Doktori mu našli komadić cementa u srcu i plućima!

Doktori su nedavno prijavili slučaj 56-godišnjeg pacijenta koji je osetio bol u grudima te je imao otežano disanje a sve zbog komadića cementa u srcu i u plućima…

Zanimljivosti 13.10.2021 | 15:35
Doktori mu našli komadić cementa u srcu i plućima!

Preciznije rečeno, kako su lekari izjavili  pacijentu je oštri komadić cementa bukvalno probio srce i pluća!

Pa kako se komadić cementa našao i zaglavio u srcu?!

Pa, u ovom konkretnom slučaju to je bila direktna posledica zahvata koji je pacijent prošao nedelju dana ranije. Lekari su 56-godišnjeg  pacijenta lečili ono što je poznato kao “fraktura kompresije pršljena“, bolno stanje u kojem se deo pršljena uruši u sebe, najčešće kao rezultat osteoporoze.

Izvršili su kifoplastiku, postupak u kome se u pršljen ubrizgava posebna vrsta cementa kako bi se vratila normalna visina i sprečilo dalje urušavanje. Samo u ovom slučaju cement nije ostao u kosti.

Kifoplastika je relativno siguran postupak, sa samo oko 2 posto slučajeva koji uključuju komplikacije.

Međutim, jedan od poznatih rizika je curenje cementa iz kosti i u krvne sudove stvarajući emboliju opasnu po život, što se upravo dogodilo ovom 56-godišnjaku! Cement mu je ušao u vene, gde se učvrstio u tanki šiljak dugačak 10 cm koji je završio u njegovom srcu, probijajući mu zid i probijajući desno plućno krilo!

Nakon što je dva dana osećao bol u grudima i otežano disanje, neimenovani čovek je otišao u hitnu pomoć gde su rendgenski i CT pregledi pokazali strano telo bukvalno u njegovom srcu. Bio je pripremljen za hitnu operaciju kako bi uklonio komad cementa koji mu je probio srce i pluća.

Dokori su mu uspeli da zašiju probodeno mesto to jest, rupu koja je ostala u srcu. Čovek nije doživeo komplikacije od hirurške procedure i potpuno se oporavio mesec dana kasnije.

Koliko god ova priča zvučala bizarno, nije jedinstvena. Slični slučajevi su već prijavljivani, a sve kao posledica kifoplastike.

Statistika pokazuje da curenje cementa u venozni sistem pršljenova nije neuobičajeno, javlja se u oko 26% slučajeva, ali budući da većina pacijenata nema simptome kliničkih posledica, obično prolaze nezapaženo.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar