Oboljeli od dijabetesa traže pravo na normalniji život

Oboljeli od dijabetesa u Republici Srpskoj tri godine čekaju na povratnu informaciju iz Narodne skupštine Republike Srpske. Oni su, nakon peticije koju su skupili, poslali zahtjev klubovima poslanika za razmatranjem njihovog zahtjeva da na pozitivnu listu FZO RS budu uvršteni i beskontaktni senzori za mjerenje nivoa šećera u krvi, makar za djecu koja boluju od ove bolesti.

Republika Srpska 13.09.2021 | 18:36
Oboljeli od dijabetesa traže pravo na normalniji život

U prethodne tri godine u NSRS je održano nekoliko posebnih sjednica, raspravljalo se o pitanjima koja je politička elita kandidovala kao ključna za opstanak Republike Srpske, doneseno je niz odluka koje su pogažene od strane onih koji su ih predlagali i donosili ali za probleme oboljelih od dijabetesa nije bilo vremena.

Oboljeli od dijabetesa u Srpskoj kažu da je poražavajuća činjenica da u Republici Srpskoj ne postoji registar oboljelih od ove bolesti kao i da odavno ne postoji edukativni centar na UKC RS. Postojanje i rad tog centra ocijenjeno je kao neisplativo.

Pored tih činjenica problem nemogućnosti refundacije nabavke senzora izgleda gotovo neriješiv. U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske se pravdaju da FZO trenutno nema novca da bi mogao da refundira nabavku beskontaktnih senzora ali takvo obrazloženje oboljeli ne prihvataju. Oni objašnjavaju da se redovnom kontrolom nivoa šećera u krvi spriječavaju komplikacije koje donosi dijabetes a tako i ogromni troškovi za zdravstveni sistem u Republici Srpskoj. 

Oni koji redovno kontrolišu i bolest drže pod kontrolom mogu sasvim ravnopravno da učestvuju u društvenom životu i doprinose razvoju društva. Bolest van kotrole onemogućava normalan život. Pitanje je, međutim, ko razmišlja dugoročno. Ministar zdravlja Alen Šeranić najavljuje da bi makar djeca dijabetičari i trudnice mogli u neko dogledno vrijeme da dobiju pravo na refundaciju beskontaktnih senzora.

 U međuvremenu u cijeloj Federaciji BiH oboljelima od dijabetesa Tip 1 država refundira troškove kupovine tih senzora.

Pogledajte film „Zarobljeni u šećeru“ koji govori o borbi pacijenata u Republici Srpskoj.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dijabetičar

13.09.2021 16:45

Kao da je RUDONJU i dr, TILU LILU briga za pacijente i bolesne ljude! Njima trebaju samo glasači na izborima da bi sačuvali ono što su, od tih istih glasača pokrali!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

13.09.2021 18:41

Upravo tako, svaka ti na mijestu!

Name

Banjaluka

13.09.2021 16:52

Ziva istina sve.

ODGOVORITE
Name

Stanko

13.09.2021 19:24

Od ove vlasti ne ocekujte nista

ODGOVORITE
Name

Naravno

13.09.2021 21:47

za to nemate, a za kriminalne nabavke u doba korone imate?

ODGOVORITE
Name

Svi

13.09.2021 22:29

Koji ne pružaju podršku pacijentima sa dijabetesom,neka osjete u svojim porodicama istu sudbinu,pa,možda i razume nekada.

ODGOVORITE