Uhapšen prvi osumnjičeni u Srbiji a zbog "Tome" reagovao i američki FBI!

Taman kad je film "Toma" došao do neverovantog broja od 500.000 gledalaca, pojavio se link sa piratskim snimkom filma Dragana Bjelogrlića.

Zabava 11.10.2021 | 20:43
Uhapšen prvi osumnjičeni u Srbiji a zbog "Tome" reagovao i američki FBI!

Produkcijske kuće Minakord i Kobra film, vlasnici autorskih prava filma "Toma" prijavili su Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova neovlašćeno deljenje linka na internetu za gledanje filma "Toma".

Kako je navedeno u saopštenju, Antipiratska agencija Srbije (SAPA) tokom vikenda je uočila više stotina linkova i napomenula da po krivičnom Zakonu Srbije svako objavljivanje ili deljenje autorskog dela spada u kršenje autorskih prava, pa će protiv onih koji neovlašćeno dele film "Toma" na internetu biti pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal, ukoliko sa svojih naloga ne uklone film.

Jedan od osumnjičenih za neovlašćeno deljenje linka na kojem se nalazi film "Toma" po društvenim mrežama uhapšen je i u nedelju je saslušan u Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, gde je priznao krivicu i detaljno izneo odbranu, potvrdili su za Kurir u tom tužilaštvu.

Svi oni koji su dalje neovlašćeno podelili ovaj link sa filmom "Toma", biće takođe procesuirani, a trenutno se radi na njihovom pronalaženju, porucuju iz tužilaštva. Takođe, se radi na otkrivanju i procesuiranju osobe od koje je ovaj link potekao.

Osumnjičeni se tereti za neovlašćeno korišćenje autorskih prava i određena mu je mera zabrane upotrebe interneta, kako bi se sprečile dalje zloupotrebe. Krivična prijava je podneta policiji još u petak, prenosi Tanjug.

film Toma

Međutim, klasični piratski dvd rip koji je procureo, postao je centralna tema u Srbiji, a ova vest došla je i do agenata FBI, koji su po hitnom postupku zabranili sve piratske snimke Bjelogrlćevog filma u Americi i najavili istragu.

Razlog umešanosti FBI je taj što se premijera, kao i kasnije projekcije filma "Toma" na američkom tržištu očekuju 7. novembra. Budući da je u pitanju zločin, na koji su vlasti u SAD posebno osetljive, ne čudi ovako ekspresna rekcija.

Dugo se nije desilo da neki domaći film nelegalno procuri na Internet. FBI je čvrsto rešen da stane na put piratima, koji su imali na umu da besplatno dele sadržaj filma putem linka uoči premijere filma u SAD. FBI bi mogao da podigne optužnicu protiv lica koji bi eventualno pokušali da plasiraju nelegalni snimak popularnog filma.

Velika američka premijera filma “Toma” najavljena je za 7.novembar u Čikagu.

U tom gradu je letos snimljeno osam scena filma o legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a u njemu se kao statisti pojavljuju i mnogi naši ljudi koji žive i rade u Americi.

Gala premijera će biti održana u velikoj dvorani Copernicus Centra u Čikagu, koja prima 2.000 ljudi.

Nakon Čikaga, film će premijerno biti prikazan i u drugim američkim gradovima.

(Kurir.rs/ Informer Foto: Aleksandar Kujučev)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

amerikanac

11.10.2021 19:54

Pa mi u Bosni odgledamo film prije nego on bude i snimljen.Jest amerikancima stalo do Tome.

ODGOVORITE
Name

Maki

12.10.2021 04:28

Kultura je otići u kino u kojem ulaznice koštaju 2-2,5€.

ODGOVORITE
Name

re Maki

12.10.2021 08:10

Kultura je za uredene zemlje a toga kod nas nema a nece nikada ni biti kakvi smo ljudi.Ja sam znaci nekulturan ako sam odgledao film sto je dostupan preko interneta stavljen od strane vas Kulturnih iz Bosne ili Srbije.Politicari vam opljackase i dusu a vi se hvatate nekoga ko nije dao 2,5eura za kino.