Gradska uprava će povećati izdvajanja za poljoprivredu

Gradonačelnik Bijeljine najavio je da će i u narendom periodu nastaviti da povećava izdvajanja za poljoprivredu sve dok ova stavka ne dostigne preporučenih šest procenata gradskog budžeta.

Republika Srpska 16.08.2021 | 15:22
Gradska uprava će povećati izdvajanja za poljoprivredu

Na Trgu kralja Petra prvog Кarađorđevića održana je manifestacija „Dani povrća“, koju su organizovali Gradska uprava i Agrarni fond Grada Bijeljina.

- Cilj ove manifestacije je afirmacija domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i približavanje lokalnih proizvođača i kvaliteta njihovih proizvoda krajnjim korisnicima. Zbog toga smo odabrali da ovogodišnje „Dane povrća“ održimo na centralnom gradskom trgu. Svjesni smo koliko je težak položaj naših poljoprivrednika i koliko je truda uloženo u ove proizvode, zato smo povećali izdvajanja za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u ovogodišnjem budžetu - kazao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

On je rekao da će i u narendom periodu nastaviti da povećava izdvajanja sve dok ova stavka ne dostigne preporučenih šest procenata gradskog budžeta.

"Takođe, nastavićemo da podržavamo projekte koji olakšavaju život i rad naših poljoprivrednika, poput projekta navodnjavanja i izgradnje drinskog nasipa", kazao je Petrović i naglasio da su posebno zahvalni našim gostima iz Vlade Srbije na posjeti i podršci u našem radu.

"Od njih možemo mnogo da naučimo u poslovima preporoda poljoprivrede i sela. Po uzoru na njihov dosadašnji rad, i Grad Bijeljina će stimulisati udruživanje poljoprivrednika, koje će olakšati plasman i povećati konkurentnost naših proizvoda na tržištu. Nastavićemo i da energično insistiramo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da iskoristi mehanizme za zaštitu domaće poljoprivredne", istakao je gradonačlenik Bijeljine Ljubiša Petrović.

„Danima povrća“ su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić i sekretar Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Risto Кostov.

- Podsticanjem naših poljoprivrednika na udruživanje olakšaćemo plasman njihovih proizvoda, ali i lakši početak procesa prerade, koji osigurava dodatnu profitabilnost i konkurentnost na svjetskom tržištu. Srbija ni u jednom poslu ne zaboravlja Republiku Srpsku, zato ćemo zajedno raditi i na unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Кroz planirano proširenje saradnje obnovićemo srpska sela sa obje strane Drine, a zajedno ćemo pokrenuti inicijaticu finansijskog podsticaja poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj na udruživanje - naglasio je Božić.

Risto Кostov je istakao da je Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije do sada utrošilo milijardu i 700 miliona dinara bespovratnih sredstava za obnovu i zadrugarstva. Takođe, u toku je i dodjela bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu napuštenih seoskih imanja i povratak na selo, prvih 14 domaćinstava je već dodijeljeno, a u narednim danima Ministarstvo će riješiti još 100 novih zahtjeva.

- Budući da sam, uz posao sekretara Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, posebni savjetnik ministra za brigu o selu Republike Srbije Milana Кrkobabića, moram naglasiti da nam je, nakon višedecenijskog zanemarivanja, potrebno mnogo vremena i rada za obnovu naših sela. Pored konkursa za obnovu zadrugarstva i napuštenih imanja, radimo i na dodjeli mini-buseva seoskim mjesnim zajednicama koje su daleko od većih urbanih centara i „Miholjskim susretima sela“ kojima promovišemo seoske kulturne vrijednosti i uspostavljamo socijalne veze, koje, između ostalog, pomažu u upoznavanju i zasnivanju braka između nekih od 250 hiljada neoženjenih mladića i 100 hiljada neudatih djevojaka na selima Srbije - kazao je Kostov.

On je rekao da rade i na poboljšanju infrastrukture u selima, oslanjajući se na investicioni plan predsjednika Aleksandra Vučića „Srbija 2020-2025“, kojim je predviđeno pet milijardi evra za obnovu 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva, tri milijarde evra za izgradnju vodovoda i kanalizacije i 300 miliona evra za nabavku nove mehanizacije i  izgradnju sistema za navodnjavanje.

U okviru manifestacije, gradonačelnik i gosti iz Srbije posjetili su imanja povrtlara Miloša Trifkovića u Brocu i Steve Ivanovića u Velikoj Obarskoj.

- Najveći problem naših povrtlara je plasman, a zatim sve češći i duži periodi suše i nedostatak sistema za navodnjavanje. Vlada Republike Srpske je izgradila sistem za navodnjavanje koji pokriva 1100 hektara obradivih površina u Batkoviću i Crnjelovu, a u toku je izrada projekta za izgradnju slične mreže na potezu Golo Brdo-Ljeskovac-Кojčinovac. Nakon toga, planira se rješavanje problema navodnjavanja i u zapadnom dijelu Semberije - istakao je direktor Agrarnog fonda  Zlatan Lazarević.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar