Tema sastanka: Pozicija Šmita i izborni zakon BiH

“Ostaje da se u diplomatskim razgovorima svih onih koji su zainteresovani za ovo rješenje pokuša redefinisati da Šmit dobije mandat i da bi to izgledalo sve kako treba”, istakao je Tegeltija.

Bosna i Hercegovina 14.09.2021 | 22:27
Tema sastanka: Pozicija Šmita i izborni zakon BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je rekao da su tokom bilateralnog susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani bila najvažnija pitanja u vezi pozicije Šmita i izborni zakon BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tegeltija je rekao da je Merkel izuzetno dobro informisana o svim problemima.

“Mi koji dolazimo iz Republike Srpske smatramo da Šmit nije izabran u odgovarajućoj proceduri. I dalje smatramo da treba iskoristiti sve mogućnosti da Šmit dobije adekvatan mandat kako je predviđeno, odnosno da tu podršku dobije u Savjetu bezbjednosti, da i pored toga što su dvije velike sile protiv tog načina izbora, smatramo da uz dogovore i definisanje mandata i ovog visokog predstavnika, a i kancelarije, treba da se dođe do prihvatljivog rješenja kojim bi se redefinisala pozicija Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu”, smatra Tegeltija.

On je naveo da Merkel ima drugačije viđenje, ali da je i ona za to da se “definiše način u kome bi svi bili sigurni da Šmit neće negdje na kraju ili na početku svog mandata ponašati kao što se ponašao Valentin Inzko koji je odlazio i koji je svojom odlukom napravio problem svima u BiH i samom Šmitu”.

“Ostaje da se u diplomatskim razgovorima svih onih koji su zainteresovani za ovo rješenje pokuša redefinisati da Šmit dobije mandat i da bi to izgledalo sve kako treba”, istakao je Tegeltija.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je prenio da je tokom razgovora sa Merkel ponovio da se prihvataju sve presude Evropskog suda za ljudska prava koji kaže da treba promijeniti način izbora Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi se omogućilo i drugima, osim pripadnika konstitutivnih naroda, da se mogu kandidovati.

“Stanovište je i moje da je to pitanje odnosa unutar Federaciji BiH između Bošnjaka i Hrvata”, napomenuo je Zoran Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima svoj usaglašen stav o pitanju izbora Predsjedništva BiH već dugo godina i taj stav će i dalje zastupati.

“Da bi se došlo do Izbornog zakona potrebna je puno veća angažovanost i međunarodne zajednice kako ni jedna ni druga strana ne bi dobila maksimum u pregovorima, nego da se dođe do prihvatljivog rješenja, kako reče Schmidt, da ne bi došli u situaciju da jedan narod bira predstavnike drugom narodu”, istakao je Tegeltija, prenosi N1.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Real-an

14.09.2021 21:00

Ovaj tegli gluposti, mislim da ni sam nezna sta izjavljuje.

ODGOVORITE
Name

TORRO

15.09.2021 01:41

Tegeltija - polupismeni knjigovođa, bivši blagajnik i grebator

Name

Kako god..

15.09.2021 08:41

..taj predstavnik je pametniji i od vas i od incka zato ga mrzite

Name

Perica

15.09.2021 00:59

Znamo šta nećemo , ali ne znamo šta hoćemo !!

ODGOVORITE
Name

NR

15.09.2021 02:48

Sve se prihvata. Ništa se ne provodi.

ODGOVORITE
Name

Lud, zbunjen, glup

15.09.2021 03:14

Mislim, dakle jesam. Koji filozof ovaj Tegeltija.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

15.09.2021 06:20

Isto kao sa članstvom u NATO. Nije šija nego vrat. Sad će Baja sazvati Skupštinu RS-a i da kao Oni donesu odluku da sekta i vođa prihvate Šmita.

ODGOVORITE
Name

Miromo

15.09.2021 09:18

Kakav bijednik ali to je hrana Dodika na kraju če ga žrtvovati kao sve ostale zbog interesa familije

ODGOVORITE
Name

Raop

15.09.2021 10:05

Samo licni interes ce odlucivati pa kako bude...

ODGOVORITE