Tegeltija me oklevetao i nanio štetu mom ugledu

Advokat iz Trebinja tvrdi kako ga je oklevetao Milan Tegeltija u vrijeme Potkivanja

Republika Srpska 02.10.2021 | 15:22
Tegeltija me oklevetao i nanio štetu mom ugledu

U sarajevskom Opštinskom sudu u petak je održana glavna rasprava, koju je zakazala sutkinja Mirna Budimlić, jer je Rato Runjevac, advokat iz Trebinja, podnio tužbu protiv Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, zbog klevete. Kako Runjevac navodi, u većini medija objavljena je sporna izjava Tegeltije.

IZMEĐU DVA PRSTA

- Na sjednici, na kojoj se raspravljalo o njegovoj odgovornosti za aferu Potkivanje, kazao je da je od mene primio 200 KM, a kasnije je rekao da se radi o koruptivnoj radnji, što je sinonim za davanje mita. To je bila kleveta koja je naškodila mojoj časti, ugledu i reputaciji, kaže Runjevac i napominje kako on već skoro pola vijeka radi u bh. pravosuđu.

Za Oslobođenje je pojasnio kako se desilo da je kovertu s novcem uputio VSTV-u.

Reći da je Tegeltija štitio ugled VSTV-a je vrhunac cinizma i licemjerstva, a morao je dati ostavku zbog afera, kaže Runjevac

- Udavala se kćerka moje jako dobre prijateljice, na svadbu nisam mogao doći, pa sam naknadno želio da je darujem. U kovertu koja je ista kao i kad šaljem poštu raznim institucijama stavio sam novčani poklon, što je običaj, a na tu kovertu se ne piše ništa, samo se uruči, priča Runjevac i dodaje da je ta koverta ostala na stolu sa ostalim kovertama.

- Ostao sam bez sekretarice i stručne saradnice, sam pakujem poštu koju šaljem, nehotice i nesvjesno sam u tu kovertu s novcem stavio podnesak koji je išao u VSTV, još mi nije jasno kako nisam vidio te novčanice unutra, govori.

Kada je krenuo uručiti kovertu s novcem, nije je pronašao, a njenu sudbinu je saznao kada ga je nazvala novinarka BNTV-a Slađana Jašarević.

- Prenijela mi je da Tegeltija saopštio da sam pokušao da ga podmitim, da sam mu poslao 200 KM i tek tada sam shvatio šta se desilo, ističe Runjevac.

Napominje kako, prema uredbama o kancelarijskom poslovanju, stoji da postoji mogućnost da se u koverti nađe novčani iznos bez osnova.

- Tada su oni u pisarnici dužni sastaviti zabilješku, da se donese odluka prema kojoj vraćaju taj novac. Međutim, Tegeltija je od moje greške napravio scenarij kako bi sebe zaštitio, jer se upravo na toj sjednici, na kojoj me oklevetao, utvrđivala njegova odgovornost za Potkivanje, kaže Runjevac.

A da se zaista radilo o toj sjednici, potvrdila je i pomenuta kolegica.

- Bila sam na sjednici, u žiži javnosti je bila ta afera, o kojoj se tada vodila višesatna rasprava, da bi u jednom trenutku Tegeltija pokazao tu kovertu, govori Jašarević i dodaje kako su objašnjenje dobili kasnije, na konferenciji za medije.

- Držao je tu kovertu, poluraširenih ruku, navodno da ne bi ostali otisci kazujući kako će je proslijediti dalje na postupanje nadležnoj instituciji, a prethodno je kazao kako je pristigla od Runjevca, prepričava.

Svjedočila je i Marjana Popović, zamjenica šefa kabineta VSTV-a, koja je donijela kovertu na sjednicu.

- Izašla sam sa sjednice, dočekao me kolega koji radi na pisarni, otvorio je tu kovertu, a držao je za rub, između dva prsta, na isti način sam je uzela i ja i vratila se na sjednicu, kazuje.

Jovo Runjevac, prijatelj advokata Runjevca, također je svjedočio, nastojeći predočiti kroz kakvu duševnu patnju prolazi njegov prijatelj zbog klevete.

SAMO NA RAČUN

- Bio sam s njim kad je to saznao, bio je blijed, pomislio sam da se nešto desilo njegovoj djeci, a onda mi je pojasnio da je optužen za korupciju, priča Jovo.

Ističe da je Runjevac bio pogođen, nije spavao, zbog čega je koristio i medikamente. Jadranka Ivanović, advokatica Tegeltije, istakla je da se novac VSTV-u ne može slati u gotovini, nego isključivo uplaćivati na račun sa naznačenom svrhom uplate.

- Tegeltija je postupio kako je trebao, to je bilo razumno, želio je zaštititi ugled institucije, navela je.

(Oslobođenje)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

DREVNI ZANATI

02.10.2021 13:41

SU OZIVELI...DOKAZ ZATO JE I POTKIVANJE

ODGOVORITE
Name

Sve

02.10.2021 14:41

nevinasce do nevinasca nebi to nasi advokati i ostali.Kako se uopste smije ovako nesto objavit.Malo ironije.

Name

Шта

02.10.2021 14:21

Ли се овдје и за кога мутило само он зна.

ODGOVORITE
Name

Ha

02.10.2021 14:31

Ha ha ipak je to naivno reci da je zabiravio kovertu na stolu sudija je trebao osmisliti neki bolji nacin pravdanja.

ODGOVORITE
Name

Dedo

02.10.2021 14:39

Na kraju sam Tegeltija otkri se da je Bajin, "nezavisno sudstvo, tu..."

ODGOVORITE
Name

djuro

02.10.2021 14:41

nisi ni ti svetac ali ovaj musavi tegeltija je probio dno!!!!!

ODGOVORITE
Name

RE djuro

02.10.2021 17:58

hahahaha...nasmijao sam se kroz koju duševnu bol prolazi, jadan ovaj advokat...da su i prijatelji primjetili.

Name

Dilema više nije

02.10.2021 20:43

Vjerovati ili se smijati..??!!

ODGOVORITE
Name

Србо

03.10.2021 05:03

Ако се Тегелтија поткива са 200км онда је то тужно.

ODGOVORITE
Name

Mićo

03.10.2021 06:22

Samo 200 KM Tegeltiji? On je lijepo izjavio na TV da je sve do 2500 KM za njega uvreda. Iznos 200 KM se daje nižim službenicima koji mogu pomoći da se nešto riješi.

ODGOVORITE
Name

Rutavi

03.10.2021 06:57

Loš i jeftin izgovor, totalno. Bolje bi vam bilo da ćutite obojica. Gdje dima ima, tu i vatre.

ODGOVORITE