Grčka: Najveći toplotni talas u posljednjih 30 god.

Grčke vlasti zatražile su od građana da pretjerano ne troše električnu energiju usljed najgoreg vrelog talasa u proteklih više od 30 godina zbog kojeg je sistem napajanja preopterećen do krajnjih granica.

Svijet 02.08.2021 | 18:50
Grčka: Najveći toplotni talas u posljednjih 30 god.

Meteorolozi u Grčkoj tokom ove sedmice najavljuju visoku temperaturu do 44 stepena Celzijusova i elektrodistribucija je upozorila da je potražnja povišena do krajnjih granica.

– Suočeni smo sa najtežim vrelim talasom od 1987. godine. Učinili smo sve što je moguće da osiguramo isporuku energije ali tražimo i od potrošača da nam pomognu – naglasio je premijer Kirjakos Micotakis.

Vlasti su ljudima uputile savjet da ograniče upotrebu električne energije u popodnevnim časovima i uveče kako bi spriječili urušavanje sistema napajanja pošto su domaćinstva i firme uključile rashladne uređaje kako bi ublažile posljedice vrućina.

Najavljena je i mogućost da grčka elektrodistribucija “IPTO” od većih firmi zatraži da dobrovoljno isključe energiju na nekoliko časova, a pokušava i uvoz struje iz drugih zemalja.

Više od 1.000 ljudi umrlo je tokom sedmodnevnog vrelog talasa 1987. godine u Grčkoj.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar