Vakcinisani šire delta soj isto kao i nevakcinisani

Potpuno vakcinisane osobe bi mogle širiti delta varijantu koronavirusa istom brzinom kao i nevakcinisani ljudi, pokazuje to interni dokument američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zdravlje 30.07.2021 | 21:03
Vakcinisani šire delta soj isto kao i nevakcinisani

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky potvrdila je autentičnost ovog još neobjavljenog dokumenta.

"Mislim da ljudi moraju shvatiti da ovdje ne pretjerujemo. Ovo je ozbiljno.To je jedan od najprenosivijih virusa za koje znamo", rekla je onda.

Centar bi danas trebao objaviti podatke koji će podržati kontroverznu odluku Walenskog da promijeni smjernice za potpuno vakcinisane ljude, a direktorica ove institucije je rekla u utorak da CDC preporučuje čak i potpuno vakcinisanim osobama da nose maske u zatvorenim prostorima, na mjestima gdje je prijenos virusa stabilan ili visok.

Rekla je i da bi svi u školama - učenici, osoblje i posjetitelji trebali uvijek nositi maske.

"Mjere koje su nam potrebne da ovo stavimo pod kontrolu su ekstremne", rekla je Walensky dodavši da podaci u izvještaju nisu iznenadili.

U dokumentu se međutim ukazuje i na to da su vakcinisane osobe sigurnije s obzirom na to da vakcine sprečavaju više od 90 posto teških bolesti.

Ono što je problem sa vakcinama protiv koronavirusa jeste što su manje efikasne u sprečavanju infekcije i prenosa virusa.

(Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

'EBE

31.07.2021 03:50

Lud zbunjenog.Znači vakcinom štitiš samog sebe.Pa zašto onda insistiranje na OBAVEZNO vakcinisanje?

ODGOVORITE
Name

Marija

31.07.2021 04:44

Ovo je neka zajebancija

ODGOVORITE
Name

Demonkratija

31.07.2021 06:02

Sada je porpuno jasno cemu sve ovo vodi!

ODGOVORITE
Name

Netko

31.07.2021 22:07

Odavno se vidi cemu ovo vodi

Name

hahaha

06.08.2021 13:43

a sta nije zajebancija vezano za ovu laznu plandemiju?? Eno nagrada za izolaciju kompletnog plandemijskog virusa povecana na 1,5 mil USD...

ODGOVORITE