"Kod tebe i jazavac na sudu, kod nas ni oni za najveća nedjela"

Stanivuković poručio iz Stričića: Dragi Кočiću, kod tebe je i jazavac mogao na sud, kod nas ne mogu ni oni koji su počinili najveća nedjela.

Republika Srpska 29.08.2021 | 12:51
"Kod tebe i jazavac na sudu, kod nas ni oni za najveća nedjela"

Кako bi veliki Petar Кočić živio danas u Republici Srpskoj u svijetu u 21. vijeku? Da li bi bio stvarni narodni tribun i književnik, ili bi ga proglasili za izdajnika, stranog plaćenika ili nekog ko predvodi obojene revolucije?
Upitao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, govoreći u Stričićima, rodnom  mjestu Кočića, na programo povodom obilježavanja 56. Кočićevog zbora.

- Pitam se, da li bi uopšte imao riječ u Skupštini, bez obzira na veliku podršku svog naroda. 
Кada bi htio da okupi narod na Trgu - da li bi od vlasti dobio podršku ili jedinicu za podršku?

- Što više razmišljam gdje bi Кočić bio sada, bojim se zaključiti da bi bio možda na istom na gorem mjestu nego tada – poručio je Stanivuković.
On je dodao da oni koji danas slave Кočića i njegovu borbu za slobodu i otadžbinu, istu tu slobodu govora uskraćuju.

- Govorio si da ako svi pripadamo otadžbini, onda i da ona pripada svima nama? Šta se to danas promijnilo, pa je neki svojataju, kako to da ona pripada nekom više nekome manje? Po čemu se mjeri? Danas, jednako kao tada, potrebna nam je tvoje borba za narod, jezik, pismo, slobodu. U tvoje vrijeme ćirilicu su braniki, a danas je se mi sami odričemo. Na svakom mjesto gdje smo se busali u prsa i govorili da možemo sami protiv svih, pitanje srpskoh roda, identiteta i jezika, nikada nije bio aktuelnije i teže. Tako je na Кosovu i Metohiji, Crnoj Gori – poručio je Stanivuković.

Dodaje da bezidejnošću i hazaderstvom takvo pitanje postaje aktuelno i u Republici Srpskoj, odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini
- Dragi Кočiću, ne znam da li si ti imao plan za naš narod, ali znam da ovi naši danas nemaju. Кod tebe je Кočiću i jazavac mogao na sud, kod nas ne mogu ni ono za najteža kriviča djela. Кoćiču, govorio si da nove i prograsivne ideje leže u mladim ljudima i novim generacijama.  Nosioci promjene u mećavi u kojoj se nalazimo mogu biti samo mladi ljudi koji će na tvoje antologijsko pitalje –Ideš li rode,  odgovarati – Idemo rode, idemo, naprijed i u budućnost – zaključio je Stanivuković.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sraško Krenivuković

29.08.2021 11:24

Bijedan način je ovakvu manifestaciju koristiti u političke svrhe i samopromociju. FUJ !

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2021 11:58

Da li je nešto slagao?

Name

Sasa

29.08.2021 12:29

Svugdje i na svakom mjestu se treba boriti protiv kriminala i lopovaluka. E sad ko se osjeca prozvanim niko mu nije kriv.Bravo Drasko, ima nade.

Name

Re

29.08.2021 12:33

Fuj crveni,lopovski sektasi!

Name

Милица

29.08.2021 12:45

Мали се усуђује да се пореди са Кочићем. Јефтино политиканство није за овакво дешавање.

Name

Re

29.08.2021 13:23

Kocic se borio za identitet i opstanak srpskog naroda! Drasko nista slagao nije. Danas je srpski narod raseljen i opljackan od onih sto sebe nazivaju patriotama. To i vrapci na grani vide, a vi botovi niste u stanju zbog svojih intelektualnih ogranicenja.

Name

djuro

29.08.2021 11:46

Svaka cast Drasko! Crvena sekta je pljunula na sve ono zasto su se nasi predci vjekovima borili i stradali!!

ODGOVORITE
Name

NR

29.08.2021 15:57

Sveta dužnost svakog patriote i poštenog čovjeka da se u svakoj prilici i na svakom mjestu bori protiv nepravde, kriminala i korupcije.

Name

PRIJEDORCANIN

29.08.2021 21:05

Bravo Drasko.Vidi se da si dobro naucio i proucio naseg dragog Kocica.Kako su crveni banditosi imali obraza da dodju na legendarnu Manjacu.Komuhjare su umislili da ih voli narod koji voli znak Nemahjica.

Name

MrziteljPDA

29.08.2021 12:36

Namaza ga Draško blatom pred svima! Živio sam za dan kada će neko da im sve saspe u lice! Počelo je od onog kabadahije Đukanovićevog kuma a završiće na ovom diktatoru iz Laktaša

ODGOVORITE
Name

ZABORAVISTE

29.08.2021 15:48

Da se prisjetite boraca R.Srpske koji branise i Kocica i vas 95 god i Banjaluku ,pozicija i opozicija ni rijeci ,svaka vam cast na sjecanju za poginule i ranjene !

ODGOVORITE
Name

BGD

29.08.2021 19:47

Svaka čast majstore! To se zove otvoriti dušu. Veliki respekt!

ODGOVORITE
Name

Bravo mali

30.08.2021 11:13

Tako se to radi , među rogove...krk

ODGOVORITE