Stručnjaci: Jedite mandarine svaki dan, a evo i zašto

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savjetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan.

Zdravlje 15.10.2021 | 07:00
Stručnjaci: Jedite mandarine svaki dan, a evo i zašto

Najprije je važno razjasniti kako najlakše možete da odaberete kvalitetne i ukusne mandarine - prema savjetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem - zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom

Ukoliko imate problema s probavom - povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bijela vlaknasta mreža koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući uticaj na nervni sistem. Ukoliko se nađete u teskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima - jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak i normalizuje ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive supstance koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži?

Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite semenke i pomešajte ih zajedno sa malo jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da deluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta nedeljno.

(Klix  Foto: Profimedia(

Komentari / 0

Ostavite komentar