SPC obilježeva praznik Pokrov Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ obilježava danas praznik Pokrov Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

Republika Srpska 14.10.2021 | 07:14
SPC obilježeva praznik Pokrov Presvete Bogorodice

To se desilo 14. oktobra /1. oktobra po starom kalendaru/ 911. godine za vrijeme cara Lava Mudrog, kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenoćno bdenije.

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanja narod.

Bila je odjevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama.

Sveti Andrej pokaza rukom i upita Epifanija da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svijet, što Epifanije začuđen potvrdi.

Radi toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Crkva je oduvijek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskog, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.

Bezbroj puta pokazala se pomoć Presvete Bogorodice kako pojedincima tako i narodima, kako u miru tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u mnogoljudnim gradovima.

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ime

14.10.2021 07:50

Slava joj i milost!

ODGOVORITE
Name

Mitar

14.10.2021 08:27

Sto se sad ne pojavi? Prica za malu djecu

ODGOVORITE
Name

V. V

14.10.2021 08:40

Slava joj i milost!

ODGOVORITE
Name

Luđaci.

14.10.2021 09:51

Međugorje 10 vijeka... Tada je počelo masovno, nasilno, pokrštavanje starih Slovena... Baš je ova bogorodica bila pokrovitelj toga...

ODGOVORITE
Name

Slava na slavu...

14.10.2021 18:16

Slavimo nekoga za koga se zna samo iz nečije priče, prepričavanja. Rekla kazala i to još prije 1100 godina??? STRAŠNO!

ODGOVORITE