Treba domaćinski upravljati gradovima i opštinama

 „Domaćinskim pristupom, morate da upravljate jedinicom svake lokalne samouprave i da preduzmete određene aktivnosti". kaže gradonačelnik Petrović i dodaje da je već formirala Кomisiju za popis imovine sa smjernicama Glavne službe za reviziju Republike Srpske.

Republika Srpska 06.10.2021 | 20:08
Treba domaćinski upravljati gradovima i opštinama

Bijeljina je danas bila domaćin 72. sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske na inicijativu gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Na sjednici je, između ostalog, akcenat stavljen na način finansiranja i upravljanja jedinicama lokalne samouprave.

Učesnici sjednice poručili su da je za razvoj nerazvijenih opština neophodno pratiti pronatalitetne i demografske politike i dodali da je značajno nastaviti međunarodnu saradnju.

„Bitna stvar koju smo danas završili jeste davanje saglasnosti na Memorandum o saradnji između Saveza opština i gradova i Asocijacije lokalnih vlasti države Izrael“, zaključio je predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić.

Gradonačelnici i načelnici gradova i opština Republike Srpske dobili su uputstva revizorske službe za upravljanje imovinom u jedinicama lokalne samouprave.

 „Sa domaćinskim pristupom, morate da upravljate jedinicom svake lokalne samouprave i da preduzmete određene aktivnosti. Grad Bijeljina je već formirala Кomisije za popis imovine i zajedno sa ovim smjernicama Glavne službe za reviziju Republike Srpske, očekujemo presjek stanja“, naglasio je potpredsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Petrović.

Iznesena je i bankarska incijativa o zaduženjima lokalnih jedinica i razgovarano je o načinu proširenja budžetskog okvira u slučajevima kada nema dovoljno novca za izgradnju infrastrukturnih projekata, dok je poseban problem nerazvijenih opština utvrđivanje međuentiteskih granica.

„Nažalost, komisije oba entiteta nisu zasijedale po tom pitanju. Mi se nadamo da ćemo do toga brzo doći u realizaciji i kroz samu koordinaciju Saveza opština i gradova, jer smo mi baš mala opština. Jezero je u sudskim procesima za naknade za vode za potopljeno zemljište koje opština Jajce u federalnom dijelu dugi niz godina naplaćuje. Mi od toga nemamo nijedan procenat“ dodala je načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić.

Ocjena je da će Savez opština i gradova Republike Srpske i ubuduće na isti način zastupati sve gradove i opštine. 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Borac

06.10.2021 18:47

Jel to onaj cosic sto tuce zene? Koji je porucio borcima da kuvaju kukuruz da bi preziveli.

ODGOVORITE
Name

Re Borac

07.10.2021 08:41

To je taj. Borci i sad kuvaju kukuruz, meso je nepoznata imenica.

Name

Goran

06.10.2021 20:12

Gospodine Petroviću,idealno bi bilo kada bi mogli ostati gradonačelnik,ali da ne budete u politici i bilo kojoj stranci.Kad čovjek pogleda ove face sa slika jedino to mislim,ali....

ODGOVORITE
Name

Jovana

06.10.2021 21:19

Još malo i prodaja EPRS!

ODGOVORITE
Name

Q

07.10.2021 06:54

Pa i ja bi znala upravljati ovako.Samo "zaduzenja" Jedno pricate , a drugo radite.Iz koje ste vi ono stranke potekli?

ODGOVORITE
Name

xy

07.10.2021 12:04

Bijeljina ima najboljeg Gradonačelnika na svijetu !!! Neka nam je živ i zdrav naš dobri doktor Ljubiša Petrović ! Boljeg domaćina na čelu grada nismo nikad imali !

ODGOVORITE