Povlačenje sporne odluke ili smjena direktora vrtića

Zategnuti odnosi na relaciji vrtić – roditelji. Razlog: odluka novog direktora Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini da od septembra neće biti produženog boravka zbog, kako je obrazloženo, ograničenost kapaciteta. Dok roditeljima prijeti problem i novi udarac na budžet, novom direktoru, ukoliko ne povuče spornu odluku, prijeti smjena.

Republika Srpska 13.08.2021 | 20:32
Povlačenje sporne odluke ili smjena direktora vrtića

Zategnuti odnosi na relaciji vrtić – roditelji. Razlog: odluka novog direktora Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini da od septembra neće biti produženog boravka zbog, kako je obrazloženo, ograničenost kapaciteta. Dok roditeljima prijeti problem i novi udarac na budžet, novom direktoru, ukoliko ne povuče spornu odluku, prijeti smjena.

Četrdeset troje djece ostaje bez produženog boravka u vrtiću. Isto toliko porodica ostaje bez, do sada sigurnog zbrinjavanja mališana. Isto toliko roditelja u gadnom je problemu. Među nima je i Mario Stanković, otac troje djece. Sva idu u vrtić „Čika Jova Zmaj“, a najstarije je već bilo spremno za produženi boravak.

"To konkretno znači, da pošto na sreću i supruga i ja radimo, nemamo gdje da ostavimo dijete. Lišeni smo usluga babe i dede, znači ja moram da ostavim dijete da bude samo u kući, ili privatni vrtić ili da nađem neku ženu da ih čuva u stanu", kaže Stanković.

Produženi boravak godinama je realizovan u ovoj ustanovi, ali je jednom rečenicom od 26. jula ta praksa prekinuta.

„Obavještavamo vas da od nove radne 2021/22  godine nećemo organizovati rad u produženom boravku u centralnom vrtiću „Mali princ“ zbog ograničenosti kapaciteta. Hvala na razumijevanju“. Stoji u dopisu koji je novi direktor, kadar DEMOSA, Đorđe Lazić uputio na adresu roditelja.

Ogorčeni roditelji nisu ništa slutili niti je bilo nekog nagovještaja za ovakvu odluku. Posebno je sporna činjenica da se sve dogodilo pred početak kolektivnog odmora u vrtiću.

Neljudski i nekorektno

Ta odluka pogodila je sve roditelje i već postoji peticija, blizu 300 roditelja je potpisalo neslaganje sa tom odlukom.

"Nas roditelje tišti to kakvu saradnju očekivati u narednom periodu sa upravom vrtića. Na ovakav način pokazuju da nemaju želju da na jedan konstruktivan način sarađuje sa roditeljima čija djeca pohađaju ovu ustanovu", rekao je jedan od roditelja Srđan Radmanović.

Nakon odluke vrtića, uslijedili su brojni komentari roditelja, pojedinih odbornika i lokalne javnosti, a usijale su se i društvene mreže. Reagovala je i Gradska uprava. Gradonačelnik Ljubiša Petrović kaže da je odluka Upravnog odbora vrtića poslata na ocjenu ustavnosti.

"Pozivamo direktora i UO da ponište ovu sramnu odluku koju su donijeli na uštrb djece i roditelja, pozivamo ih za okrugli sto na sastanak, da djeca imaju produženi boravak, a roditelji minimum komfora, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

U suprotnom, kaže Petrović, ako se ostane pri stavu da se ukida produženi boravak i da ostane pri odluci onda inicijativa za smjenu direktora će doći iz Gradske uprave i od roditelja.

"U to sam ubijeđen", kaže gradonačelnik Bijeljine.

Direktor vrtića Đorđe Lazić, kada se zbog cijele situacije podigla prašina, izjavio da je razlog za odluku bezbjednost zaposlenih i mališana. Naveo je da je problem taj što dva vaspitača vraćaju djecu iz škole prevodeći ih kroz dvije najprometnije raskrsnice.

Šta je tačno po srijedi nismo mogli da saznamo jer je uprava vrtića, na čelu sa Lazićem na kolektivnom godišnjem odmoru do 19. avgusta.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Marija

13.08.2021 19:56

Taj DEPOS je zlo a produzeni boravak treba da bude u skoli .U Doboju ,Pezrovu je tako.Mozda jos negdje u nekoj skoli ne znam

ODGOVORITE
Name

Правда

14.08.2021 06:57

Зар још веровати уфруженом покрету ове зле власти.

Name

Stana

13.08.2021 22:33

E jbg. Nista ja ne skonta a dvaput citala, kakvo nemusto objasnjenje! Te nema kapaciteta, te bezbjednost, te ovo, te ono...Kakva lakrdija od direktora i saopštenja, pa druze ako si slab a vidi se da jesi sa tim, valjda ima neko od saradnika koji malo bolje znaju da lazu a ne ovako da vrijedjas inteligenciju obicnog radnog naroda...E moj direktore meni se cini da bi i mališani bili mastovitiji.

ODGOVORITE
Name

Semberko

13.08.2021 22:42

Harmonikaš ispod vašerskih šatri sa kupljenom diplomom na Palama je sada direktor vrtića. Ima tu zasluga i ženina tetka... Važno se je nekada i dobro oženiti.

ODGOVORITE
Name

Slavisa

14.08.2021 11:26

Ko bajagi i neki doktor nauka, sve kupljeno. Do juče svirao harmoniku ispod šatri a sad direktor

Name

Igor

13.08.2021 23:10

Tako su smjenili najuspješnijeg direktora u Bijeljini, u školi Jovan Dučić. Postavili neku sa privatnim fakultetom. Slaviša je dobro vodio vrtić, al to niko ne pika.

ODGOVORITE
Name

Igor2

14.08.2021 08:19

Nakaradan sistem je stvoren pa sad Opstina nema veze sa Vrticem u svom gradu nego odlučuje Dodik ko će kad će i gdje će biti direktor, jer to je kobajagi državna institucija i tu je glavni Demos dobio mjesta. A i taj Demos izmisljen da Dodik može uzeti sto više i nasankati opoziciju a tako i SP i SPS i NS i US. Sve stvorene satelitske partije da razvuku glasove opoziciji i da posle izbora kobajagi cine neku “koaliciju” koju Baja kontroliše. I sad narod ( koji ne zna) to suje Opstinu a ona nema nadleznost na pola grada.Pa onda imate Skupstinu BN gdje opet ta famozna “ koalicija” ima kupljenu većinu i namjerno tj. po naredjenju Baje opstruise rad Gradonacelnika nebi li ispalo stanje u BN gore. Igra buzdovana iz Laktasa i najvećeg smrdljivca u Srpskoj nema kraja. Dok taj ne bude na smetlistu nema napretka a nema ni Demokratije u RS.

Name

Miki

13.08.2021 23:50

Direktor je u pravu za kapacitete, ali se neki kompromis mora pronaći.

ODGOVORITE
Name

Re Miki

14.08.2021 13:27

Za 6 mjeseci se napravi zgrada od 1000 m2 ako je potrebno da djeca predškolskog i školskog uzrasta do 12 godina starosti mogu boraviti. Samo ako postoji volja Države i Grada. Svi se busaju kako im je stalo do djece, pa gospodo političari na vama je da se proširi stari ili izgradi novi vrtić u Bn. Podrška Gradonačelniku.

Name

Ljubo

14.08.2021 05:33

Za pare koje je Mićo pokrao moglo se izgraditi 56 novih vrtića u Bijeljini. Za pare koje je Mijuc pokrao, može se izgraditi 20 vrtića u Bijeljini. Prema tome Ljubiša ne trči pred rudu, nisu krivi ni bivši niti sadašnji direktor vrtića. Kriva je vlast koja je pljačkala u proteklim godinama, i oni koji su to gledali i ćutali. Krivi su i roditelji, što su gledali, kako im djecu trpaju kao u torove, u vrtić koji je izgrađen u Titovo vrijeme, i naravno nema potrebni kapacitet niti uslove. Zašto se sada ne gradi novi vrtić?

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2021 07:31

Da je pravna drzava. Ne bi dozvolili njegivoj djeci da arce ovaj pokradeni novac. Vec bi ga davno oduzeli.

Name

Nana

14.08.2021 05:53

20 godina nije bilo problem, 20 godina su se po njegovim rijecima krsile zakonske odredbe, pa sad kad je vjetar dunuo ajde cao. U taj vrtic sam isla ja, moje 2 djece, samo su Joka i Slavisa opravdali funkciju direktora! P.s. Direktore, dal je mozda tvoje dijete islo u produzeni boravak u taj isti vrtic.

ODGOVORITE
Name

A skole?

14.08.2021 07:15

Ne razumijem zasto skole ne organizuju produzeni boravak?

ODGOVORITE
Name

Mar

14.08.2021 07:17

Ubise nas sa ovim fakultetski kupljenim diplomama

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

14.08.2021 12:55

Ne podrzavam direktora vrtica ali u RS produzeni boravak je u skolama

Name

Galeb

15.08.2021 06:18

Rusima je stalo do RS kao do preklanskog snega ,nego samo njihovi interesi i kakva trampa za njihov interes i nista vise

ODGOVORITE