Jasna poruka EU Beogradu i Prištini: Odmah

Portparol EU Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da odmah smanje napetost i da se uzdrže od jednostranih poteza.

Svijet 20.09.2021 | 15:26
Jasna poruka EU Beogradu i Prištini: Odmah

On dodaje da se specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak trenutno nalazi u Beogradu, gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednji sati čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije.

Stano je odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da se svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice”, kaže Stano.

"EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit garađana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, zaključio je Stano.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju "obe strane" kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao "akcija ili reakcija na nešto".

"Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedini put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu", zaključuje Stano.

(Tanjug) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ibro Polovina

20.09.2021 13:40

Samo dijalog - cemu zurba! Pa nisu demokratski procesi zec pa da utekne. Samo lagano, sve u skladu UN-odredbama i konvencijama.

ODGOVORITE
Name

Doboj

20.09.2021 23:22

Nisu to potezi Srba i Siptara vec upravo te kurve Evrope! A nece ni vase dugo, kao ni americko-rusko sranje.

Name

A zasto..

21.09.2021 18:12

..dozvolimo da nas stranci uče životu ko ima korist od nereda i sile. Za ideale ginu budale

Name

pravda

20.09.2021 13:46

A sto beograd

ODGOVORITE
Name

rebro

20.09.2021 13:53

Uobicajene floskule i cinizam zapada,a dozvoljavate da vasi "derani" rade sta hoce.

ODGOVORITE
Name

Jare

20.09.2021 14:00

Kako dase suzdrze obe strane ko je ovde lud sta misle ovi iz EU da je neko lud.

ODGOVORITE
Name

Zika

20.09.2021 14:01

Medjusobno priznanje i mir konacno

ODGOVORITE
Name

Luka

20.09.2021 14:23

Strašno je decenijama unazad slušati liemerne izjave koje dolaze iz kvazi eu koja je oličenje fašizma, šiptari miljenici skidaju Srbima tablice a oni traže da se Beograd i priština uzdrže od pogrešnih poteza. Ko kome skida tablice zamisli ti meni opališ šamar i to je u redu za kvzi eu koja od mene traži da se uzdržim da ti ne vratim. Do kad ćeš zemljo Srbijo primati šamare od kvazi ljudi smeća i otpada ljudskog koji se zovu eu i najpoganijeg šiptarskoživotinjskog soja jer to nije ljudska vrsta.

ODGOVORITE
Name

Milan

20.09.2021 15:00

Sve si rekao o sebu, zbog takvih i skidaju tablice.

Name

Re Luka

20.09.2021 15:42

I Beograd skida tablice njima. Informisi se pa komentarisi

Name

Ковач

20.09.2021 19:17

Овај западни лицемерни, профашистички став, препун двоструких стандарда, НАРАВНО УВЕК НА ШТЕТУ НАС СРБА, је развијен почетком одбрамбено-отаџбинског рата деведесетих и одавно је, а не тек данас досегао ранг обичне флоскуле, јер није забележено да су западне демонкрате (одавно је појам демократије срозан и девалвиран од Америке и њених западних сателита до те мере да остатку слободног, мислећег света, помен "демократије" само изазива осећај мучнине и нелагоде...) јасно навеле икада ако је непријатељска страна почела напад или изазвала инцидент против Срба, већ би увек тражили деескалацију "обеју страна", баш к'о да смо се ми Срби сами себе нападали, а не бранили голи живот??? Насупрот томе, кад' би српска војска напредовала у противнападу тад' није било "обију страна", већ само српска...

ODGOVORITE