Kovid propusnice uvode se za starije od 16 godina?

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" profesor Vladislav Vukomanović kaže za RTS da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, kao i da nisu u teškom stanju. Naglasio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Srbija 18.09.2021 | 11:19
Kovid propusnice uvode se za starije od 16 godina?

Doktor Vladislav Vukomanović ističe da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom.

"Nema nekih jasnih pokazatelja, prema američkoj agenciji za kontrolu bolesti i britanskoj agenciji, da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice", rekao je Vukomanović.

Međutim, dodaje, kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu.

Ističe da sada imaju sedam pacijenata u kovid delu Instituta za majku i dete.

"Na sreću, nisu teški bolesnici i uglavnom su sa komorbiditetima, nekoliko hematoonkoloških bolesnika, bolesnik sa cerebralnom paralizom", dodao je doktor.

Navodi da su imali i nekoliko dece sa upalom pluća izazvanom koronavirusom koji su zahtevali lečenje slično kao kod odraslih bolesnika.

Sada je i sezona respiratornih infekcija, a na pitanje šta bi trebali da budu znaci za uzbunu roditeljima, doktor kaže da se nije mnogo šta promenilo u odnosu na prethodne talase.

"Uglavnom su deca asimptomska ili sa veoma blagim simptomima. Međutim, može se javiti simptomatologija koja je slična drugim virusima, prehladi, čak alergiji ili gripu. Treba misliti na sezonu gripa koja se polako približava", rekao je Vukomanović.

Curenje iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i gastrointestinalne tegobe su jedan deo kliničke slike onih sa blažim ili srednje teškim simptomima, naglasio je doktor.

U populaciji od 12 do 18 godina imamo tek oko 5.000 vakcinisanih, a doktor Vukomanović koji je u Nacionalnom komitetu za vakcinaciju kaže da smatraju da vakcinisanje dece tog uzrasta će smanjiti prenošenje ovog virusa.

Kada je reč o kovid propusnicama, kaže da će predlog biti prosleđen i da on podrazumeva da one budu uvedene za sve starije od 16 godina.

"Mislim da će one uskoro biti uvedene,  a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu", zaključio je doktor.

(RTS)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Xx

18.09.2021 09:31

Kako nema oboljelih u S. Koreji. Kim je rekao koji avion nadleti njegovu teritoriju da ce biti skinit. Jadni Srbi, kod njih se sve prima. Slusajte dr Nestorovica koji je uz svoj narod. Hipokrata su mnogi pogazili.

ODGOVORITE
Name

Darko

18.09.2021 13:04

Da, tamo nema ni gladnih

Name

Doboj

20.09.2021 07:46

Ovi placenici strani stvarno traze da budu lincovani na glavnom gradskom trgu, javno.

Name

Dobro...

18.09.2021 10:08

...a sta kaze Dr Kon?

ODGOVORITE
Name

Stiven Segal

18.09.2021 10:20

Delta +soj? KOJU SVE LAZ NECE IZMISLIT

ODGOVORITE
Name

Re

18.09.2021 22:19

Jesi li čuo da virus gripa nije uvijek isti već mutira? Tako ti je i kod koronovirusa - mutira da preživi. Jesi li čuo da svaki dan par ljudi umre od koronovirusa. Pogledaj ispred kovid ambulante ima li ikog? Život se ne sastoji od negiranja stvarnosti.

Name

Re re

19.09.2021 08:55

Ne seri zivota ti delta je obicna prehlada a ludi narod sto ode u bolnicu ubijaju protokolima szo i respiratorima...ako mutira ko sto kazes ove depopulacione vakcine su definitivno neupotrebljive....

Name

Zoran

18.09.2021 10:45

O čemo ovaj nazovi stručnjak... Tvrdi pazar providan je skroz....

ODGOVORITE
Name

Nenad

18.09.2021 12:23

Aj'd ne prdi na usta doktore poturi ti svoje dete da se bocka eksperimentalnom mrna bockom koju zovete vakcina a u stvari je genska terapija, smradovi jedni

ODGOVORITE
Name

Nole

18.09.2021 13:24

Samo prijetite,a nista ne smijete uraditi.Da ste smjeli,zakljucali bi nas i u novembru prosle godine,kad je ubjedljivo bilo najvise oboljelih od korone.Pa sto niste?

ODGOVORITE
Name

Alukard

18.09.2021 15:52

Ovo isto k'o ono ausvajs bite...

ODGOVORITE
Name

Hm

19.09.2021 08:54

Uvedite pa cete svi biti popaljeni to je sigurno zlocinci kriminalne sekte szo

ODGOVORITE