Vlada od Parlamenta traži povećanje garancija za nove milionske kredite

Vlada Republike Srpske zatražila je od Parlamenta povećanje iznosa garancija koje može izdati u ovoj godini, i to 250 miliona više nego što je planirano. Kao razlog tome naveli su garancije za stotine miliona kredita za izgradnju hidroelektrana Dabar i Bistrica. 

Republika Srpska 21.09.2021 | 19:37
Vlada od Parlamenta traži povećanje garancija za nove milionske kredite

U skupštinsku proceduru upućen je prijedlog izmjene odluke o iznosu garancija koje Srpska može izdati u ovoj godini, a kojim je predviđeno povećanje iznosa sa sadašnjih 500 na 750 miliona maraka. Razlog za to je dugo najavljivana gradnja hidrelektrana Dabar i Bistrica, te je zbog toga Vlada uputila prijedlog ovih izmjena. 

"Vlada cijeni da će u 2021. godini biti potrebno izdati i garancije za dva velika investiciona projekta i to za hidroelektranu ’Dabar’ oko 370,4 miliona KM, te za hidroelektranu ’Bistrica’ oko 107,5 miliona. Pored ovih međunarodnih garancija, za finansiranje izgradnje HE ’Dabar’ biće potrebno izdati garanciju i za kreditno zaduženje na domaćem tržištu u iznosu od 78,2 miliona KM", stoji u odluci Vlade Srpske o garanciji.

Preostali iznos sredstava predviđen je za garancije u sektorima saobraćaja, zdravstva i lokalne samouprave. Međutim, problem nastaje u činjenici da sve garancije koje Vlada izdaje predstavljaju potencijalno zaduženje Republike Srpske koje će, u slučaju da ih preduzeća za koja Vlada garantuje ne budu vraćala, teret pasti na budžet Srpske, kažu ekonomisti. 

 „Mi do sada ne znamo za šta su date garancije a koje su garancije vraćene u smislu izmirene su obaveze po osnovu tih garancija jer garancija u bankarskom smislu je kredit vi ste žirant odnosno RS je žirant tim projektima ako projekti nisu uspješni RS odnosno građani će morati da plate. Ono što je facinantno da nemamo listu projekata koje bi trebalo da bude predmet, osim dve hidrocentrale, koje bi trebale biti predmet pomoći privredi RS“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Vlada je u Parlament Srpske uputila i izmjene Zakona o zaduživanju i dugu RS kojima je predviđeno izdavanje garancija za domaća preduzeća kod izvoznih projekata ili projekata dobijenih posredstvom međunarodne javne nabavke. U obrazloženju zakona piše da su izmjene potrebne za podsticanje privredne aktivnosti i poboljšanja životnog standarda građana Srpske. Međutim, da li je to zaista tako?

 „Mi dalje  ne znamo na koji način će se zaduživati Vlada, da li će to biti neracionalan izlazak na Londonsku berzu i zaduživanje po 5% kamatnoj stopi jer skupština nema zakonsku mogućnost odlučivanja jer su izmijenili taj zakon u tom smislu. Može se desiti hipotetički da do kraja godine bude još jedna odluka o iznosu garancija da povećaju na milijardu oni kako  iz Vlade odluče samo serviraju u NSRS i to poslanici vlasti tamo ćutke  podrže i ne petljaju se puno u svoj posao i to je ono što je sporno ovdje“, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.

U ovoj godini izdato je 7 garancija za kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od 118,89 miliona maraka. Ukupna izloženost Srpske po izdatim garancijama krajem jula ove godine iznosila je 792,8 miliona KM ili 6,84 odsto BDP-a, dok zakonsko ograničenje iznosi 15 odsto ostvarenog BDP-a toj godini.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Austria

21.09.2021 18:08

Sto se ti tamo razbacuju milionima i, to svake sedmice traze sine milione, kao da je RS najbogatija zemlja na svjetu. Nije ni cudo sto je medju najsiromasnijim!

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2021 22:40

Eto kakve investicije imamo kada za sve banke traže garanciju države. I deru sa kamatama. I kada banke propadaju. Ko će tu doći investirati

Name

lukavica

21.09.2021 18:09

Nemogu se oni zadužiti koliko ludi srpski narod može oteti od usta svoje djece , da bi vratio te kredite.Mi smo za posmatranja, definitivno.

ODGOVORITE
Name

Bombaš

21.09.2021 18:12

Zar budzet nije pun Zorice

ODGOVORITE
Name

Mrkva

21.09.2021 18:16

HAHA, ovih dodatnih 250 miliona ide Burletu za voćnjak i izbornu kampanju SEKTE

ODGOVORITE
Name

Uzas

21.09.2021 18:20

Ne moze vise . Nismo poslanike birali da to rade. Dosta vise zaduzenja. Ovo je gore od smrti.

ODGOVORITE
Name

re

21.09.2021 18:34

Sve je stabilno i funkcionalno u RS, sram da vas bude vaših plata i svi drugi lopovski beneficija, standard narodu skočio sa poskupjelom hranom strujom i svim drugim životnim nedaćama sa najmanjim platama i penzijama u regionu.

ODGOVORITE
Name

Vetaran

21.09.2021 18:48

Poslanici nisu dobili saglasnost birača za zaduzivanje.

ODGOVORITE
Name

Mitar

21.09.2021 19:21

Nije lose brate a penzioneri ma po 3km po malo ne valja biti gladan

ODGOVORITE
Name

janko

21.09.2021 19:25

Gdje su to oni pročitali da ce dobiti kredit ,sigurno u kupusovom listu.Valjaju bombe.

ODGOVORITE