OEBS poziva lidere BiH da sprovedu izborne reforme

- Organizacija ze evropsku bezbjednost i saradnju pozvala je lidere u BiH da okončaju politički zastoj i sprovedu izbornu reformu.

Bosna i Hercegovina 05.10.2021 | 08:08
OEBS poziva lidere BiH da sprovedu izborne reforme

Predsjednički i parlamentarni izbori u BiH zakazani su za oktobar 2022. godine, ali pre toga, do kraja 2021. godine, trebalo bi da budu usvojene izmjene i dopune izbornog zakona jer se u izbornoj godini ne mogu mijenjati izborni propisi, prenosi Rojters.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju koja je od završetka rata 1995. godine nadzirala izbore u BiH, preporučila je brojne promjene radi poboljšanja transparentnosti izbornog procesa, medjutim vlasti tri konstitutivna naroda to još uvijek nisu učinila.

"Nažalost, čini se da je politička kriza trenutno zaustavila ovaj posao. Zaista se nadam da će to biti samo privremeno i da će se rad na reformi izbornog zakona nastaviti u skladu sa preporukama (OEBS )", poručila je predsjedavajuća OEBS i šefica švedske diplomatije An Linde juče na konferenciji za novinare.

Donošenje odluka u vladi BiH blokirali su bosanski Srbi nakon što su se usprotivili novom zakonu koji kriminalizuje poricanje genocida i ratnih zločina, a koji je u julu ove godine doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Iako je formirana radna grupa za raspravu o izbornim promenama, ključni razgovori vode se izmedju bošnjačkih i hrvatskih političkih lidera koji ne mogu da se saglase oko načina izbora član hrvatskog predsjedništva.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu postignutom 1995. godine, a kojim je utvrdjen poslijeratni ustav BiH, samo pripadnici konstitutivnih naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci - mogu da se kandiduju za tročlano predsjedništvo BiH.

Međutim, Hrvati, koji dele Federaciju BiH sa brojnijim Bošnjacima, sada žele da promijene pravila tako da samo Hrvati mogu da glasaju za hrvatskog člana u predsjedništvu BiH, ali za to je potrebno da se usvoji ustavni amandman.

Predsjedavajuća OEBS Linde pozvala je lidere da pronadju izlaz iz ćorsokaka. "Ovo je ključno za vraćanje poverenja gradjana u izbore i funkcionalnost ove zemlje", poručila je ona.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jaffa

05.10.2021 06:17

E, taj OEBS je oličenje poštenja...gdje god su oni tu su izbori pošteni.

ODGOVORITE
Name

Normalan

05.10.2021 07:13

Sada je to kasni svi se oni plaše reforme zbog pljačke i malverzacija,aki izgube vlast biće.....

ODGOVORITE
Name

Purup

05.10.2021 07:29

Zšto pozivate lidere, pozovite "međunarodnu zajednicu" da povuku nametnuto i sve se na staro vraća.

ODGOVORITE
Name

Sad

05.10.2021 07:35

Zaista sumnjam i da je Inckova odluka donesena u dogovoru s DODIKOM i ČOVIĆEM,samo radi onemogućavanja donošenja novog izbornog zakona.Sve je ovdje moguće,ali,malo šta poštenog od naše odvratne vlasti.

ODGOVORITE
Name

Zoran

05.10.2021 07:49

U Njemackoj u Berlinu i okolini je na izbornim mjestima glasalo od njih 100% upisanih negde 120% a ponegde i 150% to kažu Njemački mediji pa ne bruji o tome cijeli OEBS i cijeli svijet. Izbori nigdje nisu I nikad nece u svijetu biti regularni 100%. Svagdje se krade i krast će se.

ODGOVORITE
Name

Građanin

05.10.2021 08:06

Cenzus treba podići sa 3% na 5%...onda bi ove kvazi stranke što se kupuju i prodaju a najveću korist ugasile preko noći. Tako bi se spriječila pojava novih Stevandića, Čubrilovića, Mićića, Čavića i ostalih prodanih duša...

ODGOVORITE
Name

Boban

05.10.2021 09:17

Dajte to dodiku i coviu i izebegovicu da oni naprave svoj zakon da nastavi pljacka

ODGOVORITE
Name

Aha

05.10.2021 09:18

Hoce hoce od danas krecu postenooo da rade eto obecavsju samo ptljavi kapitsl da sacuvajuuuu!!!!! I idu daljee postenooo

ODGOVORITE
Name

Lala

05.10.2021 10:05

Vratite vi ponovo cenzus od 50 plus 1 pa ćete vidjeti šta znači borba za svaki glas. Ovako ih ne interesuje koliko će ljudi glasati jer i sa 30 procenata izašlih oni su legitimno izabrani.

ODGOVORITE