Dijaspora puni kase otanjene pandemijom

Tokom ovih ljetnih mjeseci i godišnjih odmora, a posebno dolaskom dijaspore u Republiku Srpsku, došlo je do većeg prometa i većeg obima posla preduzetnika i pojedinih grana privrede, što im je značajan oporavak od posljedica pandemije, ali ipak strah od novog zatvaranja nije nestao.

Republika Srpska 09.08.2021 | 11:23
Dijaspora puni kase otanjene pandemijom

Između ostalih, povećan promet su, prema riječima sagovornika, tokom ljeta zabilježili frizeri i kozmetičari, ugostitelji i stomatolozi, ali svi oni se boje da bi nakon dobre ljetne sezone moglo doći do ponovnog zatvaranja zbog pandemije virusa korona.
 
Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluka, rekla je za "Nezavisne novine" da se zbog godišnjih odmora i dolaska dijaspore iz inostranstva osjeti povećan promet, ali ne mnogo.

"Frizeri i kozmetičari imaju više posla, ali to nije na nivou iz 2016. i 2017. godine, kada smo dosta više radili. Ovo jeste mali pomak, ali se svi nekako plašimo narednog ograničenja i zatvaranja koje se sve više najavljuje. Mislim da će to dosta uticati na ovaj mali pomak", navela je Arsićeva.
 
Dodala je da je povećan promet u junu i julu za oko 20 do 30 odsto.

"Nisu velike gužve u salonima. Imamo situaciju da su dozvoljene svadbe pa je i tu neki mali pomak", kazala je Arsićeva.
 
Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca", istakao je da je povećan promet u ljetnim mjesecima i da se to zaista osjeti.
 
"Većinom je to dolazak dijaspore iz inostranstva, ali ima i turista, ali u manjem broju. U odnosu na prethodnu godinu kada se osjetio njihov nedolazak zbog pandemije virusa korona i zatvaranja granica - situacija je bolja i povećan je promet za oko 50-60 odsto", naveo je Kurtinović za "Nezavisne novine".
 
Prema njegovim riječima, zadovoljni su trenutnim stanjem, ali je ostalo puno teških vremena iza njih te se sada krpe rupe iz tog perioda.
 
"Mi sada saniramo sve što se dešavalo zbog zatvaranja i restrikcija usljed pandemije. Nikad nije bilo teže biti ugostitelj nego sada i moramo razmišljati o mnogim stvarima o kojima ranije nismo morali. Takođe, postoje veliki strah i neizvjesnost ugostitelja od toga da bi moglo doći do ponovnog zatvaranja, nemamo nikakve planove i ne znamo u šta da se upuštamo. Jedino nam ostaje da čekamo, radimo i borimo se", naglasio je Kurtinović.
 
Aleksandar Stajčić iz stomatološke ordinacije "Dr Stajčić" u Banjaluci naglasio je da su tokom ljetnih mjeseci prebukirani te da tada imaju uvijek više posla u odnosu na druge dijelove godine.
 
"Povećan obim posla uvijek imamo od početka jula pa do kraja avgusta. Takođe, tokom praznika je isto period kad dolazi dijaspora i kao što popravljaju automobile ili idu na frizure, dolaze i kod stomatologa, jer je ovdje sve tri ili četiri puta jeftinije nego u inostranstvu", naglasio je Stajčić za "Nezavisne novine".
 
Dodao je da prema njegovim informacijama sve stomatološke ordinacije trenutno imaju povećan obim posla.
 
Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, kazao je da je tokom ovih ljetnih mjeseci značajno povećan obim posla te da su sve stomatološke ordinacije prepune klijenata.
 
"Mi svakako imamo veliki broj pacijenata koji dolaze iz inostranstva, a zbog zatvaranja granica prošle godine nisu mogli dolaziti pa je sada značajno povećan obim posla", potvrdio je Dabić za "Nezavisne novine".

(Nezavisne novine)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Konobar

09.08.2021 09:53

Kakva diaspora nego jaca inspeciska kontrola.Ima malo diaspore ali ne bas toliko.Pa zna se da vecina ugostitelja ne prikazuje stvarno stanje pazara zato konobari imaju minimalac a konobara ni za lijeka.Pa i drzava zna da se ostatak daje u kovertama.Cuj deficitarna oblast sto se tice radnika i jos da rade za minimalac.Kompletan usluzni sektor mulja i to su ogromne pare zato oni vozu bijesna auta i prave vikendice.

ODGOVORITE
Name

Juda

09.08.2021 09:58

Minus od prosle dvije sezone ce tesko da se nadoknade.Sve poskuoilo pa veci priliv para.Dijaspora je davno digla ruke od privatne Drzave.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

09.08.2021 14:51

Slazem se,otvori prvu godinu,placa kiriju,sam ne radi nista,radnicima minimalac i sotno u koverti a na kraju godine gazda vozi bjesno auto. Sve to inspektori znaju al svaki dobije u dzep.

Name

Buba

09.08.2021 10:55

I plate u inostranstvu su vece i vise od pet puta u osnosu na nase, zato im se i isplati raditi stomatoloske intervencije.Za nas suvi ovdje preskupe, zato imamo bezube starce i krezave mlade ljude.

ODGOVORITE
Name

Крко

09.08.2021 11:03

Да се не лажемо, увијек су овде долазили због зубара, фризуре, ноката, сервисирања аута и, наравно, јефтиног опијања. Носталгичне приче мачку о реп!

ODGOVORITE
Name

Re:

09.08.2021 12:17

Pa sta te briga za to, i ti vjerovatno kupujes tamo gdje je jeftinije. Ili "iz nostalgije" posjecujes samo skupe radnje???? Sta god covjek uradi, nekome ne valja... E, prijatelju moj

Name

Re

09.08.2021 14:11

Nemoj biti ljubomoran.

Name

Cevapi

09.08.2021 11:37

Kod ,,Muje,,poneko pivo ,proteza za ponijeti i to je to !

ODGOVORITE
Name

Samo ja

09.08.2021 12:10

Sam kupio odjednom 5 porcija cevapa i ponio sa sobom, a gdje su ostali.

ODGOVORITE
Name

ljakse

09.08.2021 12:22

U mom Selu Pekare razvaljuju od posla. Bauštelci i Čistačice se uželile domaće Pite.

ODGOVORITE
Name

kd

09.08.2021 12:42

Nema tih para zbog kojih bih došao u Bosnu i radio zube. Radio sam ih dole dok sam morao, pa sad sve ponovo popravljam. Jedino se volim dole ošišati, jer je na zapadu sve nakaradno, kad dodješ i kažeš "sa strane kec, gore dvojka" krste se. Uzmu nešto izvoditi. Valja opravdati 20 EUR. A i gledam da je dobra frizerka, po Evropi 90% muškarci po frizerskim salonima. Ali kad se sjetim kako smo prošle godine "bili poželjni", kako se likovalo što nas zatvaraju po šatorima, ne bih se ni šišao. Čekam da prodje korona, pa da majku i oca kod sebe dovodim, da ne trošim svoj odmor dole.

ODGOVORITE
Name

Mane

09.08.2021 12:45

Kakvi turisti mogu doći kod nas i šta da vide. Jedino da da nas gledaju kao najgluplji narod u evropi i ništa više...

ODGOVORITE
Name

Dušan

09.08.2021 15:13

Imam besplatno lijecenje u Švedskoj i kao ovdje došao da se liječim. Ne lupajte gluposti očiju vam.

ODGOVORITE