Bajden i Ursula razgovarali o Zapadnom Balkanu

- Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o Zapadnom Balkanu.

Svijet 05.10.2021 | 11:12
Bajden i Ursula razgovarali o Zapadnom Balkanu

U jeku medijskih natpisa da EU ne može garantovati ni jednoj zemlji Zapadnog Balkana članstvo u EU i ovog današnjeg da je odbijen slovenački predlog da se kao godina primanja navede 2030, na sajtu Bele kuće je objavljeno i da je Bajden izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja zemalja ovog regiona Uniji.

Bajden je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Fon Der Lajen potvrdio i svoju podršku Evropskoj uniji, ključnom partneru Sjedinjenih Država, i svoju posvećenost nastavku primene rezultata postignutih na samitu SAD i EU u junu, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Oni su razgovarali i o važnom poslu američko-evropskog Saveta za trgovinu i tehnologiju, koji se sastao u Pitsburgu 29. septembra, kako bi se obezbedilo da pravila koja regulišu globalnu trgovinu i ključne i nove tehnologije, budu ukorenjena u demokratskim vrednostima i tržišnim principima.

Bajden je naglasio važnost omogućavanja prekograničnog protoka podataka i izjednačavanja uslova u medjunarodnom poreskom sistemu.

Američki predsednik je takođe pozdravio obnovljenu saradnju SAD i EU u vezi sa kovidom-19 i preduzimanje koraka za rešavanje klimatske krize, uoči samita KOP-26 u Glazgovu kasnije ovog meseca.

Predsednik Bajden je takođe naglasio važnost bliske saradnje SAD i EU u Indo-Pacifičkom regionu.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

izraelac

05.10.2021 09:42

amerika tjera EU da ubrza proces integracija Balkana... ja mislim da to ne odgovara EU i da Dodik radi za Evropsku banku i jedan duo Trampovih ametikanaca pere pare... nema druge logike

ODGOVORITE
Name

RE

05.10.2021 09:50

Bajden je imao drugu priču prije predsjednika Amerike za BiH , dok se sada ušutio i ništa ne regauje na tajkune , gdje narod nema godinama napredka u BiH.

ODGOVORITE
Name

Joja

05.10.2021 10:22

Balkan je Ruski

Name

Edo

05.10.2021 17:58

Najbrzi način da udjemo u EU je da svim domaćim sudijama i tuziocima damo otkaze i na sva ta mjesta postavimo strane sudije. Niko nas nije pokrao kao naši i niko nas ne uništava kao naše sudstvo. Najveća kočnica države i najveca nesreca naroda u BiH su naše sudije i tužioci. SVI

ODGOVORITE