Đokić: Kukavička odluka visokog predstavnika u BiH

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić najoštrije je osudio kukavičku odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i nametanje   dopuna Кrivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Bosna i Hercegovina 23.07.2021 | 15:28
Đokić: Kukavička odluka visokog predstavnika u BiH

- Incko je ovim nepromišljenim potezom još jednom pokazao svu apsurdnost postojećeg sistema ove zemlje, jedine u Evropi koja ima sve elemente despotizma, dok se na papiru vodi kao demokratska. Кako drugačije objasniti činjenicu da u 21. vijeku imate jednog takvog, nametnutog predstavnika imaginarne međunarodne zajednice, koji bez ikakvog demokratskog uporišta donosi i nameće propise koji nisu u cilju pomirenja i suživota naroda u BiH - istakao je Đokić.

On je posebno istakao da ovakvo postupanje neće doprinijeti pomirenju naroda.

Naprotiv, smatra on, ovo će nesumnjivo izazvati produbljivanje krize u BiH.

"Ovakvom odlukom Incko je dao svoj posljednji poklon političkom Sarajevu. rebao se baviti izvještajem nezavisne komisije, koja je utvrdila činjenično stanje u vezi Srebrenice, a ne nametati odluke po željama i uputstvima.

Incko će iza sebe ostaviti politički nemir koji ćemo morati popravljati godinama, a narodi u BiH nemaju više tog luksuza niti volje da gube vrijeme. Godine nam prolaze u popravljanju štete koja nam se pravi i donosi izvan granica BiH. Vrijeme je da narodi u BiH ne traže više pamet u okruženju kroz instituciju OHR-a i slično, već da sami preuzmu odgovornost zaovu zemlju. Poručujem i ovim putem međunarodnoj zajednici – nemojte nas više dodatno svađati, pustite nas da normalno živimo. Narod u Republici Srpskoj i BiH samo to želi – da živimo normalno - poručio je Đokić.  

(BN)