Poboljšati status srpskih povratnika u Tuzlanski kanton

- Sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka dogovorili smo i da zajedno, od institucija grada Tuzla i Tuzlanskog kantona, insistiramo na poboljšanju statusa srpskih povratnika i infrastrukture srpskih sela - dodao je gradonačelnik Petrović.

Republika Srpska 21.07.2021 | 20:35
Poboljšati status srpskih povratnika u Tuzlanski kanton

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović razgovarao je sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Zavičajnog udruženja Tuzlaka o podršci Gradske uprave u organizaciji „Ilindanskog sabora“ u Požarnici, koji će se održati 2. avgusta.

- Pozivamo sve Tuzlake da zajedno, na dan Svetog proroka Ilije u 15 časova, prisustvujemo tradicionalnom „Ilindanskom saboru“ u Požarnici, koji će se održati pod pokroviteljstvom Zavičajnog udruženja Tuzlaka i gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Besplatan prevoz iz Bijeljine biće obezbijeđen za sve zainteresovane posjetioce sabora. Ove godine obilježavamo 125 godina od osvećenja požarničkog hrama Vaznesenja Gospodnjeg, koji je zaštićen kao nacionalni spomenik i kulturno dobro BiH. Hram je porušen u toku rata, generalno je obnovljen 2016. godine, a prošle godine je započeto obnavljanje freskopisa - istakao je paroh tuzlanski i požarnički Spasoje Radovanović.

U Požarnici trenutno živi oko stotinu Srba, u 63 domaćinstva, a prije Odbrambeno-otadžbinskog rata Požarnica je imala par hiljada stanovnika, uglavnom Srba, u oko hiljadu domaćinstava.

- Podržaćemo organizaciju „Ilindanskog sabora“ i Srbe u tuzlanskoj regiji na svaki mogući način, materijalni i nematerijalni. Tuzlaci su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dali veliki doprinos odbrani Semberije, jer tada se Semberija branila na Majevici, zato imamo obavezu da zajedno, u ljubavi i slozi, obilježavamo i podržavamo organizaciju njihovih svetkovina. Sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka dogovorili smo i da zajedno, od institucija grada Tuzla i Tuzlanskog kantona, insistiramo na poboljšanju statusa srpskih povratnika i infrastrukture srpskih sela - dodao je gradonačelnik Petrović.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

borac

22.07.2021 07:26

Koja glupost povratnici nakon 30 godina pa i ostali se iseljavaju.

ODGOVORITE
Name

MrziteljPDA

22.07.2021 08:05

Milorad Dodik je preko Jove Radića isisao donacije koje su trebale stići do povratnika. Sa njim je osnovao SNSD Tuzla i dobio 5 glasova ali podijelio SDA-u i PDA-u biračka mjesta pa mu ovi to vraćaju tako što žmire na kriminal oko povratnika. Inače Mirsad Kukić mu je glavni koalicioni partner a on je u ratu bio glavni u Banovićima za čišćenje stanovništva

ODGOVORITE
Name

Dejan

22.07.2021 09:24

To moze samo Dodik

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

23.07.2021 18:13

A na koji nacin su to ugrozeni? I ostali se mogu vratiti bez ikakvih problema. Tuzla je poseban grad i ovdje nacionalnost nije bitna uopste niti je ko gleda.

ODGOVORITE