Hapšenje drma Hrvatsku: Priveden političar

Međimurski župan Matija Posavec i osumnjičeni u petak poslepodne biće ispitani u sedištu Uskoka u Zagrebu.

Region 10.09.2021 | 22:51
Hapšenje drma Hrvatsku: Priveden političar

SDP-ovog saborskog zastupnika, bivšeg čakovečkog gradonačelnika, Stjepana Kovača tužioci će ispitati u subotu, a policija je kasno poslepodne počela pretres njegove kuće, piše "Jutarnji list".

Posavec i Kovač, uhapšeni u istoj policijsko-uskočkoj akciji u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. Ali, kako je Kovač imao zastupnički imunitet kazneni progon protiv njega nije mogao biti pokrenut pre 15 sati kada mu je imunitet skinulo saborsko poverenstvo.

Uskok je skidanje imuniteta tražio zbog "kaznenog postupka, lišavanja slobode i određivanja istražnog zatvora".

Nakon Posavca tužioci će u Uskoku ispitati i županijskog funkcionera Milorada Novkovića s kojim je navodno dogovarao javne pozive za poslove, ali i predsednika upravnog odbora Županijske uprave za puteve Međimurske županije Josipa Kobala.

On je županu navodno dao mito kako bi mu osigurao još jedan mandat u upravnom odboru, a mediji navode da je reč o 10.000 kuna.

Kako neslužbeno saznaje Dnevnik Nove TV, župan Posavec je upao pod mere USKOK-a zapravo slučajno. Posavec je, navodno, u slobodno vreme džogirao s prijateljem koji je bio pod merama istražitelja. Prisluškujući razgovore njih dvojice posumnjali su da se i župan bavi nekim nezakonitim radnjama, pa su zatražili (i dobili) sudski nalog da i njega stave pod mere.

Posavcu su ozvučili kancelariju, pa su, između ostalog, snimili tonski zapis primopredaje 10.000 kuna mita koje je Josip Kobal navodno predao za još jedan mandat na čelu upravnog odbora Županijske uprave za puteve Međumurske županije.

Na sličan način, tvrde izvori Dnevnika Nove TV, pao je i Kovač za kojeg su dokazi takođe pribavljeni prisluškivanjem.

Uz Kovač su osumnjičeni i međimurski policajac Mario Sever i Damir Ledenčan koji mu je nakon dogovora slao inscenirane preteće poruke. Cilj im je, kako se saznaje, bio da otkriju ko stoji iza internet stranice koja je o Kovaču negativno pisala uoči poslednjih lokalnih izbora u maju.

Kako bi otkrili ko je iza stranice s koje su kritikovali Kovača dogovorili su da će mu Ledenčan poslati preteće poruke koje će potom prijaviti policiji. Osumnjičeni policajac pritom je navodno tražio da on vodi taj slučaj kako bi o svemu obaveštavao Kovača.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih Uskok će saopšiti je li protiv njih pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor o čemu odlučuje sudija istrage.

(B92)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bosanac

10.09.2021 22:20

Da li cemo mi tako nesto docekati? Moramo priznati da imaju drzavu.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2021 01:51

Kakva država. smetali im za nešto. Politika i kriminal. To je tako u svim državama. Ako ne slušaš, ideš .

Name

Странац

11.09.2021 03:17

Буди паметан,и код нас се све полицијске акције своде на оне који краду превише за себе тј. премало доносе у странку.

Name

necemo

11.09.2021 06:20

jer uvijek potenciraju patriotizam, a iza njega se krije najveci kriminal

Name

Ne

11.09.2021 06:57

Necemo. Kod nas su politicari zasticeni ko medvjedi sto od medjunarodne zajednicke sto od pravosudja tako mogu raditi sta hoce, lagati vrijedjati lupetati a za to ne odgovarati nikome a dobijati plate i koristiti sve drzavne beneficije, auta helikopte. Cista anarhija (bezakonje,neodgovornost).

Name

Jovo

11.09.2021 07:14

To se nas ne tiče. Neka Brisel o tome piše.

Name

non-pejper

11.09.2021 08:25

Sve su to tajkuni zokija milanovica.

Name

Apsolutno romantićno

11.09.2021 09:46

Mito od 10 hiljada kuna?Taj ne bi za te pare čarape ujutro obuvao a kamo li kojekakva mjesta obezbjeđivao.Smrdi cijela priča zbog tih smiješnih iznosa.

Name

MENAGER

10.09.2021 23:05

Ajd dobro ali ja sam pomislio da je u najmanju ruku pao neki ministar zbog milionske prevare

ODGOVORITE
Name

Tebra

11.09.2021 06:54

Mi smo duzni da branimo svoje "konstitutivne" kriminalce, a "Ostali" imaju pravo da posmatraju

ODGOVORITE