Budžet institucija BiH ipak čeka novu šansu

Poslanici Predstavničkog doma BiH koji dolaze iz Republike Srpske kažu da je jasna sudbina u vezi sa usvajanjem budžeta institucija BiH jer i ako ga usvoje ostale kolege, on ide na Dom naroda BiH, a tu se, kako ističu, zna odnos snaga, te će on vjerovatno čekati novu šansu.

Bosna i Hercegovina 18.09.2021 | 09:03
Budžet institucija BiH ipak čeka novu šansu

Već je izvjesno da poslanici iz Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju, tako da, iako poslanici podrže budžet, on ide u Dom naroda BiH, a tu je situacija već jasna, jer bez glasova delegata iz Republike Srpske nema budžeta, a bez  sazivanja sjednice Savjeta ministara i bez glasova ministara koji dolaze iz Srpske nema ni odluke o privremenom finansiranju, a prethodna je istekla početkom septembra.

Ukoliko se ne usvoji budžet, neizvjesno je hoće li  više od 20.000 zaposlenih u institucijama BiH u oktobru dobiti plate. Zaposlenici institucija BiH su najavili proteste za ponedjeljak, a kao jedan od razloga naveli su i neusvajanje budžeta. Inače, Predstavnički dom BiH u ponedjeljak zasjeda prvi put nakon sjednice koja je održana u julu.

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH,  kaže  da je sjednica zakazana prije deset dana, ali da se okolnosti nisu promijenile, niti će se promijeniti do ponedjeljka.

Mira Pekić, poslanica PDP-a u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne novine" ističe da se sjednica može održati, a da poslanici iz RS neće učestvovati, poštujući odluke Narodne skupštine RS.

"Budžet mogu da usvoje kolege iz ostalih klubova. Naravno, to ide na Dom naroda i tu je poznata sudbina budžeta", kaže Pekićeva i dodaje da je  vladajuća koalicija imala devet mjeseci da usvoji budžet.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne novine" ističe da će u ponedjeljak, po njegovoj procjeni, na sjednici imati većinu da bi radio Predstavnički dom BiH i da očekuje da će budžet biti podržan i od pozicije i od opozicije. Dodaje da će vidjeti šta će biti u Domu naroda BiH i da nije dobro da se blokira.

"Treba raditi. Svi  smo izabrani da radimo po Ustavu i zakonu. Probleme treba rješavati političkim razgovorima, a ukoliko budžet prođe na Predstavničkom domu, valjda bi nešto i OHR mogao uraditi sa blokadom u Domu naroda", kaže Osmanović.

Borjana Krišto (HDZ), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, za "Nezavisne novine" kaže da se nada da će sjednica u ponedjeljak biti održana, a da odluke ovise o svima.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da  neće biti sjednice, ali ne obrazlaže razloge. Kaže da platu i doprinose  zaposleni u institucijama BiH ne mogu dobiti iz Republike Srpske, te da je tu zakon jasan.

"Jedino može da dobrovoljno daju otkaz na poslu u državnim institucijama i da ih Milorad sve zaposli na entitetske budžetske jasle. To je već stvar ličnog izbora",  smatra Đonlagić.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da je pogrešno gajiti iluziju da se u ponedjeljak išta rješava, te da je za taj dan zakazana sjednica i ona će biti održana.

"Međutim, u parlamentu nije nastao problem, niti će on u njemu biti riješen. A ko iole prati politička dešavanja zna da Dodik traži način da se vrati u institucije, a da ne bude poražen i očigledno je da će to potrajati još neko vrijeme", rekao je Magazinović.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je pripremljen novac da se za sve Srbe u zajedničkim institucijama BiH isplate plate do kraja godine.

"Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti budžetom", rekao je Dodik i dodao da je procijenjeno da je riječ o 21 milionu KM maraka mjesečno. Prema njegovim riječima, novac je pripremljen, samo će odlučiti da li će ga odmah isplatiti ili kroz neki aranžman.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Idajnicka sekto

18.09.2021 07:13

Mile ce IZDATI KAO I UVIJEK

ODGOVORITE
Name

borac

18.09.2021 07:30

e kad su pare u pitanju svi su braca.

Name

A Ne Ne

18.09.2021 07:53

To će biti mudar taktički potez.

Name

Razlaz u BH X.2021

18.09.2021 07:39

Krim je Rusija. Srpska je Srbija. Skotska je Britanija. Kosovo je Srbija.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

18.09.2021 11:02

Netreba biti naivan, neusvajanje buđeta na nivou Bih, moze se dugorocno posmatrano, kao bumerang negativno vratiti građanima u RS.

ODGOVORITE
Name

Zoran

18.09.2021 11:15

Prosto ko pasulj, RS što uplaćuje poreze na račun BiH da preusmeri zaposlenim iz RS u BiH institucijama I problem riješen.

ODGOVORITE