Čović optimista: Izborni zakon do kraja septembra

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da bi do kraja septembra trebale biti dogovorene izmjene Izbornog zakona BiH i da bi taj proces trebala predvoditi međunarodna zajednica.

Bosna i Hercegovina 15.09.2021 | 14:19
Čović optimista: Izborni zakon do kraja septembra

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao da je na temu izmjena Izbornog zakona održao na desetine sastanaka posljednjih mjesec dana na različitm nivoima.

"Mi imamo jasno zakazan termin na kraju septembra gdje će biti američka i evropska administracija. Mislim da će to biti vremenski okvir u kojem će se dešavati sastanci oko izmjena Izbornog zakona BiH. Nagađam da će to biti pet-šest dana kako bi konačno došli do dogovora. Na stolu su svi modeli izbornog zakonodavstva i oko Predsjedništva BiH i Doma naroda, ono što je krucijalno u smislu legitimnog predstavljanja i sprovođenja presuda Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu. Mi smo istrošili element predlaganja i sad se vodi rasprava i priprema na nižim nivoima", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

On smatra da specijalni izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer i predstavnik Evropske unije dolaze u BiH krajem septembra kako bi posao oko izmjena Izbornog zakona bio završen.

Čović je naveo da je danas poslao pismo na adrese pet adresa međunarodne zajednice koji su bili svjedoci potpisa Mostarskog sporazuma iz juna 2020. koji je definisao rješavanje pitanja održavanja izbora u Mostar i izmjena Izbornog zakona BiH.

On je podsjetio da su predstavnici međunarodne zajednice mukotrpno s domaćim političarima radili na tom sporazumu.

"Imali ste svjedoke koji su s nama mukotrpno radili od američka administracije, britanske administracije, predstavnici EU. Mi trebamo ono što smo dogovoriti prevesti u djelo, taj sporazum treba se prevesti u djelo. Oni će nas morati dovesti za sto", istakao je Čović.

On je naglasio da će HDZ dati sve od sebe da se izmijeni Izborni zakon i obezbijedi legitimno predstavljanje i sprovođenje odluka iz Strazbura.

"Nadam se da ćemo ovaj posao završiti kao imperativ, imamo institucije, u njima donosimo odluke, tako da ćemo se isključivo time koristiti. Očekujem da će međunarodna zajednica predvoditi ovaj posao", rekao je Čović.

Кomentarišući brojke koje plasira SDA o zastupljenosti naroda u institucijama, Čović je naveo da HDZ BiH insistira na ponašanju u skladu sa ustavima u BiH.

"Moramo se ponašati kada je u pitanju popuna izvršne i zakonodavne vlasti. Hrvata na nivou BiH u različitim institucijama ima mnogo manje nego što bi trebalo biti prema popisu iz 2013", dodao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li će HDZ bojkotovati održavanje Opštih izbora iduće godine ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je upitao kako je moguće da izbori budu održani ako je Ustavni sud BiH Izborni zakon proglasio neustavnim.

"Кako neko misli organizovati izbore, a ne izmijeniti Izborni zakon BiH. Izbori se ne mogu održati ako se ne izmjeni Izborni zakon BiH", naglasio je Čović.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Čović je rekao da je pravo svakog naroda da osmišlja svoju budućnost.

"Moja podrška svim njihovim razmišljanima koja ne diraju Ustav BiH. Dok imamo Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, mi ćemo poštovati taj ustav. Zato često pozivam na ustavni patriotizam, poštujmo ustav i zakone i svima će biti dobro. Кada budemo imali kapaciteta da ga mijenjamo, mi ćemo se rado uključiti u to", rekao je Čović. 

(Srna) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

kiki

15.09.2021 12:38

Ma sta do kraja rujna...krajen vikenda za 2-3 dana je vec sve dogovoreno.

ODGOVORITE
Name

Sale

15.09.2021 12:42

Ja u institucijama ne bih zaposlio ni Srbe, Hrvate a ni Bošnjake. Zaposlio bih pametne ljude koji bi radili u interesu naroda, a ne plemena.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

15.09.2021 12:56

Kada bi bilo tako BIH bi bila Švicarska. Kome to smeta zna se

Name

Hasan

15.09.2021 12:57

Tako je Sale

Name

Alo, šefe

15.09.2021 13:16

Kako ti danas nisi sa svojim velikim prijateljem? Trebaš ga podržati, vas dvojica ste na istim talasnim dužinama? Možda će i on predstaviti i proslaviti sa tobom svoj porodični grb!

ODGOVORITE
Name

re

15.09.2021 18:23

Ovog prevaranta kada vidim ,kao da vidim burlu nema razlike.

Name

Izbori imaju smisla

15.09.2021 18:55

Samo da se rijesimo vas trojice jahača Apokalipse i sve će biti u redu. Sa vama nema sreće i ne može je biti. Narodi to vide ali su nemoćni i ako sada ne pomogne EU i netreba nam više.

Name

Eto

15.09.2021 13:25

Ukoliko dođe do izmjene Izbornog zakona Dodik će morati ponovo da postane "popularan"-morat će da bude veći patrijota nego ikada,morat će da pjeva više nego ikada,morat će dati para više nego ikada (ovaj put i iz svog džepa i džepova svojih kumova,a ne samo iz budžeta).....i opet će izgubiti izbore. Hahaha....

ODGOVORITE
Name

Jasko

15.09.2021 20:51

Je li ovo onaj što je kupio Hrvatskoj grad Jajce ?

ODGOVORITE
Name

re.

16.09.2021 07:56

To je onaj sto je opljacko aluminij mostarskog giganta.

Name

hercegovac

16.09.2021 07:54

Vidi ko covic kritikuje nakav napad na Smidta,ko biva Smidt misli isto kao i on lisac iz drace.Skratice vama Smidt repove dok udje malo dublje u vas kriminal u koji ste uglibili do grla.

ODGOVORITE
Name

Tito

16.09.2021 16:32

Ovaj samo ćuti i muti, Istorija je pokazala da se njima ne može vjerovati. Zato pamet u glavu.

ODGOVORITE
Name

Vesna Banjaluka

17.09.2021 06:29

A kako bih bilo da vrati Neretvu u njen tok..

ODGOVORITE