Optužnica protiv Edina Vranja, predlog da se ustupi BiH

- Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Srbija 14.10.2021 | 07:31
Optužnica protiv Edina Vranja, predlog da se ustupi BiH

Tužilaštvo će predložiti da se taj predmet ustupi Bosni i Hercegovini, saopšteno je.

Tužilaštvo je na svom sajtu navelo da će podneti predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine.

Objašnjeno je da će to biti uradjeno na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja izmedju Srbije i BiH, Zakona o medjunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora izmedju Srbije i BiH o pravnoj pomoći u gradjanskim i krivičnim stvarima.

Vranj, nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac izmedju Srbije i BiH, na osnovu policijske poternice zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Potom je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon saslušanja, donelo rešenje kojim mu je odredjen pritvor od 30 dana.

Pritvor je odredjen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobeći.

Vranj je osumnjičen za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994.

On je posle rata u BiH bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organizovani kriminal.

Napustio je Upravu policije Federacije BiH 2016, kada je postao direktor privatne agencije za bezbednost.

(Beta Foto: Avaz) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gorki

14.10.2021 05:58

Ako ga ustupe BH zna se da ce biti oslobodjen.

ODGOVORITE
Name

BL

14.10.2021 06:17

Veliki poraz Srbije,u BiH je proces zavrsen,nemaju osnova za sudjenje pa kao fol predati ga BiH.

ODGOVORITE