slične pizdarije..To vam je reket da bi direktori ostali na vlasti..U zeljeznicama , putevima srpske , samo se dijele milioni zarad novih tendera koji pišu oni i od kojih jedino oni imaju korist...Danas smo gladni i gledamo propast svih preduzeća koje je vlada zadužili kreditima da bi davali velikom Sinu..Uđite u preduzeća i vrlo lako možete vidjeti dodjele prointeru ..Narod treba ustati i konačno otjerati bagru

ODGOVORITE
Name

Ljudi moji

17.10.2021 09:53

zasto mi trpimo da nas lopovcine i polusvjet plackaju?????

ODGOVORITE
Name

To Mile, to..

17.10.2021 14:52

Pljačkaj te budale oko sebe.. i treba tako jer su baš glupi.

ODGOVORITE
Name

ovo nigdje nema

17.10.2021 15:32

koja sramota i koje ponasanje u javnosti i ko nam vodi entitet tesko se nama

ODGOVORITE
Name

Vera

18.10.2021 06:00

Kada ga slušam na RTRS-u , kako nema ništa dođe mi da mu odvojim od svojih usta i plate od 750 maraka, na nas četvoro u kući... firme mu u minusu.

ODGOVORITE
Name

Roki

18.10.2021 07:03

Davno sam procitao negdje analizu nekog analiticara kako Dodik ima zadatak od strane Zapada da se unisti elektroprivreda kako bi se jos i to prodalo. Ovo navedeno je samo put kojim se ide,vec su je sveli u ravan

ODGOVORITE