SAD: Zatvaranje OHR-a ne temelji se na rokovima

U nacrtu ruske deklaracije, koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Bosna i Hercegovina 21.07.2021 | 21:31
SAD: Zatvaranje OHR-a ne temelji se na rokovima

 Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini potvrdili su za N1 da znaju za nacrt rezolucije Republike Kine i Ruske Federacije a koja se tiče ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH, za koju će tražiti podršku u Savjetu bezbjednosti UN-a.

“Sjedinjene Države čestitaju Kristijanu Šmitu na imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika u podršci primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2”, kazali su Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a

Podsjećaju da se zatvaranje OHR ne temelji na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti takođe neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Sjedinjene Države uvijek su podržavale i nastaviće podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantuje ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu sa vladavinom zakona”, ističu iz Ambasade.

Prethodno, iz Ruske ambasade u BiH potvrdili su da nacrt rezolucije postoji.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Savjetu bezbjednosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Kristijana Šmita nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije Valentina Incka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

(Vijesti.ba) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Munja

21.07.2021 21:56

Tačno, nije zasnovano na rokovima nego na uništenju Republike Srpske i protjerivanja Srba sa teritorije cijela sadašnje BIH.

ODGOVORITE
Name

Realno

22.07.2021 00:05

U nacrtu ruske deklaracije, koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Zar nisu Rusi bili protiv imenovanja novog predstavnika OHR-a 🤷🏻‍♂️

Name

Mile i Vlado

22.07.2021 14:57

Ohr je bez veze smeta nam u komociji i privatnom upravljanju javnim dobrima

Name

Cini mi se da bi svet

21.07.2021 22:11

Trebao imati predstavnika i u Skotskoj, Teksasu i slicnim mjestima. Njemacka je odbila Londonsko pravilo zasto ne bi i Skotska.

ODGOVORITE
Name

ha ha,

22.07.2021 09:38

Jao sto su se svi uplasili nijemca Schmdta,svi BIH politicari ce nosati us...e gace kad on dodje.Svaka cast svabo kad si im toliki strah uterao u dupe.

ODGOVORITE
Name

Polupismen

22.07.2021 18:37

Pa da je neki mutavac ne bi bilo reakcija. Ovaj visoki predstavnik djeluje kao da vec ima plan da se srede neke stvari u drzavi, sto ocito nije po volji pojedinim politickim pobacajima