Rat oko Beovizije: Produkcija raspisala konkurs, RTS kaže mi odlučujemo!

Raspisan je konkurs za muzičko takmičenje čiji će pobednik predstavljati Srbiju na „Evorviziji”, ali je on senci zbog rata koji se vodi između producenta Saše Mirkovića i RTS-a, u kome obe strane tvrde da imaju pravo da izaberu predstavnika Srbija.

Zabava 13.10.2021 | 20:40
Rat oko Beovizije: Produkcija raspisala konkurs, RTS kaže mi odlučujemo!

Iz Megaton produkcije su saopštili da se festival više neće emitovati na RTS-u, i navode da su oni vlasnici festivala, te da se Beovizija seli na drugu televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Sa druge strane RTS navodi da samo oni imaju prava na izbor pobednika i predstavnika Srbije.

Producent Saša Mirković objavio je na svom Instargamu da je raspisan konkurs i to sa veoma vrednim nagradama za pobednike.

- Megaton production je osnivač i vlasnik festivala Beovizija. On je nastao 2003. godine kad RTS i nije imao pravo da šalje predstavnika na Evroviziju koja je takođe privatni festival samo na evropskom nivou. Prvi pobednik Beovizije je Toše Proeski i tada je RTS bio samo emiter. Kad je EBU tj.organizator Evrovizije dozvolio RTS da učestvuje Megaton production je uz naknadu prepustio samo licencu RTS-u za odabir žirija, učesnika a mi smo radili izvršnu produkciju. Tako je bilo dugi niz godina i Beovizija je uvek bila lep festival", napisao je na društvenim između ostalog.

"Beovizija kao najveći muzički festival u regionu će nastaviti svoju misiju širenja dobre muzike na čijoj će sceni uvek biti najbolji izvođači sa najbolje odabranim pesmama, piše u saopštenju.

Saša Mirković
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

RTS odgovara: „Mi odlučujemo ko ide na Evrosong”!

Međutim Javni medijski servis je takođe izdao svoje saopštenje u kome navode da će izbor predstavnika Srbije na Evrosnogu, održati na isti način kao što je to bilo i do sada.

- Radio-televizija Srbije, kao članica EBU, jedina ima pravo da delegira kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na „Pesmi Evrovizije“. Ta kompozicija predstavlja RTS kao kuću, ali predstavlja i Republiku Srbiju. Način izbora kompozicije takođe je jedinstveno pravo RTS-a. Ove godine, ponovo je raspisan javni konkurs za izbor kompozicije. Srbija će svog predstavnika u Torinu 2022. izabrati na takmičenju koje će organizovati RTS, po evrovizijskom modelu, glasovima publike i stručnog žirija, kao i svake godine kada je ovaj način izbora korišćen kao model. Ovogodišnji javni konkurs traje do 1. decembra, nakon čega će RTS, na osnovu pristiglih prijava i kvaliteta kompozicija, doneti odluku o detaljima takmičenja, koje nas, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, očekuje početkom sledeće godine – navode u saopštenju Radio-televizija Srbije!

uraganke
FOTO: PROFIMEDIA

kurir.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar