Vlada smanjuje plate u gradovima i opštinama do 40%

Vlada Republike Srpske planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjujući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 21.09.2021 | 15:23
Vlada smanjuje plate u gradovima i opštinama do 40%

U Programu fiskalne konsolidacije „provučena“ drastična mjera

Vlada Republike Srpske izradila je Program fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu RS na usvajanje, a između niza mjera koje predlaže, Vlada je „provukla“ i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama.

„Preporučene mjere za saniranje ostvarenog deficita u jedinicima lokalne samouprave u periodu 2021-2023. godina su: Cijenu rada definisanu Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske uskladiti sa cijenom rada koja se primjenjuje kod obračuna plata za zaposlene u organima uprave Republike Srpske“, navedeno je u Programu fiskalne konsolidacije.

Takođe, dodaje se da se Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave RS ugovori iznos naknade po osnovu ostalih ličnih primanja na način da se ona svede na trenutno propisani minimalni iznos (regres za korišćenje godišnjeg odmora, troškova jednog toplog obroka, naknada troškova prevoza prilikom dolaska na posao i povratka sa posla i drugo).

Naime, u republičkim organima uprave cijena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine.

Ukoliko bi lokalni nivo bio uslađen sa republičkim, po pitanju cijene rada, svakom radniku na lokalnom nivou plata bi se smanjila. Na primjer, u Gradskoj upravi Banjaluka plata bi se umanjila 40 odsto, od čistačice do načelnika odjeljenja. I ne samo u Banjaluci, već u svim većim gradskim upravama, u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i drugim bi došlo do drastičnog smanjenja plata zaposlenima u lokalnoj upravi.

Božo Marić: „Oni sve mogu, ali da li ćemo ćutati, nećemo“

Iz Sindikata uprave Republike Srpske ističu da je nedopustiva namjera Vlade da smanjuje primanja zaposlenih na lokalnom nivou.

„Ne može Vlada i NSRS da nameću ono što je definisano Posebnim kolektivnim ugovorom jer je to sahranjivanje socijalnog dijaloga. Plate zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u RS se definišu Posebnim kolektiovnim ugovorom, a to je eksplicitno definisano Zakonom o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave. Ne može Vlada svojim mjerama i zaključcima da derogira zakonske odredbe“, rekao je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Međutim, Vlada, odnosno skupštinska većina mogu da promijene zakon i sprovedu svoj plan, ako istraju u namjeri da budžetski deficit krpe s leđa radnika iz lokalnih samouprava.

„Mogu, ali moraju da to objasne, to će biti u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o samostalnosti i nezavisnosti lokalnih zajednica koja je ratifikovana u BiH. S druge strane, takvim mjerama sahranjuju socijalni dijalog u Srpskoj. Ako to urade, mi ćemo obavijestiti Savjet Evrope i sve relevantne međunarodne institucije. Ne mogu jednostrano da ukinu prava propisana Posebnim kolektivnim ugovorom, posebno jer smo mi potpisnici tog ugovora“, istakao je Marić.

Dodao je da će se Sindikat boriti svim sindikalnim sredstvima da se smanjenje cijene rada ne desi, to je direktno zadiranje u socijalni dijalog.

„Oni sve mogu, ali da li ćemo ćutati, nećemo. I u vrijeme korone oni su htjeli jednostrano da umanje prava iz kolektivnog ugovora, pa su dobili dopis Savjeta Evrope da ne smiju to da rade. Ne dolazi u obzir bilo kakvo umanjenje dostignutih prava radnika koji jedva, i s onim što imaju, preživljavaju“, kategoričan je Marić.

Branko Zelenović: Smanjenje plata bi izazvalo velike socijalne nemire

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović kaže da Vlada po pitanju bilo kakvih izmjena radničkih prava razgovara sa socijalnim partnerima.

„Bilo kakve promjene ne mogu se desiti bez Posebnog kolektivnog ugovora. Cijene rada jesu različite na republičkom i lokalnom nivou, ali kada se saberu koeficijenti to dođe na približno isto. Možemo samo razgovarati o povećanju plata za sve radnike u Republici Srpskoj jer su i troškovi života veći. Sindikat neće da dozvoli bilo kakvo smanjenje plata“, istakao je Zelenović.

Dodao je da Vlada može davati preporuke, ali da bez Sindikata neće donosti odluke.

„Ne vjerujem da će se odlučiti na usklađivanje cijena rada jer bi došlo do drastičnog smanjenja plata u lokalnim zajednicama, posebno što Sindikat to neće dozvoliti. To smanjenje bi izazvalo velike socijalne nemire“, naglasio je Zelenović.

Ostale mjere iz Programa fiskalne konsolidacije

 „Imajući u vidu neizvjesnost u pogledu trajanja pandemije i štete koju će eventualno prouzrokovati, sve mjere koje Vlada planira da preduzme da bi se ponovo uspostavilo poštovanje fiskalnog pravila sprovodiće se u periodu od 2021–2023. godine“, naveli su iz Vlade nakon što su pobrojali prethodno prikazane mjere.

Fiskalni savjet RS

Fiskalni savjet RS dao je mišljenje na predloženi Program u kojem je istakao da su mjere adekvatne i da će obezbijediti da se ponovo uspostavi poštovanje fiskalnog pravila.

„Fiskalni savjet preporučuje da se javna potrošnja strogo kontroliše“, navedeno je, između ostalog, u mišljenju Fiskalnog savjeta.

(Capital)

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

Xx

21.09.2021 13:30

Pokrali RS i sad bi plate smanjivali. Vratite pokradeno u budzet i eto para za sve. Treba vas najuriti pljackasi jedni. Kupujete limuzine u vrijeme pandemije i namijestate tendere dvorskim podobnicima. Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

re

21.09.2021 14:34

Kakav crni regras, a topli obrok neka jedu kod kuće, nema ni kod privatnika toplog obroka. Davno je trebalo budžetske palate smanjiti, zaprvo ih nije trbalo nikad ni povećavati, nego ih držati na nivou 2006, kad je nastavnik u srednjoj i osnovnoj školi imao 500KM, a u opštinama se plate moraju kresati i to drastično sa sadašnjeg proseka 1100KM na 500kM. Ko se još rasipa novcem podižući kredite, u vreme kad para nema, tada se štedi, manje se troši, više se investira i gradi privreda i tako rešava problem prezaduženosti.

Name

Re xX

21.09.2021 14:45

Bas ce hulje posramiti

Name

Re

21.09.2021 14:53

Ne treba smanjivati plate. Treba otpustiti višak radnika, ukinuti savjetnike i izmišljena radna mjesta za nepismene sa knjižicom stranke.

Name

re

21.09.2021 15:36

Sve je stabilno i ekonomski jako, burle, biserka i zorka nas redovno lažu u RS.

Name

Nemojte

21.09.2021 16:17

Ko Boga vas molim samo nemojte smanjivati platu načelnika opštine Višegrad,on nekako jedva sastavlja kraj sa krajem od 6200KM mjesečno,sirotinja.

Name

Bogosava pokojni

21.09.2021 16:20

To Mile smanji ti sta hoces samo znaj da narod tebe bira..Milorad Dodik nije ni svjesta da narod sve njegove afere i kriminale zna pokrao si i opljacko sve sto si ocima vidio i sada da narodu otmes od usta to stosi ti dizao kredite za sebe i svoju porodicu pa da to napaceni narod vraca,,nece moci.Svako onaj ko misli sebi dobro nikad vise nece glasati za tebe i tvoju ubilacku sektu.

Name

Re nemojte

21.09.2021 20:05

Treba smanjiti nego šta. Čuj načelnik 6.200 ŠESTHILJADA I DVIJE STOTINE KM. Sram vas bilo bagro, uredili ste sebi plate, kao da ste u Bundestagu. Eto u premijerovom selu MILIĆI plata načelnika je PET HILJADA km. jADNI mi opštinica 3-4 hiljade stanovnika. Plata najveće gradseke opštine Grada Beograd nedavno uhapšenog Palilula je STOHILJADA DINARA to je oko JEDNAHILJADA I ŠESTO km. TOLIKO MI O PLATAMA NA DRŽAVNIM JASLAMA.

Name

Sigmeren

21.09.2021 13:30

Nek onda rade Tate i Mame

ODGOVORITE
Name

Mirkan

21.09.2021 15:12

I rade,odnosno ništa ne rade.

Name

MileBog

21.09.2021 22:13

Sta mene zaboli za plate opstinara. Meni ce nas precednik isplatit a ja nemoram na poso vise u Teheran

Name

Alfa

21.09.2021 13:33

Mora namiriti onih 21 milion MJESECNO za neradnike iz bh. institucija.... A tek kad se otcijepite, sto ce vam biti veselo uuu... pa svi cete zivjeti od 400 KM mesečno.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2021 16:24

Davnosam druze pobjegao iz ove vukojebine i zivim normalno od plate koja je prelijepa.

Name

dzoker

21.09.2021 13:34

najbolje rijesenje bi bilo da se politicari placaju po procentu ispunjenog obecanja pa bi vidjeli da bi tada sve islo expres ovako svi vuku po 5-6 hiljada i obecavaju i lazu a pogotovo pred izbore a kad se uzme u obzir sta su ispunili tu se mrvice nadu tako da bi sanirali dugove ovima skresati minimalac i uvesti po odradenom pa bi vi vidjeli kako bi sve islo glatko i brzo!! ali narod naivan uvijek pada na obecanja ali vrijeme je da se krene i kaze STOP hocemo promjene !!!

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2021 14:22

Nebi tako zaradili feninga

Name

Borac

21.09.2021 14:59

Naravno smanjiti ovim lopovima kolko su pokrali koliko je ukrao Luka Petrovic ni sam nezna no ako Bog da sudice mu bozija pravda kukala mu majka

Name

Mato

21.09.2021 13:34

Pa otmite od onih koji su ojadili republiku srpsku a znase tkoje i koliko je koji miljardi tezak

ODGOVORITE
Name

Yu

21.09.2021 13:37

To je prava vlada,svi idu gora a rs dole.

ODGOVORITE
Name

Ahaaa

21.09.2021 13:41

Ko jamioo jamiooo!!od danas idemooo postenoooo!!samo sigurni glasacii i idemooo daljeee postenoooo!!!glasacku masineriju parazite oglodali budzet treba sankcionisatiiii i vratiti drzavno drzavi a ne u privatne dzepovee samo odblokirati institucijee i pred zakon svi

ODGOVORITE
Name

Josko

21.09.2021 13:43

Nemaju oni hrabrosti da smanje plate neradnicima.

ODGOVORITE
Name

NN

21.09.2021 13:45

Normalno da ih treba smanjiti .Ko su zaposleni u organima opština i gradova pa da dobijaju toliko veću platu od zaposlenih na republičkom nivou i uopšte u odnosu na građane RS ?! Pa njihove plate u dosta gradova su takve da se digne kosa na glavi svakom građaninu RS. Dosta je parazita.

ODGOVORITE
Name

BLB

21.09.2021 14:25

Glasaj za snsd i bice ti ostvarena zelja!

Name

Anonimus

21.09.2021 13:47

Smanjiti troškove i beneficije zaposlenih u državnim institucijama za početak. Biserkin kabinet ima 10 000 000 km budžet. Čemu to služi za početak. Dodik se vozi helikopterom na šatorsko veselje i skupove svojih pristalica. Avion vlade se koristi u privatne svrhe za kurvanluke , ljetovanjaa i slično. Na kraju krajeva, jedino bi ispravan zakon o porijeklu imovine vratio novac u budžet a kriminalce u odjelima poslao u zatvor. Neka zakon bude jednak za sve i eto rješenja

ODGOVORITE
Name

Maja

21.09.2021 13:52

A vi opet u autobuse pa na miting.

ODGOVORITE
Name

Srbenda

21.09.2021 22:09

Ti si izdajica!

Name

Abc

21.09.2021 13:57

Ako su ista ispravno uradili e ovo ce biti, pa sta rade oni silini ne radnici po opstinama ,sjede jedni drugima u krilu sa osnovnim skolama i kupljenim fakultetčićima.!

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

21.09.2021 16:01

Prijatelju moj neinformisani, u gradskoj administraciji Banjaluke 70% radnika ima platu od 800 do 1.200 maraka. Jesu li to te ogromne opštinske plate? Isti procenat radnika u banjalučkoj administraciji čestito i pošteno radi svoj posao, tako da nemoj ni ti ni ostali da te čestite radnike svrstavate u isti koš. Starlete, manekeni, partijaši i ostali podrepaši nisu među tim poštenim ljudima i oni su, zapravo, najveći problem Banjaluke, jer su njihove plate prenaduvane, a taj polusvijet ne pridonosi radu administracije ni 1%

Name

Re Banjalučanin

21.09.2021 17:51

Au što si se ti uzbudio.Jel te pogodilo?Pročitaj opet,čovjek pisao o neradnicima,a ne o radnicima.Svi imaju ovih prvih,to se da dokazati.Provjera diploma,provjera znanja na radnom mjestu i sve jasno.

Name

Normalan

21.09.2021 13:57

Sta bi sa Zeljkinim boljim entitetom. A baja hoce da isplati i drzavne sluzbenike. Sta srbi trpe pa to je nevjerovatno. To nije vlast to su klovnovi.

ODGOVORITE
Name

I.

21.09.2021 14:02

Treba ,ionako nista ne radite ,zivite na grbaci radnika u proizvodnji .Narocito Ministarstvo za pitanja boraca 11godina odugovlace sa rjesenjem o invaliditetu po sudovima sto Okruznom sto ,Vrhovnom ! Da se zna i objavi .,,struka i nauka ,,istih !

ODGOVORITE
Name

joja skojotovski

21.09.2021 14:04

Pa ništa posebno, tako to obično biva, pokrade se budžet a onda namiruj od sirotinje umanjivanjem plata i povećavanjem cijena, to je dobra, stara i pouzdana taktika. Možda će na sve to veliki vođa uvesti neke vaučere, brašno na tačkice i tako to..pred izbore ucijeniti krezavo biračko tijelo sa po dvaes maraka, neka se nađe narodu

ODGOVORITE
Name

Ja

21.09.2021 14:17

Mozda treba malo izjednaciti plate...spremacicama i referentima povecati a sefovima,savjetnicima i nacelnicima smanjiti... Ne bi trebao nacelnik da ima deset plata spremacica!! To samo kod nas ide tako...

ODGOVORITE
Name

Milorad

21.09.2021 14:23

Ja vas molim da se strpite,ovo moramo uraditi zbog naseg naroda.Ukratko,otkazao mi helikopter i moram nabaviti novi.,da ovi u Sarajevu ne pomisle da nemamo.Obecajem da cu ovo vratiti i to dvistruko cu vam umanjiti slijedece godine.Vas Milorad

ODGOVORITE
Name

Dana

21.09.2021 14:24

Prvo opoziciji smanjiti platu na 400 km mjesečno pa tek onda opstinarima jer je opozicija u većini odgovorna što nam je stanje ovakvo kakvo jeste,zato što nije reagirala na vreme postajući peticiju da se smeni onaj ko nas vodi u propast,čutala je opozicija slažući se sa vodećim strankom zaradi svojih lični interesa.

ODGOVORITE
Name

Ipe

21.09.2021 14:48

Da Dodik ne založi što je ostalo od RS-a do izbora,čudno se ponaša.

ODGOVORITE
Name

Podrska

21.09.2021 14:53

Vladi.

ODGOVORITE
Name

Penzioner MD

21.09.2021 14:57

Broj zaposlenih u upravi svesti na razuman broj,u tom slučaju plate ne smanjivati.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2021 16:15

Plate im treba smanjiti bez obzira na broj zaposlenih.I topli obrok obavezno.To su uštede na mjesečnom nivou,a ima im se od čega smanjiti,ne brini.

Name

Eh

21.09.2021 14:57

Pato je dobro ali nije dobro u zgradi vlade gdje radis sa SSS i kupis FAKULTET i dobijes platu od 1920km a i dalje radis isti posao TOJE VELIKIA GRESKA LOPOVA.

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2021 06:47

Onda je Slavko Gojkovic iz Modrice prevaziso sve te.U Elektro Doboj primljen sa ekonomskom,i u nju treba sumnjati,izaso kao magistar ekonomije,otiso u Vukosavlje da bude predsednik skupstine a od Elektro pokupio otpremninu.Al covjek magistar.

Name

greendestiny

21.09.2021 15:06

A to sve glasačka mašinerina Sekte.

ODGOVORITE
Name

Bože pravde

21.09.2021 15:13

Fantastično sad će partiski krenut u inostranstvo, ko nam osta migranti.

ODGOVORITE
Name

VGRD 21

21.09.2021 15:19

Nacelnik "velikog i ekonomski razvijenog" Višegrada kadar SNSD ima primanja 6.000,00KM. Za rubriku vjerovali ili ne i narod šuti i lize mu hupe i dalje a evo i grijanje je upitno. Bravo gradjani!

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

21.09.2021 15:27

Bravo za Bozu Marica

ODGOVORITE
Name

maki

21.09.2021 15:47

nece prije izbora iduce godine , budite uhljebi mirni 12 mjeseci

ODGOVORITE
Name

Kuko

21.09.2021 16:15

Pa ovo je nakon dugo vremena dobra vijest. Ko ovo zagovara ima moj glas.

ODGOVORITE
Name

Re

21.09.2021 16:21

Glasajte opet za lopove iz snsd narode

ODGOVORITE
Name

xy

21.09.2021 16:27

"Ne može Vlada svojim zaključcima i drugim mjerama da derogira odredbe Posebnog kolektivnog ugovora ....." . Zaboravili ste da je Dodik, kao nekadašnji premijer, obustavljao od izvršenja pravosnažne i izvršne sudske odluke !!!! O čemu mi pričamo u zemlji koja je sve , samo ne pravna ???

ODGOVORITE
Name

Ljube

21.09.2021 17:10

Kad bi bila uskraćena primanja, često enormna, onima koji u lokalnoj upravi ništa ili skoro ništa ne rade ( npr. savjetnici i sl.) bile bi i normalne plate i ušteda. Problem su partijski eksponenti i poslušnici na teretu lokalnih uprava. Takvih ima i u drugim institucijama i javnim preduzećima. Kad bi se cijenio rad i stručnost sve bi bilo lakše. Ovako presipamo iz šupljeg u prazno.

ODGOVORITE
Name

Gligor

21.09.2021 18:13

I treba da smanji,to naviklo da palamudi i ne radi nista a prima platu

ODGOVORITE
Name

Zvornik

21.09.2021 18:49

Kad će žuji smanjiti budžet od 12 milki.

ODGOVORITE
Name

Istina

21.09.2021 19:14

Nece oni to napraviti svojim glasacima jer znaju da bi im to bio kraj. I dalje ce nas zaduzivati.

ODGOVORITE
Name

Augsburg

22.09.2021 05:50

Vlada planira u naredne dvije godine da ....????Bolje bi bilo da nakon oktobra iduce godine ,razmislite kako ce mnogi od vas da dokazu porijeklo svoje imovine ,bando kriminalna .

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

22.09.2021 06:02

A sta je sa platama ovih na vlasti,svakako nista ne rade dobro zadnjih 20 godina,ne zasluzuju ni minimalac

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

22.09.2021 22:39

Sad se sjetili da snize cijenu rada,taktička varka samo pred izbore dok ne vide kako će proć,a proći će tako što će na političko smeće svi sa crvenom knjižicom...

ODGOVORITE